Eterično ulje Sibirske jele

Eterično ulje sibirske jele dobija se iz igala i grančica Abies Sibirica, četinara poreklom iz severnih regiona Rusije. Mnoga stabla sibirske jele žive više od sto godina, uprkos intenzivno hladnim temperaturama.

Sibirska jela

Dominacija i raznovrsnost hemikalija u uljima jele

Ulja jelke su odličan primer razlike između hemijske raznovrsnosti i hemijske dominacije. Hemijska raznolikost se odnosi na različita jedinjenja prisutna u eteričnom ulju.

Pošto se sva ulja od jele uglavnom sastoje od istih devet jedinjenja, dele istu raznolikost hemijskih sastojaka. Međutim, u svakom ulju postoje samo tri dominantna sastojka. Hemijska dominacija — jedinjenja koja se nalaze u najvišim koncentracijama — svakog ulja od jele potpuno se razlikuje od druga dva koja nudi doTERRA.

Na primer, eterično ulje Sibirske jele sadrži visoke koncentracije bornil acetata, kamfena i alfa-pinena. Sa druge strane, Daglasova jela se prvenstveno sastoji od beta-pinena, sabinena i terpinolena, dok se bela jela uglavnom sastoji od bornil acetata, alfa-pinena i limonena.

Zbog razlike u dominaciji, sva tri eterična ulja jele mirišu veoma različito:

  • Daglasova jela ima svetao, skoro citrusni miris sa manje dubokih borovih nota.
  • Bela jela je lagana, prozračna i borovina, ali nije oštra.
  • Sibirska jela je intenzivno borovina sa izvesnom oštrinom.

Prednosti i upotreba ulja Sibirske jele

Zbog sličnosti u hemijskoj raznolikosti, ulja jele imaju slične prednosti. Međutim, razlike u hemijskoj dominaciji znače da je svako ulje specijalizovano za određeni oblik upotrebe.

Uzmimo, na primer, Sibirsku jelu, čija su primarna jedinjenja bornil acetat, kamfen i alfa-pinen. Kamfen je poznat po tome što ima svojstva koja pomažu u promociji čistog zdravog disanja. Bornil acetat utiče na pigment kože. Svakodnevna lokalna primena esencijalnih ulja sa visokim sadržajem bornil acetata može zapravo da pomogne u osvetljavanju tona kože. Alfa-pinen umiruje i opušta, a svoje efekte ispoljava delovanjem na GABA receptore.

Zbog svog hemijskog sastava, sibirska jela ima mnogo potencijalnih upotreba:

  • Difuzirajte sibirsku jelu preko noći da biste poboljšali dubok san.
  • Udahnite ga direktno iz boce kako biste podstakli osećaj čistog, zdravog disanja.
  • Da biste promovisali svetliji i ujednačeniji ton kože, dodajte nekoliko kapi u losion ili hidratantnu kremu i nanesite lokalno svaki dan.
  • Posle dugog dana u školi ili na poslu, raspršite sibirsku jelu zbog njenih umirujućih i opuštajućih efekata.
  • Za umirujuću udobnost nakon napornog vežbanja, možete uključiti sibirsku jelu u utrljavanje ili masažu posle treninga.
  • Sibirska jela zamenjuje belu jelu.

Sa novom najavom da doTERRA više neće nuditi ulje bele jele, utešno je znati da je Sibirska jela zapravo nadogradnja od Bele jele. GC-MS analiza pokazuje da su svi glavni hemijski sastojci Bele jele takođe prisutni u Sibirskoj jeli, i to u još većim koncentracijama, sa jednim izuzetkom: limonenom.

Iako je ulje bele jele sadržalo prilične količine limonena, važno je shvatiti da se prednosti limonena ne gube gubitkom bele jele. Limonen se nalazi u mnogo većim koncentracijama u uljima citrusa. U stvari, ispostavilo se da mešavina sibirske jele u odnosu 2:1 sa uljem citrusa, posebno limuna ili limete, ima hemijski sastav skoro identičan ulju bele jele.

Za razliku od Bele jele, Sibirska jela se može koristiti interno.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.