Plavi lotos

Plavi lotosov cvet

Nimfaea caerulea, poznata i kao Plavi lotosov cvet, očarava svojim plavo-ljubičastim laticama i svetlo žutim središtem. Ovaj prelep lokvanj zahteva specifične klimatske uslove, preferirajući toplu i vlažnu atmosferu za svoj prosperitet. Potiče iz delova Azije gde zauzima poseban istorijski i kulturni značaj za lokalne zajednice koje s ponosom svedoče o njenom rastu i lepoti.

Za drevne Egipćane, plavi lotosovi cvetovi simbolizovali su besmrtnost, budući da su ponovno procvetavali nakon dugotrajnih perioda suše. U kineskoj kulturi, plavi lotos imao je značajnu ulogu kao verski simbol i simbol ženstvenosti. Konkretnije, u okviru budizma, plavi lotos predstavlja simbol mudrosti i prosvetljenja, ilustrujući način na koji cvet procveta iz mutnih voda. Ovi cvetovi ostaju zatvoreni tokom tamnih ili oblačnih perioda, otkrivajući svoju lepotu samo kad se sunce pojavi u jutarnjim satima.

Esencijalno ulje Plavog lotosa se ne dobija parnom destilacijom, već se proces odvija kroz metode ekstrakcije rastvarača. Ova tehnika se pokazala posebno korisnom prilikom prerade delikatnih cvetnih sirovina, kao što su cvetovi plavog lotosa. Osim toga, koristi se i u situacijama kada destilacija nije dovoljno efikasna u ekstrakciji aromatičnih jedinjenja, što je često slučaj sa zrnima tonke ili vanilije.

  • Pruža opuštajući, cvetni miris.
  • Deluje kao prirodni hidratant za kožu.
  • Podstiče zdrav izgled i sjajan ten kože.
  • Deluje kao afrodisijak.

Odakle dolazi plavi lotos

doTERRA Blue Lotus dolazi iz Guangdžoua, Provincija Guangdong, Kina i Haikou, ostrvo Hainan, Kina. Dok biljka samoniklo raste na ovim prostorima, naš plavi lotos se uzgaja i bere u jezercima za uzgoj sa novim sadnicama koje se neguju uz zrelije cveće kako bi se obezbedilo kontinuirano snabdevanje cvećem.

Posle otprilike tri do četiri meseca od raste u ribnjaku, plavi lotos će procvetati, omogućavajući tri do četiri žetve godišnje, što obično se odvija između marta i novembra. U Guangdžouu su u potpunosti izgrađena jezera plavog lotosa od nule, posebno za nabavku Blue Lotusa doTERRA.

Preduzeće je predvodio muž i žena koji takođe proizvode još nekoliko ulja za doTERRA sa ovog područja sveta. Svo cveće iz jezera u Guangdžou se koristi za proizvodnju doTERRA Blue Lotus Touch ulja.

U Haikouu su već postojala jezerca plavog lotosa za pijacu svežeg cveća, ali je naš partner pomogao da se ovaj ribnjak proširi. Ovde se 30% cveća sada koristi za proizvodnju eterilnog ulja, dok 70% cveća i dalje ide na pijacu cveća.

Prihodi koje farmeri dobijaju od tržišta cveća mogu dosta da variraju u stabilnosti, što čini dodavanje proizvodnje ekstrakta plavog lotosa odličnim izvorom pouzdanog, doslednog prihoda za lokalne farmere.

Briga o biljci je radno intenzivna posao koji muškarci i žene rade u vodi do struka da bi došli do njih. Ribe koje žive u ribnjaku redovno se proveravaju kako bi se utvrdila čistoća vode. Pošto su jezera bez pesticida, kradnici ručno uklanjaju puževe koji mogu upasti u vodu, polažu jaja i počinju da jedu lišće.

U Guangdžouu takođe koriste destilovanu biomasu cvetova kamelije u ribnjacima kao prirodan način za smanjenje zaraze puževa. Kada dođe vreme za žetve, farmeri donose plutajuće korpe sa sobom u bare da sakupe cveće. Sakupjači obično mogu sakupiti do 100kg cveća dnevno i plaćaju se odmah putem bankovnog transfera na osnovu težine.

Kada se ubere, cveće se čuva u hladnoj prostoriji i transportuje u hladnjačama do postrojenja za ekstrakciju u roku od 24 sata od berbe. Nakon ekstrakcije, zaostala biomasa se koristi kao malč za stabla litsea, koja takođe obezbeđuju eterično ulje za doTERRA.

Proizvodnja plavog lotosa

Uticaj na život radnika

Da bi doTERRA proizvela Blue Lotus Touch ulje, razvila partnerstvo kako bi obezbedila sledljive, održive i transparentne lance snabdevanja koji obezbeđuju proizvod najboljeg kvaliteta.

Kroz ovo partnerstvo, 22 farmera i radnika plavog lotosa dobijaju prihod. U Guangdžouu, vlasnik zemljišta je primio (i nastavlja da prima) avansne uplate kako bi podržao proširenje svojih ribnjaka za proizvodnju lotosa koji obezbeđuju priliv novca za plaćanje unapred troškova umesto da čekaju punu isplatu nakon žetve.

Prošireno jezerce lotosa u Hajnanu omogućava poljoprivrednicima koji su prethodno prodavali cveće samo za sveže tržište da prošire svoj posao proizvodnjom cveća za ekstrakciju – garantujući pouzdan i održiv dodatni prihod.

Novije jezerce lotosa postavljeno u Guangdžouu stvorilo je prilike za zapošljavanje za lokalnu zajednicu, uključujući mnoge žene koje su naučile nove veštine koje podržavaju njihov život i pružaju prijatno radno okruženje. Štaviše, sa odlaskom u penziju omogućava se dodatni prihod za njihove porodice.

Ovaj proizvod podržava 92 radnog mesta, što utiče na 285 života. U jednom od malih sela gde žive mnogi farmeri plavog lotosa. Oni često moraju da odu da rade u većim gradovima da bi obezbedili dovoljno novca za svoje porodice, vraćajući se samo jednom godišnje svojim kućama.

Radeći sa doTERRA-om, farmeri mogu da zarade dovoljno prihoda u svom rodnom gradu da ostanu da bi izdržavali svoje porodice.

Takođe poznat kao egipatski lotos ili plavi vodeni ljiljan, Plavi lotos je poznat po svojoj misterioznoj, mističnoj ličnosti.

Nanosite redovno na lice ili ruke radi osećaja meke, hidrirane kože.

Nanesite na stopala ili leđa kao deo opuštajuće masaže.

Kombinujet zajedno sa svojim omiljenim Touch proizvodom sa mirisom cveta, poput jasmina ili magnolije, kako biste stvorili umirujući lični miris koji je jedinstveno vaš.

Šta je ekstrakt plavog lotosa?

Plavi lotos je zadivljujući plavo-ljubičasti cvet sa jarko žutim središtem. Ekstrakcija rastvaračem se koristi na delikatnim cvetovima da bi se dobio ekstrakt plavog lotosa. Blue Lotus Touch sadrži ekstrakt plavog lotosa na bazi frakcionisanog kokosovog ulja.

Za šta se koristi Blue Lotus Touch?

KAko se koristi plavi lotos

Skvalen (squalene), jedan od dragocenih sastojaka u Plavom Lotosu, prirodni je elemenat koji poboljšava sposobnost vaše kože da zadržava vlagu i održava hidrataciju. Dodatno, frakcionisano kokosovo ulje u proizvodu pridodaje dodatne hidratantne osobine, čineći ga savršenim saveznikom za hidrataciju. Benzil alkohol, još jedan ključni sastojak prisutan u ekstraktu Plavog Lotosa, podstiče uslove za čisto i zdravo vlasište kada se primenjuje lokalno. Ove snažne karakteristike čine Blue Lotus Touch izuzetnim izborom za sveobuhvatnu negu kože i kose.

Nanesite Blue Lotus Touch kao neizostavan deo vaše jutarnje ili večernje rutine nege kože kako biste osetili nežnost i hidriranost vaše kože. Nakon tuširanja, nanesite ga na kožu glave i kosu. Dodatna pogodnost svake lokalne primene Blue Lotusa je dugotrajna aroma koja donosi svoje jedinstvene benefite.

Kako miriše plavi lotos?

Miris plavog lotosa je izrazito cvetan. Miriše slatko i skoro zeleno. Jedinstveni miris Blue Lotus Touch stvara očaravajući lični čist-parfem. Jednostavno hga nanesite po vratu i zglobovima. Miran i spokojan, miris plavog lotosa često se koristi i za masažu i meditaciju. Razmislite o nanošenju Blue Lotus Touch-a na pulsne tačke ili teme pre meditacije ili sledeće prakse joge.

Da li je ekstrakt plavog lotosa halucinogen ?

Cvetovi plavog lotosa su poznati po svojoj sposobnosti da izazovu lucidne snove; međutim, Blue Lotus Touch ne predstavlja nikakve halucinogene sporedne efekte ili opasnosti. Ekstrakt ne sadrži sastojke povezane sa halucinogenim efektima i bezbedan je za aromatičnu i lokalnu upotrebu.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.