Falsifikovanje eteričnih ulja

Falsifikovanje eteričnih ulja u suštini znači snižavanje kvaliteta supstance dodavanjem druge supstance.

Kada se eterična ulje falsifikuje, to znači da je prirodna ili sintetička komponenta dodata tokom procesa proizvodnje, tako da originalno ulje više nije čisto, a kvalitet ulja je sada niži.

Zašto je falsifikovanje važno?

U mnogim slučajevima, dodata supstanca je inferiorna ili čak štetna. Prevare ne samo da imaju potencijal da promene hemijska i fizička svojstva ulja, već mogu i smanjiti efikasnost ulja, pa čak i izazvati štetne efekte. Recimo da kupac kupi flašu esencijalnog ulja lavande koja je falsifikovana. Kada pokušaju da koriste ulje za opuštanje, da poboljša spavanje ili koristi za kožu, mogli bi pomisliti, esencijalna ulja ne funkionišu kod mene, jer koriste manje snažno, manje efikasno ulje.

Kako se esencijalna ulja falsifikuju?

Ulja se mogu falsifikovati na nekoliko načina tokom procesa proizvodnje, od razblaživanja uljima za kuvanje do dodavanja sintetičkih hemikalija. Važno je znati da je falsifikovanje uvek namerno – ne možete slučajno da falsifikujete ulje.

Prirodni izolati

To znači da se esencijalnom ulju dodaje prirodni hemijski sastojak. Jedan primer je hemijski sastojak alfa-pinen, primarni sastojak tamjana. Alfa-pinen se može uzeti iz drveća koje se koristi u industriji papira i dodati eteričnom ulju tamjana.

Dodavanje drugih ulja

Jeftinija eterična ulja mogu se dodati ređim ili skupljim uljima. Kasija je, na primer, slična ulju cimeta, ali mnogo jeftinija. Može se dodati eteričnom ulju cimeta i ne može se lako otkriti jer su arome i hemija slični. Isto se može uraditi sa limunskom travom i melisom.

Razblaživanje

Da bi se mala količina eteričnog ulja povećala, može se razblažiti pomoću nosača ili ulja za kuvanje kao što su maslinovo, kokosovo ili kanolo. Ovo razređivanje smanjuje snagu i efikasnost ulja.

Sintetički

Mnoga hemijska jedinjenja koja se nalaze u esencijalnim uljima mogu se sintetizovati u laboratoriji. Obično se ovi sintetički sastojci stvaraju od petrohemikalija. Lavanda se može proizvesti bez upotrebe biljke lavande, već sintetizacijom linalola i linalil acetata iz proizvoda na bazi nafte.

Zašto su eterična ulja falsifikovana?

Obično proizvođač eteričnog ulja falsifikuje ulje kako bi smanjio troškove. Kada dođe do falsifikovanja, to je zato što je proizvođač eteričnog ulja svesno i namerno dodao neku supstancu u ulje.

Pošto ne postoji regulatorno telo koje nadgleda kvalitet ili bezbednost eteričnih ulja, falsifikovanje je veoma uobičajeno u industriji eteričnih ulja. Dodavanjem drugih supstanci originalnom, čistom ulju, proizvođač može dobiti više novca od ulja i naplatiti višu cenu za ulje nižeg kvaliteta.

Iako falsifikovanje nije slučajno, još uvek je moguće da proizvođač esencijalnih ulja ne bude svesna falsifikata u njihovim uljima. Ako naftna kompanija dobije svoja ulja od treće strane destilatora ili brokera, moguće je da je treća strana jednostavno nepoštena – govoreći kupcu da su ulja čista, kada zapravo uključuju falsifikovanje. Zbog ovoga, jedini način da proizvođači eteričnih ulje znaju da li su njihova ulja zaista čista jeste da učestvuju u fazama nabavke, uzgoja, destilacije i testiranja eteričnog ulja.

Česta pitanja

Koje stvari se najčešće dodaju esencijalnim uljima?

Eterična ulja mogu biti kontaminirana ili falsifikovana na druge načine, ali najčešći načini su dodavanjem masnih ulja, alkohola ili drugih sličnih ulja.

Kako falsifikovana ulja mogu da mi naškode?

Jednom kada je čistoća ulja ugrožena, ona su mnogo sklonija da izazovu alergijsku reakciju, iritaciju i/ili neželjene ili toksične nuspojave.

Kako doTERRA obezbeđuje da njena eterična ulja budu čista?

Od samog početka, naša misija je bila da delimo čista, visokokvalitetna eterična ulja sa svetom. Međutim, pošto nije postojao jasan standard za čistoću eteričnih ulja, doTERRA je odlučila da postavi standard za čistoću u industriji eteričnih ulja.

Nisu sve kompanije za proizvodnju eteričnih ulja odlučile da rade pod strogim standardima testiranja. Istina, mnoge kompanije preskaču važne korake kako bi uštedeli novac ili vreme. Nažalost, nemoguće je osigurati čistoću ulja bez obavljanja odgovarajućih testova.

Da bi se osiguralo da je svaka boca eteričnog ulja čista i bez zagađivača ili sintetičkih punila, doTERRA je kreirala proces testiranja pod nazivom CPTG™ Certified Pure Tested Grade.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.