Da li znate šta su eterična ulja?

Eterična ulja, koja su hiljadama godina rasprostranjena u raznim kulturama, su aromatični sastojci ekstrahovani iz listova, cvetova, kore, stabljike, korena, smole i semena biljaka ili kore agruma, koji su veoma cenjeni zbog lepote, ukusa i svojstva koja poboljšavaju zdravlje.

Naučnim jezikom rečeno, eterična ulja se sastoje od stotina hemijskih sastojaka koji biljci daju karakteristična i lekovita svojstva. Oni deluju kao sekundarni metabolit u originalnoj biljci. Primarni metaboliti obezbeđuju zaštitu od predatora i drugih šteta, promovišu zdravu reprodukciju i doprinose privlačenju oprašivača i drugih vitalnih procesa.

KAKO DOBIJAMO ETERIČNA ULJA?

Eterična ulja se proizvode pomoću dva procesa ekstrakcije: parnom destilacijom ili hladnim presovanjem (specifičan proces koji se koristi za agrume i kore). Kada se uradi kompetentno, krajnji proizvod je eterično ulje terapeutskog kvaliteta koje pruža maksimalan efekat i zdravstvenih prednosti. Nasuprot tome, esencijalna ulja nižeg kvaliteta se često ekstrahuju hemijskim procesima ili rastvaračima kako bi se povećao profit.

KAKO DELUJU?

Eterična ulja više cenimo kada razumemo kako ona pomažu biljkama da budu u dobroj formi u svom okruženju. Na primer, pogledajte kako pomažu u zaštiti od predatora. Čajevac (Melaleuca alternifolia) obično raste duž potoka i u močvarnim predelima Australije, gde je stalno vruće i visoka vlažnost. Možete li zamisliti koliko različitih mikroba živi u tako toplom, vlažnom području koje je odlično leglo za buđ, gljivice i bakterije? Biljka koja živi u takvom području mora imati veoma jak imuni sistem da bi preživela u svom okruženju i napredovala (rasla i razmnožavala se). Magija leži u sastojcima alfa- i gama-terpinena, terpinen-4-ola i p-cimena aromatičnih sastojaka čajevca, koji je prirodni antiseptik, ima antibakterijski, antifungalni i analgetički efekat.

Pošto je čovek, kao i biljke, organizam na bazi ugljenika, ekstrahovana eterična ulja su kompatibilna i imaju blagotvorno dejstvo. Kao što je pomenuto, aromatične komponente čajevca štite biljku od mikroba koji žive u njegovom okruženju. Na isti način možemo koristiti ulja da se zaštitimo od mikroba na sopstvenoj teritoriji.

Još jedna posebna karakteristika eteričnih ulja leži u molekularnoj veličini aktivnih sastojaka. Pošto su na ćelijskom nivou izuzetno male, lako prodiru u kožu, apsorbuju se direktno u krvotok i prelaze krvno-moždanu barijeru i ćelijsku membranu. Zbog svega toga se u našoj organizaciji veoma dobro koriste.

ZAKLJUČAK

Snažni efekti eteričnih ulja u podržavanju fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja postaju sve poznatiji i prihvaćeniji širom sveta. Ponovno otkrivanje holističkog lečenja uljima, podržano sve širim naučnim dokazima, ima uticaja u bezbroj oblasti života: poboljšanje raspoloženja, obnavljanje kože i opšte zdravlje, kuvanje i čišćenje. Za mnoge će to vrlo brzo biti primarni izvor prirodne brige za sebe i svoje najmilije.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.