Eterična ulja za oralnu upotrebu

Oralna upotreba podrazumeva unos eteričnih ulja putem usta, što obično podrazumeva dodavanje ulja u hranu ili piće ili korišćenje eteričnih ulja u obliku kapsula ili stavljanje direktno ispod jezika.

Šta je prednost unutrašnje upotrebe eteričnih ulja?

Oralna upotreba eteričnih ulja ima neke prednosti, jer na taj način mogu da se postignu brzi i snažni efekti. Eterična ulja koja se konzumiraju oralno se apsorbuju u krvotok preko digestivnog sistema i prenose se kroz telo, što može da bude korisno za tretiranje različitih stanja i simptoma. Međutim, treba biti veoma pažljiv pri oralnoj upotrebi eteričnih ulja jer neka ulja mogu biti toksična, iritirajuća.

Kada želite da iskusite podsticajne, energizirajuće ili umirujuće prednosti eteričnih ulja, aromatična upotreba pruža brz i lak način da dobijete željene rezultate. Kada želite da umirite, hidrirate, nahranite ili omekšate kožu, lokalna upotreba eteričnih ulja može efikasno da pruži željeni efekat.

oralna upotreba eteričnih ulja

Prednosti oralne upotrebe eteričnih ulja

Jedan od najčešćih razloga za oralnu upotrebu eteričnih ulja je da se iskoriste prednosti koje imaju za telo. Svako eterično ulje poseduje drugačiju hemijsku strukturu koja će telu pružiti jedinstvena svojstva i prednosti.

Na primer, neka ulja mogu da se koriste interno za promovisanje zdrave ćelijske funkcije, podržavanje zdravlja gastrointestinalnog trakta ili održavanje zdrave imunološke funkcije. Druga ulja mogu ponuditi prednosti unutrašnjeg čišćenja. Kada se pravilno koriste, eterična ulja sadrže širok spektar prednosti za zdravlje koje potiču iz oralne upotrebe.

Pored značajnih zdravstvenih prednosti, unutrašnja upotreba takođe pruža način za dodavanje bezbednih, prirodnih, snažnih ukusa u hranu i piće. Dodavanje esencijalnih ulja predjelima, pićima, grickalicama i pečenim jelima nudi jednostavan način da iskusite zdravstvene prednosti eteričnih ulja, pritom će dodati i snažan, jedinstven ukus svemu što je jestivo.

Da li je bezbedno koristiti eterična ulja interno?

Ako nikada ranije niste koristili eterična ulja interno, moglo bi vam se činiti čudno da konzumirate nešto tako moćno i snažno. Međutim, eterična ulja potiču iz biljaka, iz jedinjenja koja se nalaze u prirodi.

Najverovatnije već unosite eterična ulja u svoju svakodnevnu ishranu, jer mnoga hrana koju jedemo sadrži malu količinu eteričnih ulja. Pošto naša tela metabolišu i obrađuju prirodna jedinjenja poput biljaka i voća, već smo opremljeni za metabolizam eteričnih ulja.

Eterična ulja su samo visoko koncentrovane prirodne supstance – deo koji biljkama daje ukus i miris. Iako neka eterična ulja nisu prikladna za unutrašnju upotrebu, postoji mnogo ulja koja se mogu bezbedno uzimati interno, slično kao i druge supstance koje se nalaze u prirodi.

Nauka koja stoji iza unutrašnje upotrebe eteričnih ulja

Kao što smo već pomenuli, naše telo je sposobno da obrađuje male količine eteričnih ulja koje unosimo u organizam kroz svakodnevnu ishranu. Kao i kod drugih nutritivnih materija, kada se eterična ulja uzimaju interno, naše telo ih obrađuje i apsorbuje, pružajući specifične benefite.

Kada se progutaju, one prolaze kroz gastrointestinalni trakt i apsorbuju se u krvotok, odakle se prenose na druge delove tela. Budući da su eterična ulja rastvorljiva u mastima, ona se lako prenose u sve organe tela, uključujući i mozak. Kada se eterična ulja apsorbuju, ona se metabolizuju u jetri i drugim organima i na kraju izlučuju iz organizma.

Veoma je važno poštovati preporučenu dozu

Svako eterično ulje sadrži jedinstvenu kombinaciju hemijskih komponenti koje mogu uticati na organe i ćelije tela na različite načine. Stoga je važno proučiti hemiju svakog pojedinačnog ulja i razmotriti preporučenu dozu kako bi se koristi od unutrašnje upotrebe iskoristile na siguran i efikasan način.

Istraživanja

Godinama se raspravlja o oralnoj upotrebi eteričnih ulja, ova praksa se kontinuirano potvrđuje kroz istraživanja i studije. Istraživači nastavljaju da potvrđuju bezbednost interne upotrebe eteričnih ulja, a postoje i značajne informacije koje pomažu korisnicima da ostanu u okviru bezbednih parametara interne upotrebe.

Eterična ulja koja se smatraju bezbednim za unutrašnju upotrebu:

Sledeća doTERRA eterična ulja se nikada ne smeju koristiti interno:

*doTERRA Ulje eukaliptusa potiče od Eucaliptus radiata, koje nije namenjeno za unutrašnju upotrebu. Ostali doTERRA proizvodi kao što je doTERRA On Guard® uključuju Eucaliptus globulus, koji je bezbedan za unutrašnju upotrebu.

Kontinuirana istraživanja pokazuju da unutrašnja upotreba eteričnih ulja ne samo da su bezbedna, već mogu pružiti našem telu značajne koristi.

Francuski model za primenu eteričnih ulja

Francuski model aromaterapije promoviše upotrebu eteričnih ulja za postizanje specifičnih koristi putem unutrašnje primene. Ovaj model podržavaju poznati profesionalci iz oblasti aromaterapije poput Jeana Valneta, Paula Belaichea i Henrija Viauda.

Francuski model zagovara ideju da se eterična ulja mogu koristiti interno za održavanje zdravlja i dobijanje drugih koristi, uz usvajanje preciznih doza upotrebe eteričnih ulja.

Sa porastom dostupnih istraživanja o unutrašnjoj upotrebi eteričnih ulja, tradicionalne prakse se potvrđuju, dok se istovremeno otkrivaju i nove primene. Iako ova istraživanja podržavaju interno korišćenje eteričnih ulja, postoje i skeptici koji tvrde da svaka oralna primena eteričnih ulja može biti toksična.

U sledećem poglavlju ćete naučiti o doziranju i toksičnosti, a najvažnije je napomenuti da toksične reakcije nastaju samo kada se koristi kontaminirano eterično ulje, ulje koje nije pogodno za unutrašnju upotrebu, ili kada se koristi eterično ulje u prevelikoj dozi.

Bezbednosne smernice

Kada je u pitanju bezbedna interna upotreba eteričnih ulja, treba mnogo toga uzeti u obzir. Ono što je najvažnije, moramo zapamtiti da nisu sva esencijalna ulja stvorena jednaka – svako eterično ulje ima svoju hemijsku strukturu, svoj skup prednosti i reaguje sa telom na svoj način. Pored toga, eterična ulja se ne proizvode jednako jer žetva, proizvodnja i testiranje mogu varirati od distributera do distributera.

To znači da dok su neka eterična ulja čista i temeljno testirana, druga uključuju bazna ulja, konzervanse ili nečistoće koje umanjuju kvalitet ulja i čine ga nebezbednim za unutrašnju upotrebu.

Odgovarajuće doze

Bez obzira da li koristite eterična ulja aromatično, lokalno ili interno, korišćenje odgovarajuće doze je najbolji način za održavanje bezbedne upotrebe.

Iako će odgovarajuća doza varirati od osobe do osobe na osnovu zdravstvenog statusa, starosti, težine i samog ulja, postoji nekoliko opštih smernica koje će pomoći korisniku da ostane u okviru parametara bezbedne upotrebe za internu primenu.

Početak za internu upotrebu, najbolje je početi sa najmanjom mogućom dozom, 1-2 kapi. Odavde, doza se može povećati po potrebi (opet, ovo će zavisiti od starosti osobe, težine i zdravstvenog stanja pojedinca, kao i od željene koristi koju pokušavaju da postignu).

Preporučena doza

U zavisnosti od specifičnog ulja ili mešavina, preporučena doza za unutrašnju upotrebu kreće se od 1-5 kapi. Nakon ove tačke, povećanje doze više neće imati koristi, a uzimanje previše može biti potencijalno štetno za telo.

Bolje je da korisnik uzima manje doze i ponavlja dozu svakih 4-6 sati po potrebi.

Dnevna doza

Tipično, ne treba konzumirati više od 20 kapi eteričnih ulja unutar perioda od 24 sata, ali ovaj maksimum može biti veći ili manji u zavisnosti od ulja koje se koristi. Ako se korisnik približi maksimumu, bilo koju dozu treba prekinuti na duži vremenski period kako bi se osigurala sigurnost. Preporučuju se niže dnevne doze kada se esencijalno ulje koristi interno tokom dužeg vremenskog perioda, umesto izolovanih naloga.

Jaka ulja

Svako eterično ulje ima jedinstven hemijski sastav, koji izaziva različite reakcije u telu dok se ulje obrađuje kroz sisteme tela.

Kada se koristi interno, neka esencijalna ulja ne bi trebalo da se stavljaju direktno na jezik ili u usta zato što su jednostavno previše jaka da bi se uzimala direktno. Ova ulja se mogu uzimati interno dodavanjem dve ili tri kapi u vegetarijansku kapsulu, stavljanjem jedne ili dve kapi u jestivo ulje ili stavljanjem jedna kap ulja u najmanje 1.2dl tečnosti.

Cassia
Clove (karanfilić)
Oregano (origano)
Cinnamon (cimet)
Cumin (kumin)
Thyme (timijan)

Osetljivost

Kao što je pomenuto, bezbedna unutrašnja upotreba eteričnih ulja varira od pojedinca do pojedinca. Ulje može imati uticaj na jednog osobu, a ne na drugu, zbog čega je važno razmotriti internu upotrebu na osnovu vrste ulja.

Eterična ulja ne mogu izazvati prave alergijske reakcije!

Važno je znati da eterična ulja ne sadrže alergene, pa stoga ne mogu izazvati pravu alergijsku reakciju. Alergijska reakcija se javlja kada telo doživi abnormalnu imunološku reakciju nakon izlaganja proteinskom molekulu koji je obično bezopasan.

CPTG – Certified Pure Tested Grade™ eterična ulja su sastavljena u potpunosti od isparljivih aromatičnih jedinjenja koja se nalaze u prirodi; ne sadrže nikakve proteinske molekule – tako da ne mogu stvoriti pravi alergijski odgovor.

Iako eterična ulja ne mogu izazvati alergijske reakcije, ipak mogu izazvati reakcije osetljivosti kod nekih ljudi jer svako od nas ima različiti nivoi praga osetljivosti. Kada se pojavi osetljivost na esencijalno ulje, to može izazvati simptome koji su slični alergijskoj reakciji.

Kako ću znati da li sam osetljiv na određeno ulje?

Ako razvijete osetljivost na eterično ulje, lako možete promeniti način upotrebe eteričnog ulja da biste izbegli osetljivost ili nelagodnost.

Pošto osetljivost na ulje nije isto što i alergijska reakcija, možda ćete i dalje moći da koristite to eterično ulje sa drugačijim načinom primene. Na primer, ako osetite osetljivost nakon unutrašnje upotrebe eteričnog ulja, možda ćete i dalje moći da koristite to ulje aromatično ili lokalno.

Osetljivost na eterično ulje takođe može biti uzrokovana prevelikom dozom. Ako ste u prošlosti iskusili osetljivost sa određenim uljem, možete pokušati da razblažite ulje ili jednostavno uzmete manju dozu da vidite da li je osetljivost izazvana visokom dozom ulja.

Ako ikada doživite reakciju osetljivosti na esencijalna ulja u sistemu za varenje, važno je da odmah prestanete da koristite to ulje. Ako ste konzumirali samo malu količinu ulja, najbolje da popijete puno tečnosti da se smanji osetljivost. Ako reakcija postane produžena ili teška, uvek je pametno potražiti medicinsku pomoć.

Toksičnost

Eterična ulja su potpuno bezbedna za unutrašnju upotrebu, sve dok se poštuje odgovarajuća doza. U najekstremnijim slučajevima, prekoračenje preporučene doze za ulja može dovesti do toksičnosti.

Toksičnost je kada supstanca dostigne tačku da postane štetna. Svaka supstanca (čak i prirodne, naizgled bezopasne supstance) mogu postati toksična ako se koristi u neodgovarajućoj dozi.

Iako eterična ulja imaju potencijal za toksičnost kada se koriste u pogrešnim dozama (baš kao što to čine voda, minerali, vitamini i druge supstance), toksična doza eteričnog ulja je uvek daleko iznad preporučene doze. Pojedinac bi morao daleko premašiti preporučene doze za eterično ulje da bi se stavio u opasan opseg toksičnosti.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.