Eterično ulje smilja podstiče rast novih ćelija kože

Eterično ulje smilja

Eterično ulje smilja podstiče rast novih ćelija kože i izvanredno je u borbi protiv bora i staračkih fleka

Smilje, odnosno njegovo eterično ulje, čajevi i tinkture na području Mediterana, tradicionalno se koriste za brisanje tragova vremena sa kože. Iskustvo pokazuje da su u tome više nego efikasni, jer smilje dokazano pomaže da koža ostane meka i puna, a pošto ima adstringentno dejstvo, koristi se i protiv spuštene i opuštene kože.

Podstiče rast novih ćelija kože, pa je odlično:

  • u borbi protiv bora
  • za crvenih i staračkih fleka
  • akni
  • čireva
  • dermatitisa
  • ekcema
  • psorijaze
  • i mnogih drugih kožnih obolenja

Eterično ulje smilja efikasno je u ublažavanju podočnjaka i krugova oko očiju. Kao i kod kapilara, upale vena, zarastanja hematoma i drugih povreda na površini kože.

U tradicionalnoj medicini koristi se i za mnoga zdravstvena stanja. Zbog izraženog regenerativnog i antiinflamatornog dejstva, ali je svakako najpopularniji kao lek protiv bora, fleka i drugih znakova starenja kože. Ima i neverovatno snažno antioksidativno dejstvo: istraživanja su pokazala da redovna upotreba ove biljke smanjuje duboke bore za čak 19%, a ukupan broj bora za 14%.

Večiti cvet

Smilje (Helichrysum italicum) je mala višegodišnja biljka sa uskim, srebrnim listovima i cvetovima koji formiraju grozd zlatno žutih, loptastih cvetova. Ime Helichrysum potiče od grčkog helios što znači sunce i chrisos što znači zlato, što se odnosi na boju cveća.

Ljudi su odavno primetili da smilje ne vene, čak ni nakon što je ubrano. Zbog toga je dobio nazive na različitim jezicima, kao što su everlast (večni) na engleskom ili l’immortelle (besmrtan) na francuskom. Ta činjenica, kao i upečatljiv miris smilja, sladak i slojevit, razlozi su zašto je počelo da se koristi u kozmetici. Kao i kod svih biljaka, miris potiče od etarskog ulja koje ima veoma složen sastav, uključujući jedinjenja kao što je italidion, kojih u drugim vrstama biljaka skoro da nema.

Međutim, smilje sadrži veoma malo ovog moćnog etarskog ulja (manje od 0,05%), pa je za dobijanje jednog litra dragocenog etarskog ulja potrebno sakupiti više od tone cvetnih glavica. Pored toga, mora se destilovati potpuno sveže, nikako sušeno. Zbog toga je njegova cena veoma visoka.

doTERRA eterično ulje smilja

Firma doTERRA ima u ponudi čisto eterično ulje smilja sa CPTG sertifikatom, što omoguća ovom ulju internu, aromatičnu i lokalnu upotrebu. doTERRA Helichrysum ulje smilja poreklom iz Albanije i sa Korzike ima specifičan hemijski profil sa visokim nivoima alfa-terpinena, neril acetata i gama-kurkumena.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.