Zaštita od sunca – na šta treba da obratimo panžju

Zaštita od sunca

Čak i kada nosimo letnju odeću dugih rukava koja je apsolutno prozračna i lepršava, trudimo se da izbegnemo izlaganje jakom suncu, zar ne? Zar sunce nije još uvek jako i u 6 popodne? Više nije tačno da je jakost sunca ograničena samo na period između 11 i 15 časova.

Ne znam koliko ste pažnje posvetili proizvodima za zaštitu od sunca koje koristite. Priznajem, ja nisam puno razmišjala pre rođenja našeg sina. Otišla bi u najbližu drogeriju i kupila bih nešto… nemam pojma na osnovu čega.

Od kada koristim eterična ulja, primetila sam promene. Sada više obraćam pažnju na prirodne stvari, uključujući i preparate za zaštitu od sunca, posebno zbog bebe. Zato sam počela da istražujem ovu temu.

Nadam se da će biti koristan, a primetićete da je skoro nemoguće pronaći kremu za sunčanje koja je dovoljno dobra u običnoj prodavnici. Čak i one koje se mogu kupiti online često su zavodljivo predstavljene kao prirodne, ali zapravo sadrže sintetičke sastojke za zaštitu od sunca…

Fokusiramo se samo na sastojke za zaštitu od sunca ovde, ne govorimo o ostalim sastojcima, ali vredi ih takođe istražiti.

Koja je najbezbednija zaštita od sunca?

Najbezbednija zaštita od sunca je fizička zaštita u bliku kreme, losiona ili spreja za sunčanje koji koriste minerale poput cink oksida koji sprečavaju prodor sunčevih zraka na kožu. Cink oksid koji nije u nano česticama se koristi u doTERRA sun proizvodima zajedno sa eteričnim uljima kako bi pružile zaštitu čak i delikatnoj i osetljivoj koži.

Počnimo od toga šta je fizička zaštita od sunca?

Fizička zaštita od sunca podrazumeva primenu fizičkih barijera koje sprečavaju prodor sunčevih zraka na kožu. Ova vrsta zaštite uključuje upotrebu odeće, šešira, naočara za sunce i suncobrana kako bi se smanjila izloženost kože direktnom sunčevom zračenju. Takođe, mineralni filteri koji se koriste u kremama za sunčanje, poput cink oksida ili titanijum dioksida, pružaju fizičku zaštitu tako što reflektuju ili raspršuju sunčeve zrake sa površine kože, umesto da ih apsorbuju kao hemijski filteri. Ova fizička barijera pomaže u sprečavanju oštećenja kože uzrokovanog UV zračenjem.

Pored sastojaka, važno je da je oblik za nanošenje što je moguće bezbedniji, posebno za malu decu i bebe. Glavna briga kod spreja je da prilikom prskanja postoji mogućnost da udišemo malu količinu sastojaka. Na primer, uobičajeni sastojak titanijum dioksid može biti kancerogen ako se udiše. Stoga je vredno razmisliti da li želimo koristiti ove sastojke koji nisu dobri za nas.

Očigledno, ako među sastojcima nema štetnih materija, onda nije potrebno izbegavati ni sprej.

HAJDE DA POGLEDAMO KOJE TIPIČNE HEMIJSKE SASTOJKE IMAJU PROIZVODI ZA ZAŠTITU OD SUNCA NA POLICAMA PRODAVNICA I ZAŠTO NISU DOBRE

OKTOKRILEN

U prisustvu ovog sastojka, na koži se stvara reaktivni kiseonik – opasan slobodni radikal – pod uticajem UV svetlosti (sunčeve svetlosti), što može predstavljati nekoliko zdravstvenih rizika. Jak alergen, čak može izazvati upalu kože, posebno je rizičan u slučaju alergije. Apsorbuje se kroz kožu i može imati efekat na hormone.

HOMOSALAT

U manjoj meri ometa prirodno funkcionisanje hormonskog sistema, apsorbuje se kroz kožu, a ova hemikalija reaguje na svetlost i razlaže se pod uticajem sunčeve svetlosti, što može dovesti do nastanka toksičnih supstanci.

OKTINOXAT

Takodje zabranjen. Poznat i kao oktil metoksicinamat, prema eksperimentima na životinjama, ometa hormonalnu funkciju štitne žlezde i reproduktivnih organa. Apsorbuje se kroz kožu i može izazvati alergijske reakcije pod uticajem UV svetlosti. Zabranjen je u nekoliko zemalja zbog štetnog uticaja na životnu sredinu.

OKSIBENZON

Poznat i kao benzofenon-3, deluje kao estrogen u telu, može izazvati alergije i akumulira se u ljudskom organizmu. Dečaci sa višim nivoom oksibenzona imali su niže nivoe testosterona. Viši nivoi oksibenzona kod trudnica negativno su uticali na trudnoću na nekoliko načina. Njegovo hormonsko delovanje povezano je sa razvojem raka dojke, raka štitne žlezde i endometrioze.

OKTIZALAT

Može izazvati alergijske reakcije i sigurno se apsorbuje kroz kožu.

AVOBENZON

Apsorbuje se kroz kožu, razlaže se pod uticajem svetlosti, a produkti razgradnje često izazivaju alergijske reakcije i mogu delovati kao hormoni.

TINOSORB (hemijsko-fizičko sredstvo za zaštitu od sunca)

Prema našim trenutnim informacijama, u ograničenoj meri se apsorbuje u kožu.

NANO TITAN DIOKSID

NE PREPORUČUJE SE ZA DECU! Titanijum dioksid je mehanička krema za sunčanje koja stvara probleme samo kada se udiše, tako da ga svakako treba izbegavati u obliku spreja. Titanijum oksid je EU klasifikovao kao “kancerogen za udisanje”. Nanočestice proizvođači koriste na takav način da mi u suštini ni ne znamo njihove stvarne rizike. Nano čestice mogu lako da uđu u telo kroz kožu, što je rizično jer nekoliko nano materijala, kao što je nano titanijum dioksid, imaju poznato dejstvo toksičnosti za ćelije. Ima nekoliko poznatih rizika, njegova upotreba u kremama za sunčanje je prilično kontroverzna i izazvala je oštećenje gena u eksperimentima na životinjama. Pod uticajem svetlosti može čak da podstakne razgradnju važnih molekula u koži, što predstavlja dodatne rizike.

TITAN DIOKSID

Pomalo zabrinjavajući sastojak, prihvatljiv samo ako se pravilno koristi. Titanijum dioksid može biti kancerogen ako se udiše, zbog čega je nekoliko međunarodnih organizacija zatražilo da se proizvodi u obliku spreja (npr. kreme za sunčanje, kozmetika, boje) izdaju sa upozorenjima i zabrane.

RETINIL PALMITAT

Derivat vitamina A, koji se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima. U studijama, retinil palmitat je ubrzao razvoj raka kože pod uticajem sunčeve svetlosti u eksperimentima na miševima, pa ga treba izbegavati u bilo kom proizvodu sa kojim svetlost može da dopre do kože.

CINK OKSID

Cink oksid je efikasan sastojak za kreme za sunčanje. U osnovi, preporučuje se za upotrebu u ne-nano obliku, prema istraživanjima je bezbedan u ovom obliku.

Nemojte me pogrešno razumeti, ne želim da izazovem strah, to mi se ne dopada i nije svrha ovog posta, ali mislim da je korisno imati informacija kako bismo mogli doneti odluke na osnovu njih.

Hajde da vidimo koje sastojke sadrže doTERRA sun proizvodi za zaštitu od sunca

Mislim da već možete pretpostaviti koja od prethodne liste štiti kožu na najbolji način od sunca. CINK OKSID koji nije u nano česticama se koristi kao zaštitni faktor od sunca, a dodali su i nekoliko korisnih dodatnih sastojaka.

Hranjivi sastojci

 • Ulje sjemenki šargarepe
 • Avokadovo ulje
 • Aloe vera
 • Ulje sjemenki maline
 • Vitamin E

Sastojci sa umirujućim efektom

 • Aloe vera
 • Kurkuma
 • Arnika Montana cvet
 • Aktivni sastojci dobiveni iz kamilice

Eterična ulja

 • Crvena mandarina
 • Magnolija
 • Indijska limunska trava
 • Ylang ylang
 • Tamjan
 • Smilje

Ovi sastojci zajedno stvaraju predivan lagani, ohrabrujući prirodni miris. Hranjiva i intenzivno hidratantna formula je dermatološki testirana i pruža vodootpornu zaštitu od sunca do 80 minuta sa SPF 30! Ne sadrži ftalate, oksibenzon i sintetičke mirise.

doTERRA After Sun Sprej

doTERRA je mislila i na negu kože nakon sunčanja. Pogledajmo što nudi dōTERRA Sun sprej za negu tela nakon sunčanja:

Hidratantna svojstva hijaluronske kiseline i umirujući učinak aloje vere kombinovani su sa ekstraktom cveta planinskog arnike kako bi stvorili duboko hidratantnu formulu.

Ambalaža je aluminijska bočica sa raspršivačem bez aerosola, kojim se proizvod lako nanosi na celo telo.

Zaštita od sunca za bebe?

Novorođene bebe imaju izrazito osetljivu kožu sa nerazvijenim mehanizmima zaštite, pa ih do punih 6 meseci ne treba puno izlagati direktnom suncu. Postavlja se pitanje i da li je onda dobra ideja putovanje na letovanje sa tako malom bebom. doTERRA sun proizvodi za zaštitu od sunca sa cink oksidom su pogodni za bebe iznad 6 meseci starosti, ali roditelji sami moraju voditi računa o potrebi deteta!

Teži ka onome što je čisto

Izraz “pursue what is pure” znači da doTERRA teži da sledi ono što je čisto i prirodno u svojim proizvodima i pristupu. To znači da se fokusiraju na korišćenje čistih, prirodnih i visokokvalitetnih sastojaka kako bi obezbedili najbolje moguće rezultate za korisnike.

I sada, kao i uvek, doTERRA se potrudila da stvori najčistiju zaštitu od sunca. Pažljivo su formulisani koristeći prirodne sastojke i eterična ulja koja imaju blagotvorna svojstva za kožu.

Svaki sastojak je pažljivo odabran kako bi se osigurala visoka efikasnost u zaštiti od štetnih sunčevih zraka, istovremeno pružajući hidrataciju i negu koži. Bez upotrebe hemijskih supstanci koje mogu imati štetne efekte, doTERRA je uspela da stvori proizvode koji su blagi, prihvatljivi za vegane i bez štetnih aditiva.

Njihovi proizvodi za zaštitu od sunca su klinički testirani i obezbeđuju dugotrajnu zaštitu od UV zraka. Bez obzira da li ste na plaži, u bašti ili u bilo kojoj drugoj sunčanoj aktivnosti, možete se osloniti na doTERRA sun proizvode za sigurnu i efikasnu zaštitu.

Kada koristite doTERRA zaštitu od sunca, možete biti sigurni da brinete o svojoj koži na najbolji mogući način. Uživajte u suncu s potpunim poverenjem, znajući da vam doTERRA pruža najčistiju i najpouzdaniju zaštitu od sunca.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.