doTERRA xEOMega – Omega-3 kompleks sa eterčnim uljima
doTERRA xEOMega je kompleks Omega-3 masnih kiselina iz morskih i biljnih izvora sa CPTG sertifikovanih – testiranih eterčnim uljima.
Omega masne kiseline pomažu u održavanju zdravlja zglobova, kardiovaskularnog sistema i mozga i podržavaju zdravu imunološku funkciju. Jedna porcija xEOMega obezbeđuje 900 miligrama morskih lipida (obezbeđujući 300 mg EPA, 300 mg DHA i 60 mg drugih omega 3 masnih kiselina ), i mešavina od 250 mg masnih kiselina biljnog porekla.
vEOMega takođe uključuje 20 mcg prirodnog vitamina D, 40mg prirodnog vitamina E i 1mg astaksantina, snažnog antioksidantnog karotenoida dobijenog iz mikroalgi. vEOMega je namenjen vegetarijancima.
Kjučne prednosti
- Promoviše zdravlje srca i cirkulacije
- Podržava zdravu funkciju zglobova i udobnost
- Obezbeđuje hranljive materije za jačanje imuniteta
- Štiti od oksidacije lipida i podržava zdravu funkciju mozga, očiju i nervnog sistema
- Promoviše zdravu kožu
- Isporučuje 900 mg čistog, koncentrisanog, molekularno filtriranog ribljeg ulja sa 300 mg EPA i 300 mg DHA po dnevnoj porciji i 65 mg drugih omega-3 masnih kiselina
- Obezbeđuje širok spektar omega-3 masnih kiselina uključujući EPA, DHA, ALA i SDA iz morskih i biljnih izvora kako bi pomogao u održavanju zdrave ravnoteže ovih vitalnih hranljivih materija
- Uključuje moćni antioksidant karotenoid, astaksantin
- Formulisano sa vlasničkom mešavinom eteričnih ulja karanfilića, tamjana, timijana, kima, divlje pomorandže, nane, đumbira, kima i nemačke kamilice
- Uključuje 20 mcg prirodnog vitamina D i 40 mg prirodnog vitamina E
- Ne sadrži mleko ili pšenične proizvode
- Specijalno formulisano za svakodnevnu upotrebu sa Microplex VMz i Alpha CRS+ kao sveobuhvatnom podlogom za dodatak ishrani za život vitalnosti i zdravlja
Koncep xEOMega
Esencijalne masne kiseline (EFA) su hranljive materije potrebne za mnoge ključne funkcije u ljudskom telu, uključujući rast ćelija, razvoj mozga, mišićnu aktivnost, imunološku funkciju, zdravlje zglobova i mnoge druge. One su suštinski deo ćelijskih membrana. Naše telo ne može da proizvodi „esencijalne“ masne kiseline! Stoga se oslanjamo na hranu koju jedemo da bismo obezbedili ove važne hranljive materije.
Omega-6 i omega-3
Najčešći od esencijalnih masnih kiselina su omega-6 i omega-3 masne kiseline. Savremena nauka sugeriše da za optimalno zdravlje ljudi treba da konzumiraju jedan prema jedan odnos omega-6 i omega-3 esencijalnih masnih kiselina. Nažalost, zbog obilja omega-6 masnih kiselina u biljnim uljima i naše sve veće potrošnje pržene i masne hrane.
Tipična zapadnjačka ishrana uključuje omega-6 masne kiseline u odnosu čak 20 prema 1!
Dok naša ishrana mora uključivati neke omega-6 masne kiseline kao esencijalne hranljive materije za život, nesrazmerna potrošnja omega-6 masnih kiselina i drugih nezdravih hidrogenizovanih ili trans masti je povezana sa lošim zdravljem. Studije takođe povezuju nizak unos omega-3 masnih kiselina sa smanjenim raspoloženjem i kognitivnim funkcijama.
Nasuprot tome, postoji ogroman broj naučnih dokaza koji podržavaju zdravstvene prednosti povećanja unosa omega-3 masnih kiselina ishranom. Istraživanja su pokazala da povećanje potrošnje omega-3 masnih kiselina pozitivno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema i funkcije mozga i podstiče zdravu imunološku funkciju.* Pokazalo se i da povećana potrošnja omega-3 masnih kiselina pozitivno utiče na zdravlje zglobova i mobilnost i zdravlje kože.
Vraćanje ravnoteže između omega-3 i omega-6 masnih kiselina je važan korak u održavanju zdravlja vašeg tela. Ovo se može postići smanjenjem unosa nezdrave hrane bogate omega-6 masnim kiselinama i povećanjem unosa hrane bogate omega-3 masnim kiselinama.
Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina u ishrani, ali omega-3 se takođe mogu naći u ulju kanole i u ulju nekih orašastih plodova i semenki.
Jedna porcija xEOMega obezbeđuje:
- 900mg čistih, mikrofiltriranih morskih lipida sa 300mg EPA
- 300mg DHA i 65mg drugih omega-3
- 200mg biljnog, omega-3 bogatog ulja iz semena Buglossoides Arvensis
- 50 mg ulja semenki nara
CPTG eterična ulja
xEOMega takođe sadrži sopstvenu mešavinu doTERRA CPTG sertifikovanih eteričnih ulja koja rade u skladu sa omega-3 masnim kiselinama. Ulje karanfilića i ulje timijana imaju antioksidativna svojstva koja štite doTERRA xEOMega od oksidacije i užeglosti. Mešavina esencijalnih ulja takođe podržava zdravu imunološku funkciju i ima umirujuće dejstvo na probavu, što čini uzimanje ovog suplementa prijatnim koliko i zdravim.
Ulja morskog porekla
doTERRA koristi morska omega-3 ulja koja su među najkvalitetnijim na svetu. Oba ribljeg ulja su testirana na preko 250 zagađivača, a oba riblja ulja su sertifikovana kao održiva od strane prestižne organizacije Friend of the Sea u Evropi.
ALA i SDA
xEO Mega isporučuje jedinstven izvor biljnih ulja dobijenih iz Buglossoides arvensis. Naše hladno ceđeno ulje iz semena obezbeđuje koncentrisani izvor i ALA i SDA, koje telo može lakše pretvoriti u EPA. I ALA i SDA promovišu zdravlje kardiovaskularnog sistema.
ALA i SDA proizvode mnoge biljke, ali zbog male količine povrća koje se konzumira u ishrani, često se ne uzima u adekvatnim količinama. Naše ulje semena Buglossoides arvensisr takođe isporučuje GLA, što može pomoći u održavanju zdravlja zglobova, pluća i nervnog sistema.
Astaksantin i vitamin E
Omega-3 masne kiseline su važne za cirkulaciju i zdravlje mozga. Mozak se sastoji od esencijalnih lipida koji, kao i kod slobodnih lipida
putujući u cirkulatornom sistemu, skloni su degradaciji kroz oksidaciju slobodnih radikala. xEOMega uključuje moćni antioksidant karotenoid astaksantin koji pomaže u zaštiti od oksidacije lipida u mozgu i u celom cirkulatornom sistemu. Astaksantin pruža moćne antioksidativne i cirkulatorne prednosti, podržava zdravlje očiju, poboljšava snagu i izdržljivost mišića, pomaže jetri i digestivnom sistemu, podržava zdravlje kože i podstiče zdravu imunološku funkciju.
Astaksantin koji se koristi u xEOMega je standardizovani ekstrakt mikroalgi uzgajanih u sistemu čiste vode i aktiviran svetlošću. Kao odgovor na izlaganje svetlosti, mikroalge proizvode astaksantin kao odbrambeni mehanizam protiv oksidacije.
Mikroalge se menjaju od svetlozelene do tamnocrvene. Astaksantin se zatim ekstrahuje iz mikroalgi, mikrofiltrira i standardizuje za potenciju. Astaksantin je u kombinaciji sa prirodnim vitaminom E kako bi pružio dodatne cirkulacijske i sistemske koristi kao moćni antioksidativni dodaci antioksidativnim esencijalnim uljima u xEOMega.
Vitamin D
xEOMega takođe uključuje 20 mcg prirodnog vitamina D. Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima prisutan u ograničenom broju namirnica kao što su riba, goveđa jetra, sir, žumanca i obogaćeni mlečni proizvodi. Takođe se može sintetizovati u telu kada se pokrene izlaganjem sunčevoj svetlosti.
Vitamin D igra ključnu ulogu u zdravlju i rastu kostiju. Kao i kod omega-3 masnih kiselina u doTERRA xEOMega, vitamin D takođe igra važnu ulogu u promovisanju zdrave imunološke funkcije i zdravog odgovora na oksidativni stres.
Ključne studije
Ambati, Ranga Rao et al. “Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applictions–a Review.” Marine Drugs 12.1 (2014): 128–152.
Calder, Philip C. “N-3 Fatty Acids, Inflammation and Immunity: New Mechanisms to Explain Old Actions.” The Proceedings of the Nutrition Society 72.3 (2013): 326–336. NCBI PubMed. Web.
Chang, Chia-Yu, Der-Shin Ke, and Jen-Yin Chen. “Essential Fatty Acids and Human Brain.” Acta Neurologica Taiwanica 18.4 (2009): 231–241.
Connor, W. E. “Importance of N-3 Fatty Acids in Health and Disease.” The American Journal of Clinical Nutrition 71.1 Suppl (2000): 171S–5S.
Stough, Con et al. “The Effects of 90-Day Supplementation with the Omega-3 Essential Fatty Acid Docosahexaenoic Acid (DHA) on Cognitive Function and Visual Acuity in a Healthy Aging Population.” Neurobiology of Aging 33.4 (2012): 824.e1–3.
Lichtenstein, Alice H. et al. “Diet and Lifestyle Recommendations Revision 2006 A Scientific Statement From the American Heart Association
Nutrition Committee.” Circulation 114.1 (2006): 4 82–96.
Pan A, Chen M, Chowdhury R, et al. “α-Linolenic acid and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis.” The American Journal of Clinical Nutrition. 2012;96:1262-1273.
Horrobin, D. F. “Loss of Delta-6-Desaturase Activity as a Key Factor in Aging.” Medical Hypotheses 7.9 (1981): 1211–1220.
Higuera-Ciapara, I., L. Félix-Valenzuela, and F. M. Goycoolea. “As taxanthin: A Review of Its Chemistry and Applications.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition 46.2 (2006): 185– 196.
Huang YM, Yan SF, Ma L, et al. “Serum and macular responses to multiple xanthoph supplements in patients with early age-related macular degeneration.” Nutrition. 2013;29:387-392.