IBS i SIBO: Eterično ulje peperminta je obećavajući metod lečenja bez rizika

Eterično ulje peperminta predstavlja jedno od najtemeljnije proučavanih eteričnih ulja sa impozantnim brojem istraživanja kojima se neprestano dopunjuje. Na osnovu analize Google Scholar-a, evidentirano je preko 1000 studija koje detaljno istražuju lekovita svojstva ovog dragocenog ulja. Među tim proučavanjima ističu se istraživanja posvećena sindromu nervoznih creva (IBS) i prekomernom razmnožavanju bakterija u tankom crevu (SIBO).

15-20% populacije pati od funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja. Ovi poremećaji se danas uglavnom svrstavaju u sindrom nervoznih creva ili prekomerno razmnožavanje bakterija u tankom crevu.

Ove dve bolesti često koegzistiraju. Ovi problemi obično pokazuju tvrdoglave, promenljive simptome i često se opiru pokušajima lečenja.

  • IBS = sindrom nervoznih creva
  • SIBO = prekomerno razmnožavanje bakterija u tankom crevu

Sindrom nervoznih creva i prekomerno razmnožavanje bakterija u tankom crevu

Različiti funkcionalni poremećaji creva su veoma česti i pacijenti dobijaju različite dijagnoze, ali njihove tegobe često odolevaju različitim pokušajima lečenja.

Koji su IBS simptomi – sindroma nervoznih creva?

Simptomi sindroma nervoznih creva (IBS) uključuju: nadimanje, povećano stvaranje gasova, grčeve u stomaku, zatvor ili dijareju, ili kombinaciju ova dva.

Netolerancija na laktozu i celijakija izazivaju slične simptome! Ali ako je neko već prešao na paleo ishranu, barem se mogu isključiti.

Prekomerno razmnožavanje bakterija u tankom crevu (SIBO) takođe dovodi do povećanog stvaranja gasova i nelagodnosti u stomaku.

Ovi poremećaji gastrointestinalnog trakta imaju zajedničko to što se sastav crevne flore pomerio u pogrešnom smeru, odnosno da su se razmnožile ili “preselile” u tanko crevo vrste koje imaju neželjene efekte. Crevne bakterije nisu samo pasivni stanovnici našeg gastrointestinalnog trakta. Već se oni bore za svoje postojanje i razmnožavanje sa drugim vrstama bakterija, odnosno sa nama, domaćinom.

Posledice njihove aktivnosti su povećano stvaranje gasova ili uticaj na pokrete creva. Na primer, efekat bakterija koje proizvode metan je zatvor, jer metan (ali i drugi proizvedeni gasovi) deluju kao neurotransmiteri i utiču na pokrete creva kroz enterički nervni sistem. Pošto su bakterije koje proizvode metan primitivne, sporo rastuće bakterije, za njih je od koristi ako crevni sadržaj sporo prolazi kroz debelo crevo, što znači da se zatvor postaje trajan i čak se pogoršava [1].

Kod IBS i SIBO najčešće se koriste različiti antibiotici kao što su rifaximin, neomycin, vancomycin, metronidazol ili kombinacija ovih. One su često efikasne, ali ne reaguju svi na lečenje, pa čak i oni koji se poboljšaju mogu kasnije da povrate. Rizik od ponovljenog ili čestog uzimanja je razvoj otpornih vrsta.

Ulje peperminta (nane) za IBS i SIBO

Staro je zapažanje da ulje peperminta ublažava različite gastrointestinalne simptome.

Nekoliko placebo kontrolisanih, dvostruko slepih studija sprovedeno je kod pacijenata sa sindromom nervoznih creva (IBS). Reena Khanna i saradnici u svom sistematskom rezimeu i metaanalizi iz 2013. godine. Oni navode devet studija (još šesnaest nije uključeno u studiju zbog metodoloških slabosti), u kojima je učestvovalo ukupno 726 pacijenata [2].

Na osnovu objedinjene analize devet studija:

Ukupno poboljšanje IBS-a bilo je 2.2 puta bolje kod onih koji su uzimali ulje peperminta nego u placebo grupi. Bol u stomaku je smanjen 2.1 puta bolje nego u placebo grupi.

U specifičnoj studiji, bol/nelagodnost u stomaku, nadimanje i zatvor, vodeći simptomi IBS-a, smanjili su se u proseku za 50%, dok se osećaj bolne defekacije ili nedovoljnog pražnjenja smanjio u proseku za 60% [3].

U studijama su obično korišćene kapsule sa eteričnim uljem peperminta. Dnevna količina unešenog ulja peperminta varirala je od studije do studije. Jedan ili dve kapsule su davani pacijentima dnevno. Ozbiljan efekat se može postići uzimanjem najmanje 2-3 meseca. Kapsula se mora uzeti pre obroka da bi stigla do creva! Ako je neko uzme tokom obroka, predugo ostaje u stomaku i može da se razgradi.

Oni kojima ne smeta efekat gorušice mogu napraviti kapsule od ulja od peperminta kod kuće. Tako što će ulje od peperminta napuniti u praznu želatinsku kapsulu ili HPMC kapsulu. Ne vredi pokušati bez kapsule, jer može izazvati jako peckanje u ustima i grlu ako direktno stavljate u usta.

HPMC veganske kapsule

HPMC kapsule

Ove kapsule imaju samo dva sastojka: HPMC i prečišćenu vodu. HPMC – Hidroksipropilmetilceluloza – se dobija od biljne celuloze. Naprevljene su za punjenje sa eteričnim uljima.

Ne sadrže: želatin, pšenicu, šećer, skrob, mlečne i životinjske sastojke

Dejstvo eteričnog ulja nane

U jednoj studiji, ulje peperminta je upoređeno sa antispazmodičnim lekom kod pacijenata sa IBS-om i utvrđeno je da je 16% pacijenata iskusilo nepodnošljive neželjene efekte tokom uzimanja leka, dok kod peperminta nije [ 4].

Postoje pretpostavke o mehanizmu delovanja ulja od peperminta. Sa jedne strane, iz prirode simptoma koji pokazuju olakšanje proizilazi da ulje peperminta deluje opuštajuće na glatke mišiće. Tako da pražnjenje creva nije grčevito, a gasovi ne stagniraju u crevima, već odlaze bez grčeva.

Međutim, eterično ulje peperminta ima i antibakterijski efekat [5]. Pošto se kod IBS-a često primećuje prekomerni rast esherihije koli, u istraživanju je dejstvo ulja od peperminta testirano u laboratorijama i pokazalo se da je efikasnije čak i od rifaximina, koji se često koristi kod IBS-a [6]. Još jedan dokaz antibakterijskog efekta je da su pacijenti sa SIBO uspešno lečeni kapsulama ulja peperminta.

doTERRA Peppermint

Eterično ulje nane se dobija destilacijom listova i cvetova biljke Menta piperita. Ima intenzivan i osvežavajući miris koji podseća na svežu mentu.

doTERRA ulje peperminta ima visok sadržaj mentola što ga izdvaja od drugih ulja kada je u pitanju kvalitet.

Pekomerno razmnožavanje bakterija u tankom crevu

U SIBO-u se u tankom crevu razmnožavaju bakterije koje tamo ne pripadaju, pa se ovde odvijaju procesi varenja koji su karakteristični za debelo crevo.

S obzirom da se svarljivi ugljeni hidrati, proteini i masti uglavnom apsorbuju u tankom crevu, „invazivne“ bakterije ometaju ovaj proces i proizvode gas ili proizvode različite toksične materije iz hranljivih materija. Posledica SIBO-a je i smanjena sposobnost proizvodnje hlorovodonične kiseline [7], što dodatno pogoršava varenje, a dodatne bakterije ulaze u tanko crevo spolja zbog oslabljenog zaključavanja hlorovodonične kiseline želuca. Uzimanje antacida ili smanjena proizvodnja kiseline u starosti takođe može izazvati SIBO. Čini se da je SIBO usko povezan sa sindromom hroničnog umora i fibromialgijom. Postoji slična korelacija između ova dva simptoma i IBS-a.

Alan Logan i Tracei Beaulne u svom članku navode studije prema kojima je tri četvrtine pacijenata sa oba stanja patilo od SIBO [8]. Oni opisuju slučaj 29-godišnjeg pacijenta kome je dijagnostikovan prekomerno razmnožavanje bakterija u tankom crevu. Dobijao je 200mg (0,2 ml) ulja peperminta tri puta dnevno u enteričkoj kapsuli tokom 20 dana bez promena u ishrani.

Kao rezultat SIBO, zbog aktivnosti bakterija u tankom crevu, vodonik i metan se pojavljuju u velikim količinama u izdahnutom vazduhu (neki od gasova prolaze kroz crevni zid u cirkulaciju, a zatim u pluća), to se može izmeriti sa odgovarajućim instrumentom. Standardna dijagnostička procedura je da pacijent pije laktulozu, koja – ako postoji SIBO – počinje da se vari u tankom crevu i stvara se gas.

Upoređujući merenja pre i posle terapije, dokazano je da je proizvodnja gasova smanjena za polovinu.

FODMAP

Paralelno sa uzimanjem kapsula ulja peperminta, vredi minimizirati potrošnju FODMAP-a, jer obično pogoršavaju simptome. Za trajno poboljšanje važno je uzimati ulje nane čak i mesecima.

Izvor: https://www.tenyek-tevhitek.hu/a-belrendszeri-problemak-hatekony-termeszetes-kezelese-a-borsmentaolja-kapszula.htm

Bibliografija

  1. Szendi G: A székrekedés. Paleolit Életmód Magazin. 2014, 2:24-26. ↩︎
  2. Khanna R, MacDonald JK, Levesque BG. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-12. ↩︎
  3. Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun;39(6):530-6. ↩︎
  4. Ahmad S, Butt WA, Mahmood S. Peppermint oil and irritable bowel syndrome. Pak J Gastroenterol. 1987;1:34-38. ↩︎
  5. Rajinder Singh, Muftah A.M. Shushni, Asma Belkheir, Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L., Arabian Journal of Chemistry, Volume 8, Issue 3, 2015, Pages 322-328, ISSN 1878-5352, https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2011.01.019., (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535211000232) ↩︎
  6. Thompson A, Meah D, Ahmed N, Conniff-Jenkins R, Chileshe E, Phillips CO, Claypole TC, Forman DW, Row PE. Comparison of the antibacterial activity of essential oils and extracts of medicinal and culinary herbs to investigate potential new treatments for irritable bowel syndrome. BMC Complement Altern Med. 2013 Nov 28;13:338. ↩︎
  7. Hlorovodonična kiselina ili solna kiselina (molekulska formula – HCl), je kiselina koja nastaje rastvaranjem hlorovodonika u vodi. Hlorovodonična kiselina se naziva i rastvor hlorovodonika u drugim polarnim rastvaračima npr. u acetonu. Razblažena hlorovodonična kiselina se nalazi u želucu čoveka i sisara i ona omogućava varenje belančevina. ↩︎
  8. Logan AC, Beaulne TM. The treatment of small intestinal bacterial overgrowth with enteric-coated peppermint oil: a case report. Altern Med Rev 2002;7:410-7. ↩︎

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.