Eterično ulje vanile – Da li znate kako se proizvodi vanila ?

80% prirodne vanile potiče sa Madagaskara, koji ima savršenu tropsku klimu za uspešnu proizvodnju ulja vanile. Na Madagaskaru skoro 80.000 ljudi je zaposleno u lancu snabdevanja vanile. Žetva je ključni izvor prihoda za ruralne zajednice i sastavni deo lokalne ekonomije.

Vanila je izvorno poreklom iz Meksika

Vanila kroz istoriju

Vanila je izvorno poreklom iz Meksika, Kariba, severnog dela Južne Amerike i Centralne Amerike. Totonaci i Asteci su koristili vanilu u ceremonijalne svrhe i u svojim napitcima. Kada su Španci pokorili Asteke, poneli su vanilu sa sobom na stari kontinent. Vanila je postala prilično popularna, ali Evropljani su otkrili da cvet vanile mogu prirodno oprašiti samo određena meksička vrsta pčela. Izvan Meksika postoji manje od 1% šanse da će se cvet vanile sam oprašiti, što je otežavalo kultivaciju van svog matičnog regiona.

Ovaj problem je rеšio Edmond Albijus (mladi rob) 1841. godine, kada je naučio kako da ručno oprašuje cvetove vanile. Otkriće je omogućilo da se vanila uzgaja u tropskim oblastima širom sveta.

kultivacija i žetva

Kultivacije i žetva vanile

Iako se vanila može uzgajati van svoje rodne zemlje, ona je i dalje radno intenzivan proces. Potrebno je tri do četiri godine da biljka vanile počne da proizvodi zrna vanile. Cvet cveta samo jedan dan u godini. Krhka je i mora se oprašiti ujutru – tokom hladnijih sati dana. Ako se ne oprašuje tokom ovog neverovatno kratkog vremenskog perioda, uvene, što znači da nema zrna vanile za kasniju berbu.

Svaki cvet proizvodi samo malu grupu mahuna, a mahune pasulja moraju sazrevati devet meseci pre nego što se beru. Kada su spremni, ručno se biraju i brzo odvoze na obradu. Prvi korak u preradi vanile naziva se ubijanje. To je sigurno zapanjujući naziv, ali se jednostavno odnosi na potapanje zelenih mahuna u toplo vodeno kupatilo na oko tri minuta da bi se zaustavio njihov razvoj.

Kada se ovaj korak završi, mahune se prebacuju u drvene kutije za znojenje, što aktivira enzime u zrnu koji uzrokuje da omekšaju i dobiju tamnu boju koja vam je poznatija. Mahune odmaraju u drvenim kutijama na toploj temperaturi od 24 do 48 sati. Nakon znojenja, mahune treba osušiti. Poljoprivrednici ih izlažu direktnoj jutarnjoj sunčevoj svetlosti nekoliko sati dnevno tokom 10 dana, a zatim ih dva meseca suše u hladovini u dobro provetrenom skladištu.

Zatim se pasulj kondicionira. Mahune se sortiraju na osnovu njihovog sadržaja vlage, boje i kvaliteta, a zatim se čuvaju u drvenim kutijama dva do tri meseci. Ovo uzrokuje da pasulj u potpunosti razvije svoj ukus i aromu. Tokom ovog dela procesa, mahune se proveravaju i resortiraju kako bi se obezbedio najviši mogući kvalitet.

Konačno, kada zrna budu potpuno zrela, sortiraju se poslednji put i pakuju za ekstrakciju.

apsoluta vanile

Čist vanila apsolut

Za doTERRA, ovo nije krajnji proizvod. Da bi se stvorio naš čisti apsolut vanile, mahune vanile moraju prvo da prođu kroz proces ekstrakcije pomoću CO2 koji uključuje mlevenje zrna na male komade i stavljanje u posudu za ekstrakciju pod pritiskom. CO2 superkritična tečnost rastvara i odvaja komponente zrna vanile, što omogućava da isparljiva i neisparljiva aktivna jedinjenja vanile budu zarobljena i koncentrisana.

U separatoru ova jedinjenja su dobro odvojena jedno od drugog, a tečni CO2 se pretvara u gas, ostavljajući ekstrakt vanile čistim i bez ikakvih ostataka rastvarača. Posle više meseci napornog rada, poslednji korak je korišćenje čistog alkohola, prirodnog rastvarača za uklanjanje ostataka voskova ili drugih komponenti za proizvodnju konačnog proizvoda: čistog i prirodnog apsoluta vanile.

Kako se pravi ulje vanile?

Ekstrakcijom dobiven vanila apsolut se razređuje sa frakcionisanim kokosovim uljem i rezultat je doTERRA Madagascar ulje vanile.

Vanila je skup začin

Ovaj dugotrajan proces čini vanilu skupim začinom. U stvari, jedini začin koji je još skuplji na svetskom tržištu je šafran. Kao rezultat toga, mnoge kompanije stvaraju sintetičke mirise i arome vanile kako bi uštedeli vreme i novac. Procenjuje se da većina proizvoda od vanile na tržištu zapravo ne sadrži vanilu.