Eterična ulja za oralnu upotrebu

Kada želite da iskusite podsticajne, energizirajuće ili umirujuće prednosti eteričnih ulja, aromatična upotreba pruža brz i lak način da dobijete željene rezultate. Kada želite da umirite, navlažite, nahranite ili omekšate kožu, lokalna upotreba eteričnih ulja može efikasno da pruži željeni efekat.

Koja je onda prednost unutrašnjeg korišćenja eteričnih ulja? Dok je oralna upotreba eteričnih ulja za neke osobe je misterija, istraživanja su otkrila mnogo bezbednih, korisnih upotreba eteričnih ulja interno. Aromatična i lokalna upotreba eteričnih ulja pruža razne prednosti; međutim, interna upotreba može biti podjednako korisna kada se primenjuje pravilno. Oralna upotreba eteričnih ulja nudi neke ekskluzivne prednosti za telo koje aromatična i lokalna upotreba jednostavno ne mogu postići.

oralna upotreba eteričnih ulja

Prednosti oralne upotrebe eteričnih ulja

Jedan od najčešćih razloga za oralnu upotrebu eteričnih ulja je da se iskoriste prednosti koje imaju za telo. Svako eterično ulje poseduje drugačiju hemijsku strukturu koja će telu pružiti jedinstvena svojstva i prednosti. Na primer, neka esencijalna ulja mogu da se koriste interno za promovisanje zdrave ćelijske funkcije, podržavanje zdravlja gastrointestinalnog trakta ili održavanje zdrave imunološke funkcije, dok druga mogu ponuditi prednosti unutrašnjeg čišćenja. Kada se pravilno koriste, eterična ulja sadrže širok spektar prednosti za zdravlje koje potiču iz oralne upotrebe.

Pored značajnih zdravstvenih prednosti, unutrašnja upotreba takođe pruža način za dodavanje bezbednih, prirodnih, snažnih ukusa u hranu i piće. Dodavanje esencijalnih ulja predjelima, pićima, grickalicama i pečenim jelima nudi jednostavan način da iskusite zdravstvene prednosti eteričnih ulja, pritom će dodati i snažan, jedinstven ukus svemu što je jestivo.

Da li je bezbedno koristiti eterična ulja interno?

Ako nikada ranije niste koristili eterična ulja interno, moglo bi Vam se činiti čudno da konzumirate nešto tako moćno i snažno. Međutim, eterična ulja potiču iz biljaka, voća i iz jedinjenja koja se nalaze u prirodi. Najverovatnije već uključujete eterična ulja u svoju svakodnevnu ishranu, jer mnoga hrana koju jedemo sadrži malu količinu eteričnog ulja. Pošto naša tela metaboliše i obrađuje prirodna jedinjenja poput biljaka i voća, već smo opremljeni za metabolizam esencijalnih ulja.

Eterična ulja su samo visoke koncentracije prirodnih jedinjenja — deo koji biljkama daje ukus i miris. Iako neka esencijalna ulja nikada nisu prikladna za unutrašnju upotrebu, postoji mnogo ulja koja se mogu bezbedno uzimati interno – slično kao i druge supstance koje se nalaze u prirodi.

Nauka koja stoji iza unutrašnje upotrebe eteričnih ulja

Kao što je pomenuto, već konzumiramo male količine eteričnih ulja u svakodnevnoj ishrani, tako da je naše tela sposobno za obradu ove vrste hranljivih materija. Kao i druge stvari koje konzumiramo, eterična ulja se prerađuju kroz naše telo kada se uzimaju interno, pružajući telu specifične prednosti.

Kada se eterično ulje proguta, transportuje se kroz gastrointestinalni trakt, direktno u krvotok, gde se zatim prenosi kroz ostatak tela. Kao jedinjenja rastvorljiva u lipidima, esencijalna ulja se lako mogu transportovati u sve organe tela, čak i do mozga. Pošto se eterična ulja mogu dostaviti organima tela, ona se prerađuju metabolizacijom u jetri i drugim organima, a zatim se izlučuju.

Važno je napomenuti da telo može da rukuje eteričnim uljima samo u odgovarajućim dozama. Kasnije ćete naučiti o odgovarajućoj dozi, ali zapamtite da kada koristite eterična ulja interno, uvek razmotrite dozu za svako pojedinačno ulje. Svako eterično ulje sadrži različite hemijske komponente koje će izazvati jedinstvene reakcije u organima i ćelijama tela. Uzimajući u obzir hemiju i preporučenu dozu za svako pojedinačno eterično ulje, moguće je da bezbedno iskoristite prednosti unutrašnje upotrebe.

Istraživanja

Godinama se raspravlja o oralnoj upotrebi eteričnih ulja, ova praksa se kontinuirano potvrđuje kroz istraživanja i studije. Istraživači nastavljaju da potvrđuju bezbednost interne upotrebe eteričnih ulja, a postoje i značajne informacije koje pomažu korisnicima da ostanu u okviru bezbednih parametara interne upotrebe.

Eterična ulja koja se smatraju bezbednim za unutrašnju upotrebu:

Basil (bosiljak)
Bergamot
Black Pepper (crni biber)
Cardamom (kardamo
m)
Cassia
Cilantro
Cinnamon Bark (cimet)
Clary Sage
Clove (karanfilić)
Copaiba
Coriander (korijander)
Fennel (komorač)
Frankincense (tamjan)
Geranium
Ginger (đumbir)
Grapefruit
Hawaiian Sandalwood (Havajska sandalovina)
Helichrysum (smilja)
Juniper Berry
Lavender (lavanda)
Lemon (limun)
Lemongrass (limunova trava)
Lime (limeta)
Majoram
Melaleuca (čajevac)
Melissa (matičnjak)
Myrrh (smirna)
Oregano (origano)
Patchouli (pačuli)
Peppermint (nana)
Petitgrain
Roman Chamomile (Rimska kamilica)
Rosemary (ruzmarin)
Sandalwood (sandalovina)
Siberian Fir (sibirska jela)
Ylang Ylang (ilang ilang)

Sledeća doTERRA eterična ulja se nikada ne smeju koristiti interno:

Arborvitae (drvo života)
Cypress (čempres)
Eucalyptus (Eucaliptus radiata) *
Wintergreen (zimzelen)
Ceedarwood (kedrovina)
Douglas Fir (duglasova jela)
Spikenard (nard)

*doTERRA Ulje eukaliptusa potiče od Eucaliptus radiata, koje nije namenjeno za unutrašnju upotrebu. Ostali doTERRA proizvodi kao što je doTERRA On Guard® uključuju Eucaliptus globulus, koji je bezbedan za unutrašnju upotrebu.

Kontinuirana istraživanja pokazuju da unutrašnja upotreba eteričnih ulja ne samo da su bezbedna, već mogu pružiti našem telu značajne koristi.

Francuski model za primenu eteričnih ulja

Francuski model zagovara unutrašnju upotrebu eteričnih ulja za postizanje specifičnih koristi. Ovaj model su podržali istaknuti profesionalci u svetu aromaterapije kao što su Jean Valnet, Paul Belaiche i Henri Viaud. Francuski model potkrepljuje ideju da se eterična ulja mogu koristiti interno za održavanje zdravlja i druge dobrobiti, sve dok se primenjuje tačna doza upotreba eteričnih ulja za postizanje specifičnih koristi.

Kako količina dostupnih istraživanja o internoj upotrebi eteričnih ulja raste, tradicionalne prakse interne upotrebe se validiraju, a nove upotrebe se neprestano otkrivaju. Uprkos ovom istraživanju, neki veruju da će svako gutanje eteričnih ulja izazvati toksičnost. U sledećem poglavlju ćete naučiti o doziranju i toksičnosti – što je najvažnije da se toksične reakcije javljaju samo kada neko koristi kontaminirano eterično ulje, eterična ulja koja nisu odobrena za unutrašnju upotrebu ili koristi eterična ulja u prevelikoj dozi.

Bezbednosne smernice

Kada je u pitanju bezbedna interna upotreba eteričnih ulja, treba mnogo toga uzeti u obzir. Ono što je najvažnije, moramo zapamtiti da nisu sva esencijalna ulja stvorena jednaka – svako eterično ulje ima svoju hemijsku strukturu, svoj skup prednosti i reaguje sa telom na svoj način. Pored toga, eterična ulja se ne proizvode jednako jer žetva, proizvodnja i testiranje mogu varirati od distributera do distributera.

To znači da dok su neka eterična ulja čista i temeljno testirana, druga uključuju bazna ulja, konzervanse ili nečistoće koje umanjuju kvalitet ulja i čine ga nebezbednim za unutrašnju upotrebu.

Odgovarajuće doze

Bez obzira da li koristite eterična ulja aromatično, lokalno ili interno, korišćenje odgovarajuće doze je najbolji način za održavanje bezbedne upotrebe. Iako će odgovarajuća doza varirati od osobe do osobe na osnovu zdravstvenog statusa, starosti, težine i samog ulja, postoji nekoliko opštih smernica koje će pomoći korisniku da ostane u okviru parametara bezbedne upotrebe za internu primenu.

Početak za internu upotrebu, najbolje je početi sa najmanjom mogućom dozom, 1-2 kapi. Odavde, doza se može povećati po potrebi (opet, ovo će zavisiti od starosti osobe, težine i zdravstvenog stanja pojedinca, kao i od željene koristi koju pokušavaju da postignu).

Preporučena doza

U zavisnosti od specifičnog ulja ili mešavina, preporučena doza za unutrašnju upotrebu kreće se od 1-5 kapi. Nakon ove tačke, povećanje doze više neće imati koristi, a uzimanje previše može biti potencijalno štetno za telo. Bolje je da korisnik uzima manje doze i ponavlja dozu svakih 4-6 sati po potrebi.

Dnevna doza

Tipično, ne treba konzumirati više od 20 kapi eteričnih ulja unutar perioda od 24 sata, ali ovaj maksimum može biti veći ili manji u zavisnosti od ulja koje se koristi. Ako se korisnik približi maksimumu, bilo koju dozu treba prekinuti na duži vremenski period kako bi se osigurala sigurnost. Preporučuju se niže dnevne doze kada se esencijalno ulje koristi interno tokom dužeg vremenskog perioda, umesto izolovanih naloga.

Jaka ulja

Svako eterično ulje ima jedinstven hemijski sastav, koji izaziva različite reakcije u telu dok se ulje obrađuje kroz sisteme tela. Kada se koristi interno, neka esencijalna ulja ne bi trebalo da se stavljaju direktno na jezik ili u usta zato što su jednostavno previše jaka da bi se uzimala direktno. Ova ulja se mogu uzimati interno dodavanjem dve ili tri kapi u vegetarijansku kapsulu, stavljanjem jedne ili dve kapi u jestivo ulje ili stavljanjem jedna kap ulja u najmanje 1.2dl tečnosti.

Cassia
Clove (karanfilić)
Oregano (origano)
Cinnamon (cimet)
Cumin (kumin)
Thyme (timijan)

Osetljivost

Kao što je pomenuto, bezbedna unutrašnja upotreba eteričnih ulja varira od pojedinca do pojedinca. Ulje može imati uticaj na jednog osobu, a ne na drugu, zbog čega je važno razmotriti internu upotrebu na osnovu vrste ulja.

Eterična ulja ne mogu izazvati prave alergijske reakcije!

Važno je znati da eterična ulja ne sadrže alergene, pa stoga ne mogu izazvati pravu alergijsku reakciju. Alergijska reakcija se javlja kada telo doživi abnormalnu imunološku reakciju nakon izlaganja proteinskom molekulu koji je obično bezopasan. CPTG Certified Pure Tested Grade™ eterična ulja su sastavljena u potpunosti od isparljivih aromatičnih jedinjenja koja se nalaze u prirodi; ne sadrže nikakve proteinske molekule – tako da ne mogu stvoriti pravi alergijski odgovor.

Iako eterična ulja ne mogu izazvati alergijske reakcije, ipak mogu izazvati reakcije osetljivosti kod nekih ljudi jer svako od nas ima različiti nivoi praga osetljivosti. Kada se pojavi osetljivost na esencijalno ulje, to može izazvati simptome koji su slični alergijskoj reakciji.

Kako ću znati da li sam osetljiv na određeno ulje?

Ako razvijete osetljivost na eterično ulje, lako možete promeniti način upotrebe eteričnog ulja da biste izbegli osetljivost ili nelagodnost. Pošto osetljivost na ulje nije isto što i alergijska reakcija, možda ćete i dalje moći da koristite to eterično ulje sa drugačijim načinom primene. Na primer, ako osetite osetljivost nakon unutrašnje upotrebe eteričnog ulja, možda ćete i dalje moći da koristite to ulje aromatično ili lokalno.

Osetljivost na esencijalna ulja takođe može biti uzrokovana dozom. Ako ste u prošlosti iskusili osetljivost sa određenim esencijalnim uljem, možete pokušati da razblažite ulje ili jednostavno uzmete manju dozu da vidite da li je osetljivost izazvana visokom dozom ulja.

Ako ikada doživite reakciju osetljivosti na esencijalna ulja u sistemu za varenje, važno je da odmah prestanete da koristite to ulje. Ako ste konzumirali samo malu količinu ulja, najbolje da popijete puno tečnosti da se smanji osetljivost. Ako reakcija postane produžena ili teška, uvek je pametno potražiti medicinsku pomoć.

Toksičnost

Eterična ulja su potpuno bezbedna za unutrašnju upotrebu, sve dok se poštuje odgovarajuća doza. U najekstremnijim slučajevima, prekoračenje preporučene doze za ulja može dovesti do toksičnosti. Toksičnost je kada supstanca dostigne tačku da postane štetna. Svaka supstanca (čak i prirodne, naizgled bezopasne supstance) mogu postati toksična ako se koristi u neodgovarajućoj dozi.

Iako eterična ulja imaju potencijal za toksičnost kada se koriste u pogrešnim dozama (baš kao što to čine voda, minerali, vitamini i druge supstance), toksična doza eteričnog ulja je uvek daleko iznad preporučene doze. Pojedinac bi morao daleko premašiti preporučene doze za eterično ulje da bi se stavio u opasan opseg toksičnosti.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.