Sezonske alergije – Holistički pristup alergijama

Dani postaju sve topliji, a biljke počinju da izbijaju kroz zemlju. Mnoga drveća već cvetaju. Međutim, mnogi se ne raduju prolećnom cvetanju jer donosi sezonske alergije koje često uzrokuju više stresa nego zadovoljstva.

Kad polen cveća, trava i drveća uđe u naš nos, to može izazvati imunološku reakciju i prekomernu proizvodnju histamina. Histamin se prirodno proizvodi kako bi nam pomogao da ostanemo zdravi, ali može izazvati i upalu, kašalj, kijanje, curenje iz nosa i slično.

Holističke zdravstvene prakse mogu nam pomoći da se oporavimo od nelagodnosti ili da sprečimo preteranu reakciju imunološkog sistema.

sezonske alergije

Vreme čitanja: 4 minuta

Praktični pristupi

Izbegavanje alergena

Naravno, to nije uvek moguće, ali kada je moguće, pokušavamo da izbegnemo stvari koje pogoršavaju naše simptome. Na primer, kada ima puno polena i kada je vazduh suv, pokušajte da ostanete u zatvorenom prostoru.

Filteri za vazduh i odvlaživači vazduha

Ako nam spoljni vazduh pravi sezonske probleme, pokušajmo da od svog doma napravimo oazu čistog vazduha. Korišćenje vazdušnih filtera i odvlaživača može pomoći u uklanjanju čestica polena iz vazduha.

Presvlačenje i pranje odeće nakon boravka na otvorenom

Alergeni se mogu zakačiti za vašu odeću i nastaviti da vam smetaju čak i nakon što im više nismo direktno izloženi. Zato je važno da se presvučemo kada dođemo kući i operemo odeću što pre.

Kupanje ili tuširanje

Na isti način, alergeni se takođe mogu zakačiti za našu kožu, pa je važno da se istuširamo što pre po povratku kući.

Ispiranje nosa

Ispiranje nazalnih prolaza može pomoći u uklanjanju polena iz našeg sistema. Ispiranje fiziološkim rastvorom, uljem za nos ili sličnim može pomoći u uklanjanju čestica polena.

Redovno čišćenje našeg doma

Čišćenje prašine i površina može smanjiti posledice alergija, jer uklanjamo polen iz našeg doma.

Hidratacija

Pijenje više vode, voćnih sokova, čaja, itd. može pomoći u ublažavanju simptoma. Održavanje hidratacije razređuje sluz u sinusima i pomaže u čišćenju nazalnih prolaza.

Terapije tela i oslobađanje energetskog disbalansa

Zarobljene emocije i energetska neravnoteža mogu imati negativan uticaj na naše ukupno zdravlje, a simptomi se mogu pogoršati tokom sezonskih poremećaja. Ove neravnoteže se mogu ispraviti na više načina, npr. telesnim procesima, kodom emocija ili kodom tela (potonji nam takođe može pomoći da identifikujemo uzrok izbijanja alergije). Možete me kontaktirati za više informacija ili terapiju.

Biljke

Postoji nekoliko biljaka koje se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma alergija:

  • Čaj od korena sladića takođe je koristan za otpuštanje sluzi iz grla i nosa.
  • Čaj od nane pomaže u ublažavanju simptoma kao što su grebanje grla i curenje iz nosa.
  • Đumbir je prirodni antihistaminik koji može pomoći u smanjenju upale.
  • Matičnjak je još jedna biljka koja se odlično koristi u čaju za ublažavanje respiratornih problema uzrokovanih alergijama.
  • Čaj od kurkume ima dosta antiinflamatornih svojstava.
  • Kvercetin pomaže u blokiranju histamina i smanjuje reakcije na polen. Nalazi se u luku, jabukama, bobicama, zelenom i crnom čaju.
  • Spirulina pomaže u smanjenju simptoma alergijskih reakcija.
  • Kopriva je biljka koja se može koristiti kao prirodni reduktor histamina.
  • Probiotici su još jedan efikasan način da se ublaži sezonska nelagodnost, jer zdrave crevne bakterije jačaju naš imuni sistem.

Eterična ulja

Naravno, eterična ulja nam pomažu i kod reakcija vezanih za alergije. Posebno su efikasna eterična ulja nane, limuna, lavande, eukaliptusa, tamjana i čajevca. Dodajemo ih u difuzor, u kadu ili nanosimo na kožu zajedno sa baznim uljem.

doTERRA TriEase meke kapsule su razvijene imajući u vidu promene godišnjih doba. Svaka kapsula sadrži jednake delove eteričnih ulja limuna, lavande i nane, mešavinu koju često koriste kako iskusni, tako i početnici u svetu eteričnih ulja.

doTERRA TriEase se koristi se za ublažavanje simptoma alergija i poboljšanje disajnih puteva. Ova kombinacija eteričnih ulja ima antialergijska, antihistaminska i protuupalna svojstva, što može smanjiti upalu i iritaciju disajnih puteva, olakšati disanje i ublažiti simptome poput kijanja, curenja iz nosa, svrbeža očiju i nosa, te bolova u sinusima. doTERRA TriEase se može koristiti oralno.

Srećno uživanje u prolećnom cvetanju 🙂


Proizvodi iz ovog članka

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.