doTERRA TerraZyme enzimi za varenje
Kompleks digestivnih enzima doTERRA TerraZyme je vlasnička mešavina aktivnih enzima cele hrane i pomoćnih kofaktora koji često nedostaju u kuvanoj, prerađenoj hrani i hrani bogatoj konzervansima.
Ovi moćni digestivni enzimi podržavaju stalnu proizvodnju enzima u telu koji su kritični za zdrave biohemijske funkcije, uključujući efikasnu varenje hranljivih materija i ćelijski metabolizam hranljivih materija u energiju. doTERRA TerraZyme uključuje niz enzima cele hrane koji pomažu u varenju proteina, masti, složeni ugljeni hidrati, šećeri i vlakna.
doTERRA TerraZyme je bezbedan i efikasan i može se uzimati sa svakim obrokom. Uključuje doTERRA mešavinu ekstrakta peperminta, đumbira i semena kima za ublažavanje stomaka za poboljšanje gastrointestinalnog komfora. Mešavina za ukroćivanje stomaka je posebno korisna za one kojima je potrebno ciljano zdravlje varenja, kao što su netolerancije na proteine, masti i ugljene hidrate (kao što je laktoza).
Često postavljena pitanja i odgovori
ZenGest TerraZyme se može uzimati svakodnevno uz obroke, po potrebi. U zavisnosti od vrste obroka koji jedete, možete prilagoditi dozu. Za obilniji obrok sa više masti ili hranom sa nedostatkom enzima, uzmite do 3 kapsule. Za lakše obroke, kao što su salata ili sveža hrana, možda će vam trebati samo 1 kapsula.
Da. ZenGest TerraZyme se može efikasno koristiti u kombinaciji sa Zendocrine, GX Assist, PB Assist+ i drugim proizvodima po potrebi za postizanje željenih rezultata.
Enzimski suplementi najbolje deluju kada se uzimaju direktno pre, tokom ili odmah posle obroka.
ZenGest TerraZyme ne sadrži genetski modifikovani materijal i ne sadrži gluten.
Da. U ZenGest TerraZyme-u nema sastojaka životinjskog porekla.
Proizvodnja enzima u telu je često dovoljna, iako stalna potreba za proizvodnjom enzima za varenje može dovesti do smanjenja nivoa koji dovodi do probavnih i drugih problema, posebno kako starimo. Sveža, sirova hrana prirodno sadrži enzime koji mogu doprineti pravilnom varenju u telu. Pošto je mnoga hrana koja se nalazi u tipičnoj ishrani kuvana, pasterizovana ili na neki drugi način
prerađeni, enzimi hrane mogu postati neaktivni. Možete pomoći u smanjenju unutrašnje potražnje za proizvodnjom digestivnih enzima povećanjem potrošnje sveže hrane i upotrebom ZenGest TerraZyme.
Enzimi
Enzimi su specijalizovani proteini koji funkcionišu kao katalizatori u skoro svim ćelijskim funkcijama i hemijskim reakcijama u telu. Enzimi igraju ključnu ulogu u rastu, lečenju i reprodukciji. Takođe su neophodni za disanje, razmišljanje, imunološku funkciju, regulaciju hormona, detoksikaciju, varenje hranljivih materija i pretvaranje hranljivih materija u energiju u ćelijama, između mnogih drugih funkcija.*
Enzimi mogu nastati unutar i izvan tela. Endogeni enzimi se proizvode u telu i mogu se klasifikovati kao metabolički enzimi i digestivni enzimi. Metabolički enzimi su aktivni u krvi, tkivima i organima. Digestivni enzimi se proizvode u ustima, želucu, pankreasu i tankom crevu. Jetra proizvodi žučne soli bilirubin, žučne kiseline i fosfolipide koji pomažu u varenju masti. Zajedno, oni pomažu telu da pretvori hranu u korisne hranljive materije.
Egzogeni enzimi potiču van tela i klasifikovani su kao enzimi hrane. Enzimi za hranu se nalaze u sirovoj, neprerađenoj hrani i razlažu hranljive materije tokom varenja.*
Sposobnost tela da stalno proizvodi metaboličke i digestivne enzime ograničena je dostupnošću sirovina i proizvodnim kapacitetom. Ako vaša ishrana ne uključuje dovoljno enzima u hrani da razgradi hranu koju jedete, endogeni enzimski resursi vašeg tela moraju biti usmereni na proizvodnju digestivnih enzima da bi se ubrzala konverzija hrane u biodostupne hranljive materije. Proizvodni kapacitet usmeren ka digestivnim enzimima je kapacitet koji nije dostupan za proizvodnju važnih metaboličkih enzima.
Stalna potreba tela da proizvodi digestivne enzime može dovesti do smanjenja nivoa metaboličkih enzima koji su kritični za optimalno zdravlje i funkciju ćelija. Jedan važan metabolički enzim je superoksid dismutaza (SOD), koji štiti ćelije od slobodnih radikala.
Metabolički enzimi su takođe neophodni za proizvodnju energije, rast i popravku tkiva i upravljanje toksičnim otpadnim proizvodima. Kada jedete hranu koja je bogata enzimima u hrani, vaše telo koristi manje resursa za proizvodnju digestivnih enzima i ima više kapaciteta da stvori optimalne nivoe metaboličkih enzima.*
Tabela enzima prisutnih u TerraZyme suplementu
Enzim | Delovanje |
---|---|
Protease | Razlaže proteine do peptida i aminokiselina |
Papain | Razgrađuje proteine |
Amilaze | Razlaže ugljene hidrate, skrob i šećere |
Lipase | Razlaže masti i ulja koja se apsorbuju u crevima |
Lactase | Razgrađuje laktozu koja se nalazi u mlečnim šećerima |
Alpha Galactosidase | Razlaže složene polisaharidne šećere koji se nalaze u mahunarkama i povrću krstaša koji mogu izazvati nadimanje i gasove |
Celulase | Razgrađuje vlakna i pomaže u varenju voća i povrća |
Sucrase | Razlaže saharozu do fruktoze i glukoze za energiju |
Mešavina enzima protiv glutena (Aspegillus ) | Pomaže u razbijanju glutena |
Glucoamilase | Razgrađuje skrob |
Nedostaci enzima u hrani
Sveža, sirova hrana prirodno sadrži dovoljno enzima za pravilno varenje. Međutim, kada se hrana kuva i obrađuje, ovi prirodni enzimi hrane mogu biti uništeni. Pasterizacija, sterilizacija, zračenje, konzerviranje, zamrzavanje i mikrotalasanje uključeni u naše moderno snabdevanje hranom mogu učiniti enzime neaktivnim ili promeniti njihovu strukturu toliko da postanu beskorisni za telo. Prerada hrane takođe može ukloniti važne vitaminske i mineralne kofaktore enzimske hemije u telu.
Možete smanjiti unutrašnju potrebu za proizvodnjom digestivnih enzima u vašem telu uključivanjem više sveže, sirove hrane u vašu ishranu. Neki stručnjaci sugerišu da bi zdrava ishrana imala najmanje 60% hranljivih sastojaka u hrani koja dolazi iz sveže, sirove hrane – dobar cilj, ali nije uvek praktičan u današnje vreme. Dodatak celoj hrani enzima hrani je pogodniji način da se garantuje dovoljna količina enzima.
Sastav
Bulking Agent: Maltodextrin, Glazing Agent/Stabiliser: Hypromellose, Caraway (Carum carvi) seed powder, Ginger (Zingiber officinale) root powder, Peppermint (Mentha piperita) leaf powder, Anti-Caking Agent: Microcrystalline cellulose, Amylase (Aspergillus oryzae), Betaine HCl, Protease (Aspergillus oryzae), Anti-Caking Agent: Silicon dioxide, Carrier: Magnesium stearate, Glucoamylase (Aspergillus niger), Lactase (Aspergillus oryzae), Carrier: Dextrose, Lipase (Rhizopus oryzae), alphaGalactosidase (Aspergillus niger), Stabilizer: D-mannitol, Preservative: Sodium benzoate, Cellulase (Trichoderma reesei), Sucrase/Invertase (Saccharomyces cerevisiae), Papain (Carica papaya), Preservative: Potassium sorbate, Carrier: Calcium carbonate, Protease (Aspergillus melleus), Carrier: Calcium gluconate.
Studije
- Gurung N, Ray S, Bose S, Rai V. A broader view: Microbial enzymes and their relevance in industries, medicine, and beyond. Biomed Res Int. 2013; article ID 329121.
- Fieker A, philpott J, Armand M. Enzyme replacement therapy for pancreatic insufficiency: Present and future. Clinical and Experimental Gastroenterology. 2011;4:55-73.
- Seiler Cm, Izbicki J, Varga-Szabo L, et al. Randomised clinical trial: A 1-week, double-blind, placebo- controlled study of pancreatin 25000 Ph. Eur. Minimicrospheres for pancreatic exocrine insufficiency after pancreatic surgery, with a 1-year open-label extension. Aliment Pharmacol Ther. 2013;37:691-702.
- Layer P, Go VLW, DiMagno EP. Fate of pancreatic enzymes during small intestinal aboral transit in humans. Intraluminal Fate of Pancreatic Enzymes. 1986:251:G475-480.
- Jiang Z, Zhou Y, Lu F, et al. Effects of different levels of supplementary alpha-amylase on digestive enzyme activities and pancreatic amylase mRNA expression of young broilers. Asian-Aust J Anim Sci. 2008;21:97-102.