Razblaživanje eteričnih ulja pre upotrebe na koži

kap ulja u bazno ulje

Kada je u pitanju bezbedna lokalna upotreba eteričnih ulja, razblaživanje eteričnih ulja je jedan od najvažnijih principa za razumevanje.

Neki se brinu da će razblaživanje eteričnog ulja pre nanošenja umanjiti njegove prednosti.

Razblaživanje zapravo omogućava bolju apsorpciju u kožu – produžavajući delotvornost još duže.

Razblaživanjem svog eteričnog ulja sa osnovnim uljem, usporavate brzinu isparavanja, poboljšavate apsorpciju u kožu i štitite osetljivu ili delikatnu kožu. Kao što vidite, razređivanje ne oduzima iskustvo eteričnog ulja, ali omogućava efikasniju lokalnu primenu.

Da li je moguće imati alergijsku reakciju na eterična ulja?

Alergijska reakcija se javlja kada telo doživi neobičnu imunološku reakciju nakon izlaganja molekulu proteina koji obično nije štetan. doTERRA CPTG eterična ulja potpuno su sastavljena od aromatičnih jedinjenja koja se prirodno javljaju. Ne sadrže nikakve proteine, pa ne izazivaju alergijske reakcije na isti način kao što to, na primer, čine kikiriki ili jaja. Međutim, kod nekih ljudi, esencijalna ulja mogu se vezati za proteine na koži i stvoriti vrstu molekula koje telo prepoznaje kao alergene, izazivajući alergijski odgovor. Ovaj proces zavisi od mnogih faktora, kao što su vrsta i količina ulja koje se koriste, individualni nivoi proteina kod osobe, pa čak i genetika.

Bezbednost i razblaživanje

Prava eterična ulja su bezbedna za lokalnu i internu upotrebu. Što je telo manje, manje esencijalnog ulja treba koristiti. Budite konzervativni i koristite ulja češće.

StarostOdnos topikalnog razblaženja*Unutrašnja upotreba
Beba do 12 meseci1:30Ne preporučuje se
1-5 godina1:151 kap (1-6 kapi za 24 sata)
6-12 godina1:51-2 kapi (3-12 kapi za 24 sata)
Odraslipo potrebi2-4 kapi (12-24 kapi za 24 sata)
NAPOMENA: *eterično ulje : noseće ulje

Lekovi

Uvek se konsultujte sa lekarom ako imate pitanja o korišćenju esencijalnog ulja sa lekovima. Iako određena hrana može da stupi u interakciju sa lekovima, esencijalna ulja često zahtevaju manje uzdržanosti zbog hemijskog sastava ulja u odnosu na hranu.

Trudnoća

Eterična ulja su odlična za podršku trudnoći. Ulja se mogu koristiti u manjim dozama, a neka ulja treba izbegavati: breza, kasija, cimet, čempres, eukaliptus, ruzmarin, timijan, zimzelen.

Osetljiva koža

Razblažite po potrebi za osetljivu kožu. Nanesite na dno stopala da biste izbegli osetljivost.

Šta ne treba koristiti za razblaživanje eteričnih ulja

Supstance kao što su puter, biljni preparati i vazelin nikada ne bi trebalo da se koriste kao noseća ulja jer se ne upijaju u kožu na način koji je potreban.

Ove supstance imaju drugačiju teksturu i apsorpciju. Puter, kao što je shea puter, ima gušću konzistenciju i često se koristi za hidrataciju kože, ali se ne upija brzo i lako kao ulja. Vazelin takođe ima tendenciju da ostane na površini kože i može stvarati osećaj masnoće ili filma.

Bazna ili noseća ulja

Istraživanje nosećih ulja na internetu može biti veliki zadatak jer postoji toliko različitih vrsta koje možete koristiti. Najbitnija stvar koju treba imati na umu je da koristite osnovno ulje koje je 100 posto čisto. Inače, noseće ulje ima potencijal da promeni prednosti eteričnog ulja.

Šta je noseće ulje?

Noseća ulja su stabilna ulja na biljnoj bazi sa malo ili bez mirisa koja se koriste za razblaživanje eteričnih ulja i minimiziranje osetljivosti kože. Noseća ulja ne razblažuju prednosti eteričnog ulja – samo razblažuju potenciju. To znači da eterična ulja možete nanositi na kožu bez brige o intenzitetu njihovih moćnih hemijskih svojstava. U stvari, noseća ulja pomažu da se esencijalna ulja bolje apsorbuju u kožu, jer nisu isparljiva (ili isparavaju) kao eterična ulja.

Dakle, koja su dobra noseća ulja?

Sastavili smo listu nekih od najboljih nosećih ulja za upotrebu sa eteričnim uljima:

Ulje slatkog badema

Odlično za sve tipove kože i lokalne primene, bademovo ulje se prilično dobro upija u kožu. Ima veoma suptilan orašasti miris, ali nije neodoljiv. Takođe ima hidratantna svojstva, što ga čini odličnim nosećim uljem za negu lica. Imajte na umu, međutim, da nije za one sa alergijama na orahe jer se često proizvodi u istim fabrikama kao i ulje od kikirikija.

Jojoba ulje

Iako se zove ulje, jojoba je zapravo tečni vosak. Bez mirisa i zlatno žute boje, jojoba je još jedno popularno osnovno ulje jer je odlično za kosu i ostavlja kožu hidratiziranom bez puno sjaja. Veoma je slično ulju koje vaša koža proizvodi prirodno i može biti dobro za masnu kožu.

Ulje semenki grožđa

Ovo ulje je bogato linolnom kiselinom i veoma je hidratantno, posebno za osetljivu kožu. Često ćete ga videti na listi sastojaka mnogih kozmetičkih proizvoda. Aroma mu je lagana i slatka, i jasne je boje. Može biti dobro noseće ulje za negu kože.

Maslinovo ulje

Iako može biti teško, masno i snažnijeg mirisa od drugih osnovnih ulja, maslinovo ulje je bogato vitaminima i mineralima. Maslinovo ulje može nadjačati miris eteričnog ulja u zavisnosti od količine koju koristite za razblaživanje, tako da verovatno nije idealno za aromatičnu lokalnu upotrebu.

Frakcionisano kokosovo ulje

Kokosovo ulje je puno divnih prednosti, ali gusto, nerafinisano i nefrakcionisano kokosovo ulje koje pronađete u prodavnici nije tako efikasno za upotrebu sa esencijalnim uljima jer se ne upija u kožu.

Nasuprot tome, frakcionisano kokosovo ulje je idealno za aromatičnu i lokalnu i internu upotrebu eteričnih ulja. Frakcionisanje kokosovog ulja odvaja lance masnih kiselina kokosovog ulja da bi se dobila tečna konzistencija i ne zahteva nikakve aditive.

Ovaj proces daje kokosovom ulju mnogo duži rok trajanja i stvara ulje koje je lagano, nemasno i mnogo bolje za apsorpciju.

Naš izbor

Frakcionisano kokosovo ulje je najbolji izbor osnovnog ulja. Možete pročitati o njegovim prednostima:

Kako razblažiti eterična ulja

Kada pronađete pravo osnovno ulje, možete eksperimentisati sa razblaživanjem eteričnih ulja u skladu sa odnosom razblaživanja koji vam je potreban. Sledeći odnosi razblaživanja bi trebalo da vam daju dobru predstavu o tome odakle da počnete:

Za jednu kašičicu osnovnog ulja dodajte:

  • 1 kap eteričnog ulja za 1% odnos
  • 2 kapi za 2%
  • 5 kapi za 5%

Jedna kašika osnovnog ulja:

  • 3 kapi eteričnog ulja za 1%
  • 6 kapi za 2%
  • 15 kapi za 5%

30 ml osnovnog ulja:

  • 6 kapi eteričnog ulja za 1%
  • 12 kapi za 2%
  • 30 kapi za 5%

Pogledajte tabele za razređivanje ispod ↓

Kada je reč o lokalnoj upotrebi eteričnih ulja, doTERRA eterična ulja su organizovana u tri posebne kategorije: mogu da se koriste bez razblaživanja (NEAT), treba razblažiti (DILUTE) i razblažiti za osetljivu kožu (SENSITIVE).

DILUTE – Eterična ulja koja obavezno treba razrediti

Ulja u kategoriji koje obavezno treba razblažiti, često nazivaju vrućim uljima i imaju posebno jake sastojke i uvek zahtevaju razblaživanje.

Ulje kasije, ulje kore cimeta, ulje pupoljaka karanfilića, ulje geranijuma, ulje limunske trave, ulje origana i ulje timijana, između ostalog, pripadaju ovoj kategoriji.

SENSITIVE – Eterična ulja koja treba razblažiti za osetljivu kožu

Deca i oni sa osetljivom kožom uvek treba da razblaže eterična ulja u kategoriji iz ove kategorije. Kao i kod svakog eteričnog ulja, trebalo bi da razblažite eterična ulja u ovoj kategoriji kad god ih prvi put koristite na koži.

Eterična ulja u kategoriji SENSITIVE uključuju (ali nisu ograničena na):

NEAT – Ostala doTERRA ulja koja se mugu koristiti bez razređivanja

Ova eterična ulja neće izazvati osetljivost kod većine ljudi, međutim, ipak je dobra ideja da sprovedete patch test (test osetljivosti na koži) sa osnovnim uljem kada se prvi put nanese na kožu.

Imajte na umu da se naša kolekcija eteričnih ulja stalno povećava, a različite mešavine esencijalnih ulja sadrže razna razređena, osetljiva i čista eterična ulja. Uvek pročitajte etiketu i stranicu onlajn prodavnice eteričnog ulja koje koristite pre upotrebe.

Tabela za razblaživanje eteričnih ulja

Referentna tabela za razblaživanje eteričnih ulja za 10ml, 20ml i 30ml nosećeg ulja.

Broj kapi→
Noseće ulje↓
2461230
10ml1%2%4%6%15%
20ml0.5%1%2%4%10%
30ml0.25%0.5%1%2%5%

Referentna tabela za razblaživanje eteričnih ulja za 60ml, 120ml i 240ml nosećeg ulja.

Broj kapi→
Noseće ulje↓
10203040506070
60ml0.80%1.60%2.50%3.40%4.20%5.00%5.90%
120ml0.40%0.80%1.30%1.70%2.10%2.50%2.90%
240ml0.20%0.40%0.63%0.85%1.10%1.30%1.50%
Napomena: Ove preporučene razmere mogu se prilagoditi prema ličnom ukusu i preferencama. Takođe, važno je da se pridržavate bezbednosnih smernica prilikom rukovanja eteričnim uljima i pročitate uputstva proizvođača za svako konkretno ulje koje koristite.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.