Cink oksid krema za sunčanje 🌿 PRIRODNA zaštita od sunca

Prirodna zaštita od sunca sa doTERRA Sun

Cink oksid je izuzetno siguran mineralni UV filter kako za ljude tako i za životinjski svet u vodi.

Stvara zaštitni omotač na koži, čime odmah nakon nanošenja štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, dok je kod hemijskih krema za sunčanje potrebno najmanje 20 minuta da se ćelije zaštite od UV zračenja.

Međutim, nije svejedno da li krema za sunčanje sadrži ne-nano cink oksid ili nano cink oksid, objasnićemo zašto!

Postoji li uopšte 100% prirodna zaštita od sunca?

Ako spadate među one koji svake godine traže najprirodniju, ali istovremeno maksimalno efikasnu zaštitu od sunca, imamo dobre vesti!

Prema trenutnim istraživanjima, ne-nano cink oksid ispunjava oba uslova. doTERRA otišao je korak dalje i pronašao rešenje za problem za tipičan beli sloj koji ostaje na koži nakon nanošenja mineralnih krema za sunčanje.

Šta je problem sa hemijskim kremama za sunčanje? Kakav uticaj mogu imati na naše zdravlje?

Da li ste znali da 63% konvencionalnih krema za sunčanje sadrži supstance štetne za ljude i vodeni svet? I da većina krema za sunčanje doprinosi uništavanju koralnih grebena?

U mnogim regionima sveta, uključujući Havaje, upotreba krema za sunčanje koja sadrži oksibenzon i oksinoksat bila je zabranjena pre mnogo godina.

Takođe je sve više dokaza da hemijska sredstva za zaštitu od sunca mogu izazvati hormonalne probleme i negativno uticati na plodnost.

Pokazalo se da se avobenzon, oksibenzon i oktokrilen mogu otkriti u krvotoku čak i dan nakon nanošenja kreme za sunčanje.

Međutim, takvi dokazi nisu pronađeni za cink oksid, tako da se može bezbedno koristiti u kremama za sunčanje, čak i tokom trudnoće ili u detinjstvu.

Šta treba da znate o cink oksidu?

U svom originalnom obliku, cink oksid je mineral u prahu koji pored zaštite od sunca ima mnoge dodatne prednosti. Mnogi ga znaju na primer po kremama za bebe ili kremama za zarastanje rana.

Međutim, ono što nas sada najviše zanima je da pruža izuzetno efikasnu zaštitu od UVA i UVB zračenja, kao što možete videti na tabeli ispod:

Sastojak / Nivo zaštiteUVAUVB
Cink oksid (Zinc oxide)🟢🟢
Titanium dioxide🟡🟢
Avobenzone🟢🟠
Cinoxate🟠🟢
Dioxybenzone🟡🟢
Ecamsule🟢🟠
Homosalate🔴🟢
Methyl anthranilate🟡🟢
Octocrylene🟠🟢
Octyl salicylate🔴🟢
Oxybenzone🟡🟢
Padimate O🔴🟢
Phenylbenzimidazole🔴🟢
Sulisobenzone🟡🟢
🟢Ekstenzivno 🟡Ograničeno 🟠Značajno 🔴Minimalno

Znate li šta znači fotostabilnost kod sastojka za filtriranje svetlosti (UV fitar)? To se odnosi na to koliko sporо se određeni filter raspada kada je izložen direktnom sunčevom svetlu, odnosno koliko dugo pruža pouzdanu zaštitu od sunca.

Cink oksid se izdvaja po ovom pitanju jer je izuzetno fotostabilan, za razliku na primer od mineralnog titan-dioksida ili često korišćenog avobenzona.

Dakle, možemo imati potpuno poverenje u cink oksid u svakom pogledu, tako da sada treba razjasniti zašto je važna veličina čestica cink oksidа u kremi za sunčanje!

Koja je razlika između ne-nano cink oksida i nano cink oksida?

Mali oblik čestica cink oksida, odnosno nano cink oksid, koristi se u kozmetici jer ostavlja manje vidljiv beli sloj na koži zahvaljujući svojoj maloj veličini.

Međutim, to ima svoju cenu jer, zbog svoje male veličine, lako prodire u krvotok i može se otkriti u urinu, što može imati štetne posledice po naše zdravlje. Takođe, nano cink oksid pokazao je sličan izbeljujući efekat na korale kao i hemijski UV filteri.

Dok uživate u letnjim trenucima i stvarate nezaboravne uspomene, ne biste trebali da brinete o tome da li proizvodi koje koristite za zaštitu svoje porodice čine više štete nego koristi.

Prvo i najvažnije, sunce je naš prijatelj

Pruža toplotu, svetlost i šalje sve vrste pozitivnih signala našem telu. Pomaže vašem telu da stvara serotonin, koji je povezan sa poboljšanim raspoloženjem i mentalnim zdravljem.

Takođe pomaže u regulisanju proizvodnje melatonina, podržava cirkadijanske ritmove i poboljšava cikluse spavanja. Sunčeva svetlost pomaže u sintezi vitamina D, što podstiče apsorpciju kalcijuma (zdrave mišiće i kosti), i može čak podržati odgovarajuće imunološke reakcije, među brojnim drugim zdravstvenim koristima.

Niko ne voli opekotine od sunca, a rizik od raka kože uvek treba ozbiljno shvatiti. Idealno je da uživamo u suncu bez izlaganja naše kože riziku dugoročnih oštećenja, uključujući sunčeve pege, bore, prerano starenje i gubitak elastičnosti kože.

Hemijska ili mineralna zaštita od sunca

Na tržištu postoje dva osnovna tipa krema za sunčanje: hemijske i mineralne. Hemijske kreme za sunčanje su dizajnirane da apsorbuju UV zrake kako bi zaštitile kožu, dok mineralne kreme za sunčanje reflektuju UV zrake kako bi zaštitile kožu.

Upoređenje Hemijskh i mineralnih krema za zaštitu od sunca
Kao što se vidi na slici, hemijska zaštita od sunca se upija u kožu i na taj način pruža zaštitu od UV zračenja. Međutim, loša strana ovog tipa zaštite je što u koži dolazi do hemijske reakcije. S druge strane, mineralna zaštita od sunca stvara zaštitni sloj na koži koji odbija UV zrake. Jedna od manje poznatih prednosti ove vrste zaštite je da koža manje zagreva (manje osećamo toplotu sunca).

Neki hemijski filteri za sunčanje mogu se konačno razgraditi kada su izloženi UV zracima, stvarajući slobodne radikale u telu. Neki aktivni sastojci u hemijskim kremama za sunčanje mogu delovati kao disruptori hormona i izazvati alergije na koži.

Toksično opterećenje 🤢

Svakodnevno smo izloženi brojnim toksinima sa svime što radimo, iz izvora o kojima možda čak ni nismo svesni. Svaki udah, svaki zalogaj, svaki minut na suncu – sve to vam uvodi u supstance i hemikalije (prirodne ili sintetičke) koje mogu negativno uticati na vaše zdravlje.

Toksin je svaka supstanca koja stavlja neopravdan stres na telo. Toksično opterećenje je suma ovih supstanci, akumulirana unutar vašeg tela, i teret koji stavljaju na organe u bilo kom trenutku.

Koji su mogući posledični efekti preteranog toksičnog opterećenja? Toksini mogu izazvati disbalanse, dovesti do negativnih efekata na blagostanje i uticati na vaše svakodnevno i dugoročno zdravlje.

Znajući ovo, zašto bismo dozvolili toksine u našim životima? Zašto bismo koristili proizvode koji sadrže toksine?

Proizvodi za zaštitu od sunca sa cink oksidom funkcionišu kao ogledalo za UVB i UVA zrake i tako pružaju široki spektar zaštite. Oni se ne razgrađuju kada su izloženi UV zracima, i zbog toga što deluju kao fizička barijera, efikasni su odmah nakon nanošenja.

Sada kada ste stručnjak za sve što se tiče zaštite od sunca, da zaronimo u liniju proizvoda doTERRA Sun!

Veganska zaštita od sunca

doTERRA Sun linija proizvoda

Linija proizvoda doTERRA Sun uključuje niz proizvoda za zaštitu od sunca koji su sigurni i prirodni 🌿.

Kada su kreirali ovu liniju proizvoda, znali su da moraju ispuniti tri ključna cilja:

 1. Proizvodi moraju biti dobri za sve tipove kože. Ove formule su hranljive, bogate antioksidansima i hidratantne. Takođe ne ostavljaju vidljivi beli sloj, pa odgovaraju svim tonovima kože.
 2. Proizvodi moraju biti ekološki osvešćeni. Sve formule su prijateljske prema veganima i nisu testirane na životinjama. Takođe, sigurni su za koralne grebene! To ih čini upotrebljivim u područjima sveta koja zabranjuju kreme za sunčanje koje nisu sigurne za korale i pomaže očuvanju naših podvodnih ekosistema zdravijima i srećnijima.
 3. Ali svakako ne i najmanje važno, proizvodi moraju imati čiste, zelene formule. Pored toga što su mineralno napajani ne-nano cink oksidom, svaki doTERRA Sun proizvod je oslobođen brojnih štetnih, sintetičkih sastojaka, uključujući oksibenzon, parabene, ftalate i druge.

Koje prirodne sastojke sadrži doTERRA Sun linija?

Herojska eterična ulja koja se nalaze u svim proizvodima za zaštitu od sunca. doTERRA Sun uključuju tamjan, smilje i ulje semena šargarepe. Ova eterična ulja su fantastična za vašu kožu!

Sastojci koji hrane kožu

Tokoferol, koji je poznatiji kao vitamin E, izuzetno je hranljiv. Prisutan je u SVAKOM proizvodu doTERRA Sun!

Ulje maline, ulje avokada i esteri jojobe su hranljivi sastojci koji se nalaze u SPF losionu i spreju.

Šea buter i kokosov buter su hranljivi sastojci koji se nalaze u SPF stiku.

Aloe vera, ekstrakt crvene alge i hijaluronska kiselina su hranljivi sastojci koji se nalaze u After Sun spreju. Hijaluronska kiselina je posebno hranljiva zbog duboke hidratacije koju pruža.

Sastojci koji umiruju kožu

Bisabolol može smanjiti crvenilo i iritaciju. Generalno smiruje kožu. Prisutan je u svim SPF proizvodima kao preventivna mera.

Ekstrakt kurkume ima odlična protivupalna svojstva kada se nanese topikalno. Može se naći u SPF losionu i spreju!

Aloe vera je logičan izbor za smirivanje kože. Svi smo nekada nanosili aloe veru po celom telu, zar ne? Zato je aloe vera osnova našeg After Sun proizvoda. Takođe se nalazi i u SPF losionu i spreju.

Takođe u After Sun proizvodu su herojski sastojci ekstrakt crvene alge i cvet Arnike. Crvena alga je bogata proteinima, antioksidansima i vitaminima, koji su svi esencijalni za kožu. Cvet Arnike je prirodni protivupalni sastojak, što je posebno važno kada je vaša koža izložena vremenskim uslovima i umorna.

doTERRA Sun Face + Body mineralna krema za sunčanje

 • Za lice i telo
 • Za sve tipove kože
 • Zaštitni faktor SPF 30
 • Široki spektar zaštite od UVA i UVB zraka
 • Vodootporan do 80 minuta

Njegovi ključni sastojci uključuju ne-nano cink oksid za zaštitu, kao i aloe vera, bisabolol, vitamin E, ulje semenki maline, ulje avokada, ekstrakt kurkume i esteri jojobe za obnovu. Eterična ulja: tamjan, smilje i semenke šargarepe.

doTERRA Sun Body mineralni sprej za sunčanje

 • Za telo
 • Za sve tipove kože
 • Zaštitni faktor SPF 30
 • Široki spektar zaštite od UVA i UVB zraka
 • Vodootporan do 80 minuta

Pakovan je u aluminijumsku bocu za raspršivanje bez aerosola koja omogućava kontinuirano, 360° nanošenje, celokupno pokrivanje tela.

Kao i losion, ključni sastojci ovog spreja uključuju ne-nano cink oksid za zaštitu, kao i aloe vera, bisabolol, vitamin E, ulje semenki maline, ulje avokada, ekstrakt kurkume i esteri jojobe za obnovu. Herojska esencijalna ulja koja se nalaze u Mineralnom spreju za sunčanje uključuju tamjan, helichrysum i semenke šargarepe.

mineralni stik za sunčanje sa cink oksidom

doTERRA Sun Face + Body mineralni stik za sunčanje SPF 40

 • Za lice i telo
 • Za sve tipove kože
 • Zaštitni faktor SPF 40
 • Široki spektar zaštite od UVA i UVB zraka
 • Vodootporan do 80 minuta

Nanesite ga za vreme putovanja ili dok radite u kancelariji kako biste pružili vašoj koži dodatni sloj zaštite. Pakovan je u debelu tubu koja se udobno drži u ruci.

Ključni sastojci stika uključuju ne-nano cink oksid za zaštitu, kao i ši buter i kakao buter za obnovljivu hidrataciju. Herojska esencijalna ulja koja se nalaze u Mineralnom stiku za sunčanje uključuju tamjan, smilje i semenke šargarepe.

Hidratacija kože posle sunčanja

doTERRA After Sun sprej posle sunčanja

Na kraju, hajde da pričamo o doTERRA Sun After Sun Restorative Body Mistu.

Pakovan je u aluminijumsku bocu sa sprejom bez aerosola, koja pruža kontinuirani fini mist sa aplikacijom od 360° za lako nanošenje širom tela.

Ključni sastojci spreja uključuju vitamin E, aloe veru, hijaluronsku kiselinu, ekstrakt crvene alge i cvet Arnika Montana.

Dodatno obogaćen eteričnim uljima kopaibe, lavande, limunske trave, nane, japanske nane, smilja, sandalovine, marokanske kamilice (blue tansy), tamjana i korijandera.

Mineralna zaštita od sunca: Kome je namenjena?

doTERRA Sun linija zaštite od sunca sa cink oksidom namenjena je svim uzrastima, uključujući i bebe od 6 meseci starosti. Osim toga, idealna je i za osobe koje se suočavaju sa kožnim problemima poput akni, rozacee ili ekcema, jer cink oksid pomaže u umirivanju i zaštiti osetljive kože.

Takođe je dobar izbor za one koji imaju alergije na hemijske sastojke koji se često nalaze u drugim kremama za sunčanje.

Teži ka onome što je čisto

Ako još niste čuli za brend doTERRA, to je zato što njihovi proizvodi ne nalaze se na policama supermarketa. Umesto toga, proizvodi se distribuiraju preko nezavisnih konsultanata, što omogućava direktnu komunikaciju i podršku korisnicima, kao i pružanje visokokvalitetnih proizvoda bez posrednika.

Ovaj model poslovanja omogućava doTERRA-i da održi visoke standarde kvaliteta i da se fokusira na obrazovanje i informisanje korisnika o blagodatima prirodnih proizvoda.

doTERRA posvećena je stvaranju najčistijih proizvoda za svoje korisnike

Njihov cilj je da obezbede proizvode visokog kvaliteta, koji su prirodni i bezbedni za upotrebu. Sa pažljivo odabranim sastojcima i rigoroznim standardima čistoće, poput CPTG. doTERRA želi da osigura da korisnici dobiju najbolje što priroda može da ponudi.

Ova posvećenost čistoći i kvalitetu čini doTERRA jednim od vodećih brendova u oblasti prirodne aromaterapije i wellnessa sa preko 9 miliona članova širom sveta.

Kako kupiti?

Za više informacija o kupovini doTERRA Sun ili bilo kojih proizvoda iz naše ponude, slobodno nas kontaktirajte putem naše kontakt stranice .

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.