Ulje Tamjana – Kralj eteričnih ulja

29/11/2022

Ulje tamjana je prirodno eterično ulje koje ima mnoge prednosti za fizičko i emocionalno zdravlje. Može se koristiti za poboljšanje respiratorne funkcije, smanjenje nivoa stresa, izazivanje opuštanja i poboljšanje zdravlja kože. Takođe poznato po svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima, što ga čini vrednim dodatkom svakom prirodnom zdravstvenom životnom režimu.

Tamjan

Hajde da istražimo neke od neverovatnih prednosti eteričnog ulja tamjana.

ŠTA JE ULJE TAMJANA I ODAKLE DOLAZI?

To je vredan ekstrakt koji ima dugu istoriju upotrebe kao lek, kao i u verskim obredima. Ime potiče od stare francuske fraze franc escens, što u prevodu znači kvalitetan tamjan. I danas se koristi u ritualne svrhe u hrišćanstvu, katoličanstvu i u pravoslavnim crkvama.

poreklo tamjana
Ova mapa prikazuje odakle doTERRA ulje tamjana potiče (Oman, Somaliland i Etiopija)

ISTORIJA ULJA TAMJANA

Egipćani su ga koristili u svojim verskim ceremonijama, a koristili su ga i za balzamovanje svojih mrtvih. Takođe je veoma dobro poznato kao deo trilogije darova koje su tri kralja donela Isusovom rođenju.

Takođe se koristio u staroj Grčkoj i Rimu u medicinske svrhe. Tokom srednjeg veka, to je bila jedna od najvrednijih roba na svetu. Trgovalo se duž Puta svile i vredelo je više od svoje težine u zlatu. Sa tako dugom istorijom upotrebe, lako je videti kako je i dalje jedno od najpopularnijih eteričnih ulja na svetu.

KAKO SE PROIZVODI ULJE TAMJANA?

Prvi korak u vađenju ulja tamjana je ljuštenje kore drveta sa debelim nožem. Ovo je veoma radno intenzivan proces. Iz posekotina i oljuštene kore izlučuje mlečno beli sok, koji se u narednih nekoliko dana stvrdne u smolu. Ovi komadi smole tamjana se ostružu i šalju na obradu.

Zatim je potrebno komadiće smole tamjana usitniti u prah pre nego što se vrši destilacija parom. Para iz destilacije vodenom parom prolazi kroz kondenzator da se ohladi, a ulje ispliva na površinu. Preostala voda se prodaje kao hidrosol, koji takođe ima mnoge prednosti tamjana. Ekstrakcija CO2 se sve više koristi kako se cena ovog načina proizvodnje smanjuje.

SORTE ETERIČNIH ULJA TAMJANA

Ulje tamjana potiče od smole drveta Bosvelije, koje je poreklom iz Severne Afrike, Arapskog poluostrva, Bliskog istoka i Indije. Postoji nekoliko varijanti drveta bosvelije, a svaka od njih proizvodi malo drugačiju smolu i naravno drugačije eterično ulje. Promene se dešavaju sa različitim klimatskim i uslovima uzgoja, čak i unutar iste sorte. Različita vremena žetve takođe mogu dati smole različite boje. Bilo koja od ovih različitih varijanti ulja tamjana biće neverovatna za upotrebu.

Boswellia Carterii

Ovo vrsta je najviše poznata jer je sa njim urađeno najviše istraživanja. Ima oštru, laganu, meku aromu. To je ono što mnogi ljudi povezuju sa mirisom kvalitetnog tamjana.

Boswellia Neglecta

Ova sorta ima veoma toplu, slatku i balzamičnu aromu poput mešavine meke vanile i ambera sa samo najmanjim nagoveštajem kamfora.

Boswellia Sacra

Ova smola je bela, zelena i ćilibarna u zavisnosti od uslova uzgoja i vremena žetve. Ima upečatljivu aromu koja je lagana sa primesama slatkog cveća.

Boswellia Serrata

Ova sorta ima laganu i osvežavajuću, limunastu gornju notu sa balzamičnom, i mnogo jačom, drvenastom aromom.

Boswellia Frereana

Ova sorta ima veoma jaku, duboku, drvenastu aromu sa primesama limuna. Takođe se zove „Maydi“ što se prevodi kao „kralj eteričnih ulja tamjana“ i Copti. Copti se odnosi na njegovu upotrebu od strane Koptske crkve u Egiptu.

Boswellia Papyrifera

Boswellia Papyrifera je poznata kao sSudanski tamjan. Vsta cvetne biljke i tamjana koja je poreklom iz Etiopije, Eritreje i Sudana.

Drvo se uzgaja u Etiopiji zbog svoje vredne smole. Ovaj tamjan karakteriše svež miris limuna i bora, pa je zbog toga veoma cenjen. U Etiopiji, gde se zove itan zaf, dolazi u poluprozirnim žutim suzama.

doTERRA etrično ulje tamjana se sastoji od četri vrste ulja tamjana: Bosw

doTERRA Frankincense

doTERRA etrično ulje tamjana se sastoji od četri vrste ulja tamjana: Boswellia carterii, frereana, sacra i papyrifera

Metoda prikupljanja: hidro destilcija
Glavne hemijske komponente: α-pinene, limonene, octyl acetate

  • Zemlja porekla: Oman, Somaliland i Etiopija

TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNOG ULJA TAMJANA

Ulje tamjana ima prilično širok spektar terapeutskih prednosti, kao i neke vrlo praktične fizičke i životne prednosti.

Tamjan je prirodan astrenent

Eterično ulje tamjana može izazvati kontrakciju ćelija kože. Ne samo da će podići kožu koja je opuštena, već je i katalizator za regeneraciju ćelija kože. Najefikasnije je kada se redovno koristi i objašnjava zašto ima tako dobru reputaciju protiv starenja. Takođe može da popravi oštećenja od ožiljaka i poboljša izgled kože.

Ova oporost se dobro kombinuje sa antimikrobnim i dezinfekcionim kvalitetima tamjana. Koristite ga razblaženog kao sredstvo za čišćenje površina u spreju za zdraviji dom sa odličnim mirisom. Pomešajte ga sa eteričnim uljem timijana da biste ovo dodatno pojačali.

Njegova protivupalna svojstva mogu pomoći u smanjenju upale i bola

Ovaj prirodni lek se vekovima koristi za lečenje raznih bolesti. Nedavne naučne studije su pokazale da je efikasan u lečenju upalnih stanja poput artritisa jer smanjuje inflamatorni odgovor. Bosvelinske kiseline u eteričnom ulju tamjana inhibiraju proizvodnju inflamatornih enzima. Anti-inflamatorni efekti eteričnog ulja mogu pomoći i pojedincima da se izbore sa nivoom bola.

Veoma je popularan kod terapeuta za masažu za upotrebu kod klijenata sa bolovima u mišićima i zglobovima. Možete napraviti sopstvenu kremu koja sadrži tamjan i koja će pomoći onima koji se nose sa simptomima artritisa. Posebno se dobro snosi sa osećajem da su vam zglobovi ukočeni ujutru. Dodavanje nekoliko kapi u običnu penušavu kupku zaista može poboljšati vaš dan.

Ulje tamjana može pomoći vašem disanju

Opušta mišiće između rebara, tako da možete povećati kapacitet grudi i dublje disati, povećavajući širenje pluća. Takođe usporava vaše disanje što takođe sprečava hiperventilaciju. Odličan je za upotrebu kod blage astme, ali očigledno, proverite i sa svojim lekarom.

Može pomoći u pojačanju funkcije imunog sistema i sprečavanju bolesti

Istraživači veruju da deluje tako što smanjuje nivoe hormona stresa kortizola. Takođe je poznato da opušta međurebarne mišiće, omogućavajući vam da dišete dublje i sporije, što će vas takođe smiriti. Ako tražite prirodan način da smanjite stres i poboljšate raspoloženje, razmislite o upotrebi ulja tamjana. Samo nekoliko kapi u difuzor može napraviti veliku razliku.

Može pomoći u ravnoteži hormona

Smatra se da eterično ulje tamjana deluje tako što stimuliše oslobađanje oksitocina. Oksitocin je hormon koji igra ulogu u porođaju, dojenju i društvenom povezivanju. Ulje tamjana takođe može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, što takođe može biti od pomoći u upravljanju nivoima hormona.

To svakako pomaže u balansiranju proizvodnje sebuma u vašoj koži, pomažući u uklanjanju akni dok hidrira suvu i zrelu kožu. Pomešajte ulje tamjana sa drugim eteričnim uljem kao što je ulje Manuke ili smirne (Myrrh).

Štiti kožu i može sprečiti znake starenja

Ovo je možda najpopularnija upotreba ulja tamjana – nega kože sa eeteričnim uljem. Ulje tamjana je efikasno u smanjenju bora i finih linija kada se nanese lokalno na kožu jer ubrzava obnavljanje ćelija. Takođe je preventivna jer usporava oštećenja uzrokovana fotostarenjem. Možete ojačati kožu kombinacijom sa eteričnog ulja smilje (Helichrisum) i uljem semenki nara za super moćan serum za podmlađivanje.

Za sve tipove kože

Dobar je za sve tipove kože, ali posebno za suvu i zrelu kožu. Čak i problematična koža sa aknama može se poboljšati upotrebom eteričnog ulja tamjana. Dugo se koristi za zarastanje posekotina i rana i izglađivanje nesavršenosti kože. Istraživanja su pokazala da je posebno efikasan kada se pomeša sa eteričnim uljem smirne (Myrrh). Možete videti zašto su ova dva bila tako koristan, praktičan poklon koji su donela Tri kralja.

Tamjan može deluje kao pomoć za spavanje

Dodavanje nekoliko kapi u difuzor ili u losionu za telo pre spavanja povećaće opuštanje i smiriti Vas za dobar san. Smanjuje ometanje i sprečava vaš um da luta. Još bolje, pomaže u smanjenju stresa i negativnih emocija. Samo dopustite da eterično ulje preuzme pritisak.

Može pomoći za poboljšanje koncentracije, poboljšanje raspoloženja i promovisanje opuštanja

Ovo može zvučati kontradiktorno nakon što ste upravo pročitali opuštajuće dejstvo. U dnevnom okruženju neverovatno dobro deluje za izoštravanje vašeg mentalnog fokusa bez nuspojava koje bi ste imali sa kofeinom.

Njegova upotreba u negu kose

Muči li vas perut? Dodajte malo eteričnog ulja tamjana u vaš šampon ili balzam. Na isti način na koji regeneriše vašu kožu, kondicioniraće i vaše vlasište. Više nećete imati perut koji toliko smeta!

KAKO KORISTITI ULJE TAMJANA

Postoji mnogo upotreba i prednosti eteričnog ulja tamjana. Naravno, trebalo bi da ga koristite u difuzeru ili nebulizatoru da biste osvežili vazduh u vašem domu. Koristite ga da se opustite dok provodite vreme sa svojom porodicom ili ga koristite sami da biste pomogli u meditaciji.

Dodajte ga bombama za kupanje, soli za kupanje, šamponima i regeneratorima za neverovatne rezultate.

Koristite ga u uljima za lice i telo, serumima, kremama i losionima gde će poboljšati nesavršenosti kože. Masaže za bolne zglobove i bolove u mišićima su mnogo bolje kada se tamjanka koristi u mešavini za masažu. Postoji mnogo drugih ulja koja možete dodati za ublažavanje bolova…

Bezbedno korišćenje etaričnog ulja tamjana

Moguća osetljivost kože. Držati van domašaja dece. Ako ste trudni, dojite ili ste pod nadzorom lekara, obratite se svom lekaru. Izbegavajte kontakt sa očima, unutrašnjim ušima i osetljivim delovima.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA O ETARIČNOM ULJU TAMJANA

DA SE MOŽE NANOSITI ULJE TAMJANA DIREKTNO NA KOŽU?

doTERRA Frankincense eterično ulje tamjana možete koristiti nerazblaženo na koži, ali Vam preporučujemo da razblažite sa frakcionisanim kokosovim uljem pre nego što ga nanesete na kožu. Ovo će pomoći da se smanji rizik od iritacije osetljive i mlade kože. Postoje mnogo osnovnih ulja koja možete koristiti, u zavisnosti od vaših individualnih potreba i preferencija. Neke popularne opcije uključuju ulje jojobe, frakcionisano kokosovo ulje i slatki badem.

KAKO KORISTITI TAMJAN ZA PROTIV STARENJA KOŽE?

Izaberite osnovno ulje koji najviše odgovara vašem tipu kože u kojem ćete razblažiti ulje tamjana. Ulje semena kamelije je dobar izbor kao i ulje semena nara. Takođe možete da ga mešate sa drugim eteričnim uljima kao što je smilje (Helichrisum) da biste pomogli u popravljanju oštećenja od sunca. Citrusna ulja poput crvene mandarine takođe podstiču funkciju kože i stvaraju neverovatnu aromu.
Da biste koristili, jednostavno nanesite nekoliko kapi mešavine na čisto lice i nežno umasirajte pokretima prema gore. Ovo će pomoći da se poboljša cirkulacija i podstakne regeneracija ćelija, a oba mogu pomoći u smanjenju pojave bora tokom vremena. U suprotnom, dodajte eterično ulje tamjana u kremu, losion ili serum koji ste sami napravili.

KOJA SU LEKOVITA SVOJSTVA ULJA TAMJANA?

Može se koristiti za poboljšanje tonusa kože i smanjenje bora kod zrele kože. Takođe je efikasan u zarastanju rana i ožiljaka. Eterično ulje tamjana je prirodni antiseptik i može se koristiti za lečenje infekcija na lakši način nego korišćenjem lekova na recept. Da ne zaboravimo na antiinflamatorna svojtva ulja tamjana. Postoje mnoge studije o lekovitim svojtvima tamjana.

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN UPOTREBE ETERIČNOG ULJA TAMJANA?

Postoji mnogo načina da se koristi eterično ulje tamjana. Možete dodati par kapi u difuzor ili narukvicu sa difuzorom i uživati u aromi tokom dana. doTERRA Frankincense eterično ulje tamjana možete uzimati interno po potrebi. Takođe ga možete dodati u losione ili kreme i primeniti lokalno. Od njega možete napraviti zaista efikasne serume i gelove, a možete ga uključiti i u gelove za tuširanje i bombe za kupanje! Ako tražite prirodniji način da smanjite stres ili anksioznost, nabavite doTERRA eterično ulje tamjana.

DA LI JE ULJE TAMJANA DOBRO ZA SMIRENJE?

Pomaže vam da dišete dublje i sporije. Ovo vas automatski smiruje i opušta mišiće. Smiruje i pomaže da vaš um bude opušten. O blagodatima tamjana se zna vekovima, i zato ga crkve toliko koriste u ritualnim službama.

DA LI ULJE TAMJANA BUDE OTROVAN?

Eterično ulje tamjana nije otrovno! Kada koristite eterično ulje za bilo koje vaše potrebe, uvek birajte sertifikovana čista eterična ulja! Na etiketi proizvoda mora da bude prikazan sastav tog ulja. Takođe mora da se naznači i način upotrebe. Ako na etiketi piše da ne stavjajte na kožu, u tom slučaju možete biti sigurni da u toj boci se ne nalazi čisto ulje, u tom slučaju može biti i toksično! Firma doTERRA Frankincense eterično ulje tamjana je čisto eterično ulje za terapeutske svrhe. Poseduje CTPG sertifikat koji potvrđuje čistoću ulja. Može da se koristi i interno / oralno (pročitajte više o oralnol upotrebi eteričnih ulja), lokalno (na koži) i aromatično (inhalacija).


Pročitajte više o Bosvelinskoj kiselini →


Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.