Da li prepubertalna ginekomastija ima veze sa uljima lavande i čajevca

Prepubertalna ginekomastija je benigno povećanje grudi kod dečaka pre puberteta. Obično se javlja kod dečaka između 8 i 13 godina. Uzrok je hormonalna neravnoteža, najčešće prekomerna količina estrogena ili nedostatak testosterona. U većini slučajeva, ginekomastija je bezbedna i nestane sama tokom puberteta bez lečenja.

Ulje lavande i čajevca

Šta ljudi misle o eteričnim uljima i ginekomastiji?

Među roditeljima je porasla zabrinutost u vezi sa eteričnim uljima lavande i čajevca i njihove moguće veze sa ginekomastijom.

Ova zabrinutost proizilazi iz tri izveštaja o slučajevima prijavljenih pre više od 15 godina u Journal of Clinical Endocrinologi & Metabolism. Ovi izveštaji sugerišu potencijalnu povezanost između proizvoda od lavande i preuranjene thelarhe (PT) i prepubertalne ginekomastije (PG) kod dece. Nažalost, senzacionalizovana medijska pokrivenost dovela je do dezinformacija i nepotrebne uzbune.

Izveštaji o slučajevima nisu kliničke studije na ljudima dizajnirane da daju odgovore na pitanja. Oni su jednostavno metod za izazivanje zabrinutosti. Korelacija ne znači uvek uzročnost, a metodološka pitanja poput neadekvatne analize sastava esencijalnog ulja i neadekvatnih kliničkih podataka kod ljudi. Ovo postavlja značajna pitanja o validnosti veze između eteričnih ulja i preranog razvoja dojke.

Takođe je važno napomenuti da nijedan izveštaj nije uključivala doTERRA eterična ulja.

Druge studije su od tada istraživale vezu između izloženosti lavandi i prepubertalne ginekomastije, ali je ključno pristupiti ovim nalazima sa oprezom. Pažljiviji pregled otkriva značajne nedostatke u ovim studijama. Na primer, nedostatak sveobuhvatne hemijske analize i mogućnost sintetičkih hemikalija u testiranim proizvodima postavljaju pitanja o validnosti njihovih zaključaka.

Šta dokazi govore o estrogenskoj aktivnosti?

Rad objavljen 2022. godine u Međunarodnom časopisu za pedijatriju i adolescentnu medicinu – pod naslovom „Prevalencija endokrinih poremećaja među decom izloženom esencijalnom ulju lavande i esencijalnim uljima čajevca“ [1] – nedvosmisleno je potvrdio da takva povezanost sa ovim esencijalnim uljima ne postoji.

Dr Skot Džonson, direktor za istraživanja i dokazivanja u kompaniji doTERRA, daje sledeći uvid u rezultate studije. Ova studija je obuhvatila 556 dece uzrasta od dve do 15 godina, sa samo devet zabeleženih slučajeva poremećaja endokrinog sistema.

Dr Džonson nastavlja: ​​„Istraživači su otkrili da je devet slučajeva identifikovanih među ispitivanom populacijom bilo u skladu sa normama stanovništva“, naglašavajući da su ove pojave bile u skladu sa onim što bi se očekivalo, bez obzira na izloženost esencijalnom ulju.

Štaviše, primećuje, „Nulta slučajeva preuranjene ginekomastije je primećena,“ ukazujući na odsustvo ovog stanja u studijskoj grupi.

Dr Džonson kaže da nije postojao povećan rizik od endokrinih poremećaja kod dece koja su bila rutinski izložena eteričnim uljima u poređenju sa onom koja nisu. „Prosečna prevalencija PG tokom života u masovnoj populaciji je 2,5%, a ova studija je pokazala prevalenciju od 0% među decom koja su redovno izložena esencijalnim uljima.

Zaključak studije

Deca koja su redovno bila izložena eteričnim uljima lavande ili čajevca suočena sa istim rizikom od endokrinih poremećaja kao i deca koja nisu bila izložena. Efikasno je doveo u pitanje pogrešne predstave o uticaju ovih ulja na endokrino zdravlje.

U nedostatku konačnih kliničkih podataka kod ljudi

Naučnici mogu da koriste in vitro (kultura ćelija) i podatke o životinjama da bi pitali da li postoje biološki dokazi koji podržavaju podatke iz izveštaja o slučaju koji su prethodno prijavljeni. Primer ovog pristupa je uterotrofni test pacova. Ovaj test se široko smatra zlatnim standardom životinjskog modela koji pokazuje da li supstanca izaziva estrogensku aktivnost.

Da li eterično ulje lavande ima estrogenu aktivnost?

Sprovedena je studija treće strane, a rezultati su pokazali da esencijalno ulje lavande ne pokazuje estrogensku aktivnost.

Najnovije naučne studije sugerišu moguću vezu zasnovanu na in vitro (laboratorijskim) metodama, a ne na in vivo (živi organizam) procenama. Što potencijalno ograničava primenljivost nalaza. Pored toga, zabrinutost u vezi sa efektima koji povećavaju penetraciju sastojaka eteričnih ulja, posebno terpena, naglašavaju važnost razmatranja šireg hemijskog sastava proizvoda koji sadrže eterična ulja.

Kada je u pitanju estrogenska aktivnost ovih ulja, ova studija nije pokazala takvu aktivnost sa esencijalnim uljem lavande. Slično tome, nijedan ubedljiv dokaz ne podržava ideju da ulje čajevca remeti hormone.

Postoji jedna važna tačka koju naučnici koji sprovode istraživanje, kao ni oni koji čitaju zaključke iz ovih studija, nisu jasno razumeli. Većina proizvođača eteričnih ulja prodaje proizvode sa sintetičkim jedinjenjima i drugim supstancama. Stepen falsifikovanja unutar industrije trebalo bi da pomeri pažnju sa samih eteričnih ulja na druge sastojke sa kojima se kombinuju. Kvalitet je važan.

Lavanda i čajevac mogu se naći u hiljadama komercijalnih proizvoda za ličnu negu koji sadrže štetne hemikalije. Šamponi i drugi proizvodi za kosu, kolonjske vode i parfemi, proizvodi za negu kože – lista se nastavlja. Mnoge od ovih studija ne testiraju čista esencijalna ulja lavande ili čajevca. Što stvara zbunjujuće rezultate o tome šta zaista uzrokuje potencijalne veze sa ginekomastijom sa ovim proizvodima.

Presuda: eterična ulja i zdravlje hormona

Dakle, gde nas to ostavlja u debati o lavandi i čajevcu i zdravlju hormona? Naučni dokazi, kako stoje, ne povezuju ubedljivo eterična ulja lavande ili čajevca sa hormonskim poremećajima.

Umesto toga, ukazuje na značajnije pitanje: kvalitet i čistoću proizvoda za ličnu negu. Kao zagovornici prirodnog zdravlja, od vitalnog je značaja da donosimo informisane odluke o proizvodima koje koristimo. Dajući prednost onima sa samo čistim, visokokvalitetnim esencijalnim uljima.

Dok zabrinutost oko ulja lavande i čajevca zahteva pažnju, dokazi koji podržavaju definitivnu vezu sa poremećajem hormona ostaju neubedljivi. Takođe, sada postoje značajni naučni dokazi koji dovode značajnu sumnju u vezu između eteričnih ulja lavande ili čajevca i prerane ginekomastije, poremećaja hormona ili endokrine disfunkcije.

doTERRA uvek podstiče kupce da daju prednost proizvodima sa visokokvalitetnim eteričnim uljima!

Kada vi i vaši najmiliji koristite doTERRA proizvode, uključujući eterična ulja lavande i čajevca, možete biti sigurni da je to najčistija i najkvalitetnija opcija na tržištu. Eterična ulja doTERRA su idealan standard sa kojim se sve druge kompanije upoređuju i više puta su dokazana u recenziranim istraživanjima naučnika iz Nacionalnog centra za testiranje prirodnih proizvoda na Farmaceutskoj školi Univerziteta Misisipija.

Lauren Busch, doTERRA direktor za edukaciju o proizvodima, kaže: „Ono što bi trebalo da naučimo iz početnih istraživanja lavande ili čajevca je da falsifikovana ulja i proizvodi koji sadrže sintetičke mirise koji se reklamiraju kao čista eterična ulja mogu negativno uticati na telo.”

Konzistencija ključnih hemijskih jedinjenja u doTERRA ulju lavande je slična konzistenciji sastojaka u masovno proizvedenim proizvodima za zdravlje. Ta doslednost je ključna za isporuku predvidljivih, pouzdanih rezultata, što je podjednako važno i za potrošače i za istraživače. doTERRA i njeni čisti, dosledni i snažni proizvodi esencijalnih ulja utiru put našoj sledećoj fazi kliničkog istraživanja na ljudima i inovacije proizvoda.

Kliknite na link ispod da biste saznali više o nekim od novih studija sprovedenih posebno o doTERRA esencijalnom ulju lavande.

  1. Prevalence of Endocrine Disorders Among Children Exposed to Lavender Essential Oil and Tea Tree Essential Oils. Rad možete pročitati ovde. ↩︎

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.