Suplementacija protiv starenja – Anti-aging

Suplementacija protiv starenja je postala sve popularnija u poslednje vreme. Ovi suplementi su dizajnirani da uspore proces starenja i poboljšaju opšte zdravlje i dobrobit. 

Danas je poznato da proces starenja nije samo posledica oksidativnog oštećenja [1, 2, 3, 4]. Postoji mnogo drugih i važnijih faktora koji utiču na starenje, kao što su epigenetska disregulacija, akumulacija proteina, mitohondrijalna disfunkcija i mnogi drugi. Sredstva koja su pokazala da ciljaju ove slabe tačke mogu usporiti proces starenja.

Suplementacija protiv starenja

Kolagen

Kao najzastupljeniji protein u našem telu, kolagen se takođe nalazi u našim mišićima, koži, krvi, kostima, hrskavici i tetivama. Ali iz nekoliko razloga, vredi uneti dodatne količine ovog vitalnog proteina u telo.

Kolageni čine:

 • kožu fleksibilnom
 • drže kosti i mišiće zajedno
 • štite unutrašnje organe
 • oni strukturiraju zglobove i tetive

Dobra vest je da telo neprestano proizvodi kolagen. Ali njegova količina se smanjuje sa godinama, posebno ako naša ishrana ne sadrži proteine kolagena i vitamin C.

Pored toga, postoje faktori načina života kao što su pušenje, sunčanje ili nezdrava ishrana koji takođe deluju protiv proizvodnje kolagena. Postoje i bolesti koje ozbiljno iscrpljuju rezerve kolagena u telu. Međutim, bez ovog važnog gradivnog elementa, koža će opustiti i postati naborana, a nedostatak kolagena može čak izazvati bolove u zglobovima.

Pet posebno korisnih efekata većeg unosa kolagena je navedeno u nastavku.

1. Smanjuje bol u zglobovima

Kako naša hrskavica slabi i propada kako starimo, zglobovi mogu postati ukočeni i bolni. Međutim, moguće je da veći unos kolagena može smanjiti bol u zglobovima i ublažiti simptome artritisa.

U studiji iz 2009. [5], učesnici su 90 dana uzimali kolagen tipa II, što je rezultiralo smanjenjem simptoma osteoartritisa za 40% (degenerativna bolest zglobova uzrokovana hroničnim oštećenjem ili trajnim gubitkom hrskavice u zglobu), dok je jačina simptoma smanjena za 33%.

U starijoj studiji iz 1993. godine [6], kod osoba koje boluju od teškog artritisa, ista vrsta kolagena je smanjila osetljivost i otok zglobova, a u četiri od 60 slučajeva simptomi su potpuno nestali [6]. Ispitanici su dobili nedenaturisani kolagen, odnosno onaj čije aminokiseline nisu uništene obradom ili zagrevanjem na visokim temperaturama.

2. Preokreće starenje kože

Jedna od najpoznatijih prednosti kolagena je to što čini kožu sjajnom. Ovaj vitalni protein u velikoj meri doprinosi elastičnosti kože, čineći je mlađom i zdravijom. Ali kako osoba stari i proizvodnja kolagena u telu se smanjuje, koža može postati mlohava, naborana ili suva. Ali šta se dešava kada u telo unesemo kolagen spolja u obliku dodatka ishrani?

U studiji iz 2014. [8], 46 od 69 žena starosti između 35 i 55 godina nasumično je odabrano da primaju kolagen hidrolizat (prirodni kolagen se hemijski razlaže na proteine kraćeg lanca koji su lakše svarljivi). Ostali su dobili placebo. Posle samo četiri nedelje, koža onih koji su primili kolagen bila je elastičnija od kože kontrolne grupe.

Isti proizvođač je sproveo još jednu studiju [9] 2014. testirajući isti dodatak ishrani, koji je takođe otkrio da kolagen izaziva značajno poboljšanje naborane kože za samo osam nedelja.

3. Pomaže u izgradnji mišića i sagorevanju masti

Kolagen je jedna od glavnih komponenti mišićnog tkiva, tako da nije iznenađujuće da je suplementacija kolagenom posebno potrebna onima koji žele da povećaju mišićnu masu. Kolagen takođe sadrži koncentrovani glicin, aminokiselinu koja igra ključnu ulogu u proizvodnji kreatina. Glicin snabdeva mišiće energijom koja im je potrebna tokom treninga.

Šta se dešava kada sportista uzme suplement kolagena?

Pa, odnos kolagena i sporta do sada nije istraživan, ali je 2015. godine postojala studija [10] u kojoj su 53 starija muškarca obolela od sarkopenije (nenormalan gubitak mišićne mase u starosti) uzimala kolagen. Posle 12 nedelja, oni koji su uzimali kolagen i uz njega radili trening snage imali su smanjenje masti i povećanje mišićne mase u poređenju sa placebo grupom.

4. Smanjuje celulit

Osim što čini kožu blistavo glatkom, kolagen može pomoći u smanjenju tvrdoglavog celulita. To nazivamo celulitisom kada se sloj masti ispod kože zaguši vezivnim tkivom, što uzrokuje da koža postane kvrgava ili naborana.

U studiji koja je naručena 2016. [11], proizvođače je zanimalo kako kolagen tipa I utiče na celulit. Sto pet žena između 24 i 50 godina je nasumično odabrano i šest meseci su dobijali kolagen proteine. Za one koji su uzimali kolagen, došlo je do jasnog poboljšanja teksture i valovitosti njihove kože do kraja studije.

Iako su prvi rezultati ohrabrujući, potrebno je više studija kako bi se utvrdilo da li kolagen zaista pomaže u uklanjanju celulita. Pregled iz 2015. [12] izveštava da terapija akustičnim talasima može biti korisna u lečenju celulita, ali efekat kolagena ovde nije istražen.

Ali takođe moramo da znamo da je celulit izuzetno čest i pogađa 80-90 procenata žena [12]. Ovo je prirodan deo starenja, a ne bolest.

5. Poboljšava varenje

Kolagen se takođe nalazi u vezivnom tkivu creva i neophodan je za zaštitu organa za varenje. Ovo je posebno važno jer ako creva nisu u stanju da pravilno obavljaju ovu funkciju barijere – ovo je sindrom propuštanja creva – čestice mogu ući u krvotok [14] koje ne bi trebalo i to može izazvati upalu.

Stara studija iz 2003. godine [15] posmatrala je 170 osoba sa inflamatornom bolešću creva i otkrila da mnogi od njih imaju mnogo niži nivo kolagena u krvi od željenog. Shodno tome, danas preovladava stav da povećanim unosom kolagena možemo pomoći formiranju tkiva koje oblaže organe za varenje, što pozitivno utiče na zdravlje. Ali treba napomenuti da su istraživači do sada samo istraživali direktan efekat dodatka kolagena na probavni sistem.

Nalazi se u MetaPWR Advantage

MetaPWR kolagen

doTERRA MetaPWR Advantage ima u svom sastavu hidrolizovan morski kolagen tripeptide za optimalnu apsorpciju (u nekim slučajevima do 12 puta bolju).

Sadrži devet tipova kolgena: 1, 2, 4, 5, 6, 9, 25, Col1a2, 37A

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je važna komponenta kože. Međutim, hijaluronska kiselina ne samo da okružuje ćelije kože i ugrađuje mnoge druge ćelije u telo.

Što smo stariji, to je manje hijaluronske kiseline u telu. Kod osobe od 70 godina prisutno je 19% u odnosu na nivo u mladosti.

Studije pokazuju da oralan unos hijaluronske kiseline može poboljšati izgled kože smanjenjem bora, poboljšanjem hidratacije kože i povećanjem sjaja kože [16, 17]. Takođe može poboljšati stanje osteoartritisa [18, 19, 20].

Zanimljivo je da se hijaluronska kiselina sastoji od acetilglukozamina i pokazalo se da produžava životni vek kod miševa. [21, 22]

Nalazi se u Alpha CRS+ i MetaPWR Advantage

Nikotinamid mononukleotid (NMN)

NMN je potreban za proizvodnju NAD+ (Nikotinamid Adenin Dinukleotid).

NAD+ je veoma važna supstanca u ćelijama. On obezbeđuje energiju ćelijama i takođe je kofaktor za proteine koji popravljaju i održavaju epigenom i DNK.

Epigenom je složena mašinerija koja okružuje DNK koja određuje koji su geni aktivni. Tokom starenja, epigenom postaje sve više neregulisan.

NMN takođe poboljšava funkcionisanje naših mitohondrija, elektrana naših ćelija.

NMN poboljšava metabolizam i smanjuje upale.

Što smo stariji, NAD+ je manje prisutan u našim ćelijama. Uzimanje NMN može povećati nivoe NAD+.

Različite studije su pokazale da NMN ima blagotvorne efekte na bolesti i simptome povezane sa starenjem.[23, 24, 25, 26] Na primer, dugotrajna primena NMN je ublažila pad uzrokovan starenjem kod miševa: NMN je smanjio tipično povećanje tela povezanog sa starenjem. težina, poboljšan energetski metabolizam, poboljšani nivoi lipida u krvi i osetljivost na insulin, i poboljšana funkcija oka [27]. NMN takođe može poboljšati pad plodnosti koji je povezan sa godinama, [28] i poboljšati zdravlje kostiju [29] i vaskularne bolesti.[30, 31, 32].

Nalazi se u MetaPWR Advantage

Magnezijum

Od fundamentalnog je značaja, jer je ATP koristan samo kada je vezan za magnezijum.

Resveratrol

Stimuliše stvaranje mitohondrija, povećava aktivnost gena sirtuina, štiti telomere, poboljšava metabolizam ugljenih hidrata i produžava život [33].

Nalazi se u MetaPWR Advantage

Alfa-lipoična kiselina

Mitohondrijski nutrijent, koenzim, štiti od oksidativnih efekata, reaktivira oksidovani vitamin C i glutation, poboljšava disanje mitohondrija, poboljšava pamćenje i efikasan je kod neuropatije .[34]

Nalazi se u Alpha CRS+ i xEO MEGA

Acetil-L-karnitin

Deo je unutrašnje membrane mitohondrija, stimuliše funkcionisanje mitohondrija, smanjuje upale, dugotrajna upotreba ima efekat produženja života [35]. Acetil-L-karnitin donosi masne kiseline u mitohondrije ćelija srčanog mišića. Srčani mišić dobija energiju uglavnom iz masnih kiselina.

Nalazi se u Alpha CRS+

Koenzim Q10

Stimuliše razmenu elektrona u mitohondrijama i štiti od oksidativnih efekata, učestvuje u sintezi ATP. Njegov nedostatak izaziva ozbiljne poremećaje u funkcionisanju mitohondrija [36]. Statini inhibiraju njegovu sintezu u telu [37].

Nalazi se u Alpha CRS+

Važnost sinergije u suplementima protiv starenja

Ukratko, mnogi suplementi protiv starenja zasnovani su na zastarelim konceptima i imaju malo ili nimalo nauke koja bi potvrdila svoje tvrdnje.

Dobar dijetetski dodatak protiv starenja sadrži sastojke koji su naučno zasnovani i koji deluju na mehanizme starenja. Ovo takođe omogućava ovim suplementima da imaju još jednu važnu prednost: sinergiju, odnosno jačanje jedni drugih.

Zbog toga je veoma važno da dobar dodatak ishrani protiv starenja sadrži supstance koje sinergistički deluju na različite mehanizme starenja.

Idealan dodatak protiv starenja ne sadrži samo jednu ili dve supstance koje se fokusiraju na jedan mehanizam starenja (kao što je zdravlje mitohondrija ili NAD+ metabolizam), već nekoliko supstanci koje deluju na više puteva starenja na sinergistički način.


Bibliografija

 1. Bjelakovic, g. et al. “Mortality in randomized trials of antioxidant supplements for primary and secondary prevention: systematic review and meta-analysis.” JAMA vol. 297,8 (2007). ↩︎
 2. MacPherson, h. et al. “Multivitamin-multimineral supplementation and mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials.” The American journal of clinical nutrition vol. 97,2 (2013). ↩︎
 3. Sesso, h. D et al. “Multivitamins in the prevention of cardiovascular disease in men: the Physicians’Health Study II randomized controlled trial.” JAMA vol. 308,17 (2012). ↩︎
 4. NCI StAFF. Antioxidants Accelerate the Growth and Invasiveness of Tumors in Mice, (2015). ↩︎
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2764342/ ↩︎
 6. http://science.sciencemag.org/content/261/5129/1727.long ↩︎
 7. http://science.sciencemag.org/content/261/5129/1727.long ↩︎
 8. https://www.karger.com/Article/Abstract/351376 ↩︎
 9. https://www.karger.com/Article/Abstract/355523 ↩︎
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/ ↩︎
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4685482/ ↩︎
 12. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40257-015-0129-5 ↩︎
 13. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40257-015-0129-5 ↩︎
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856434/ ↩︎
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14600124 ↩︎
 16. Oe, M. et al. “Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period.” Clinical, cosmetic and investigational dermatology vol. 10 267-273. (2017). ↩︎
 17. Kawada, c. et al. “Ingested hyaluronan moisturizes dry skin.” Nutrition journal vol. 13 70. (2014). ↩︎
 18. Oe, M. et al. “Oral hyaluronan relieves knee pain: a review.” Nutrition journal vol. 15 11. 27 Jan. (2016). ↩︎
 19. Guadagna, S. et al. Oral hyaluronan for the treatment of knee osteoarthritis: A systematic review.Progress in Nutrition. 20. 537-544. 10.23751/pn.v20i4.7581. (2018). ↩︎
 20. Tashiro, t. et al. “Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period.” TheScientificWorldJournal vol. 2012 (2012). ↩︎
 21. Denzel M. et al. Hexosamine pathway metabolites enhance protein quality control and prolong life. Cell, 156 [6] (2014). ↩︎
 22. DeNzeL, M. et al. Hexosamine pathway metabolites enhance protein quality control and prolong life. Cell, 156 [6] (2014). ↩︎
 23. Das, A. et al. “Impairment of an Endothelial NAD+-H2S Signaling Network Is a Reversible Cause of Vascular Aging.” Cell vol. 173,1 (2018). ↩︎
 24. Tarantini, S. et al. Nicotinamide mononucleotide (NMN) supplementation rescues cerebromicrovascular endothelial function and neurovascular coupling responses and improves cognitive function in aged mice, Redox Biology, Volume 24, (2019). ↩︎
 25. Rajman, L. et al. Therapeutic Potential of NAD-Boosting Molecules: The In Vivo Evidence,Cell Metabolism, Volume 27, Issue 3, (2018). ↩︎
 26. Song, j. et al. Nicotinamide mononucleotide promotes osteogenesis and reduces adipogenesis by regulating mesenchymal stromal cells via the SIRT1 pathway in aged bone marrow. Cell Death Dis 10, 336 (2019). ↩︎
 27. Mills, K. et al. “Long-Term Administration of Nicotinamide Mononucleotide Mitigates AgeAssociated Physiological Decline in Mice.” Cell metabolism vol. 24,6 (2016). ↩︎
 28. Bertoldo, M. et al. NAD+ Repletion Rescues Female Fertility during Reproductive Aging.Cell Reports 30, 1670-1681, (2020). ↩︎
 29. Song, j. et al. Nicotinamide mononucleotide promotes osteogenesis and reduces adipogenesis by regulating mesenchymal stromal cells via the SIRT1 pathway in aged bone marrow. Cell Death Dis 10, 336 (2019). ↩︎
 30. De Picciotto, N. et al. “Nicotinamide mononucleotide supplementation reverses vascular dysfunction and oxidative stress with aging in mice.” Aging cell vol. 15,3 (2016). ↩︎
 31. DAS, A. et al. “Impairment of an Endothelial NAD+-H2S Signaling Network Is a Reversible Cause of Vascular Aging.” Cell vol. 173,1 (2018). ↩︎
 32. Kiss, t. et al. “Nicotinamide mononucleotide [NMN] supplementation promotes anti-aging miRNA expression profile in the aorta of aged mice, predicting epigenetic rejuvenation and anti-atherogenic effects.” GeroScience vol. 41,4 (2019). ↩︎
 33. De Paepe B, Van Coster R. A Critical Assessment of the Therapeutic Potential of Resveratrol Supplements for Treating Mitochondrial Disorders. Nutrients. 2017 Sep 14;9(9). ↩︎
 34. Liu J. The effects and mechanisms of mitochondrial nutrient alpha-lipoic acid on improving age-associated mitochondrial and cognitive dysfunction: an overview. Neurochem Res. 2008 Jan;33(1):194-203. ↩︎
 35. Patel SP, Sullivan PG, Lyttle TS, Rabchevsky AG. Acetyl-L-carnitine ameliorates mitochondrial dysfunction following contusion spinal cord injury. J Neurochem. 2010 Jul;114(1):291-301. ↩︎
 36. Saini R. Coenzyme Q10: The essential nutrient. J Pharm Bioallied Sci. 2011 Jul;3(3):466-7. ↩︎
 37. Langsjoen P.H, Langsjoen, A.M. The clinical use of HMG CoA-reductase inhibitors and the associated depletion of coenzyme Q10. A review of animal and human publications. BioFactors 2003;18:101-111. ↩︎

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.