O eteričnim uljima generalno

Šta su eterična ulja?

Eterična ulja su esencija biljke, dar zemlje, destilovani i pripremljeni da unesete snagu prirode u svoj dom. Unutar mnogih biljaka — skrivenih u korenu, semenu, cveću, kori — nalaze se koncentrisana, veoma moćna hemijska jedinjenja. Ova prirodna jedinjenja su eterična ulja. Eterična ulja daju biljci miris, štite je od opasnih uslova okoline, pa čak i pomažu u oprašivanju između ostalih važnih funkcija. Eterična ulja su u osnovi biljni ekstrakti.

Kako eterična ulja deluju?

Kada otvorite bočicu čistog, neotvorenog esencijalnog ulja, vaša čula mirisa se trenutno ispunjavaju njegovom snažnom aromom, čak i iz daljine. Ono što vaš nos detektuje su prirodni elementi eteričnog ulja. Svako eterično ulje se razlikuje u svom prirodnom sastavu, tako da su arome i prednosti takođe jedinstvene. Na primer, ulje lavande sadrži elemente koji ga čine efikasnim za umirivanje iritacija kože i promovišu mirno okruženje za spavanje. A kada se uzima interno, ulje tamjana podržava imuni, nervni i probavni sistem i pomaže zdravoj ćelijskoj funkciji.

Šta čini eterična ulja efikasnim?

Neka eterična ulja umiruju, toniraju i uzemljuju, dok druga daju energiju, zagrevaju i obnavljaju – ali sva eterična ulja su prirodna. Raznolikost eteričnih ulja vam omogućava da prirodno i efikasno rešite svoje specifične probleme.
Sa toliko dostupnih eteričnih ulja, možete ih prilagoditi svojim specifičnim željama i potrebama umesto da budete primorani da se zadovoljite generičkim rešenjem. Ovo čini eterična ulja popularnim izborom za one koji traže najbolja prirodna rešenja u modernoj eri. Raznovrsnost eteričnih ulja je deo onoga što ih je učinilo tako popularnim poslednjih godina. Ljudi vole da mogu da koriste esencijalna ulja za razne zadatke, a da ne moraju da kupuju više proizvoda.

Zašto je kvalitet etiričnih ulja bitan?

Da li ste ikada koristili esencijalno ulje i pomislili: “Eterična ulja jednostavno ne funkcionišu kod mene!”. To je verovatno zato što ste koristili razblaženo eterično ulje koje je moglo biti falsifikovano. Kada se to dogodi, ulje gubi svoju moć, što dovodi do toga da ulje nema primetan efekat.
Eterična ulja mogu biti ili kontaminirana ili falsifikovana. Kontaminacija je nenamerna i obično se dešava zbog neiskustva ili kada se koristi neadekvatna mašinerija. Falsifikovanje je potpuno namerno i podrazumeva snižavanje kvaliteta neke supstance dodavanjem druge supstance. 80% eteričnih ulja na tržištu su na neki način falsifikovana.

Koja eterična ulja su bezbedna za unutrašnju upotrebu?

Eterična ulja koja se smatraju bezbednim za unutrašnju upotrebu: Basil (bosiljak), Bergamot, Black Pepper (crni biber), Cardamom (kardamom), Cassia, Cilantro, Cinnamon Bark (ulje kore cimeta), Clary Sage, Clove (karanfilić), Copaiba, Coriander (korijander), Fennel (komorač), Frankincense (tamjan), Geranium, Ginger (đumbir), Grapefruit, Hawaiian Sandalwood (Havajska sandalovina), Helichrysum (smilja), Juniper Berry, Lavender (lavanda), Lemon (limun), Lemongrass (limunova trava), Lime (limeta), Majoram, Melaleuca (čajevac), Melissa (matičnjak), Myrrh (smirna), Oregano (origano), Patchouli (pačuli), Peppermint (nana), Petitgrain, Roman Chamomile (Rimska kamilica), Rosemary (ruzmarin), Sandalwood (sandalovina), Siberian Fir (sibirska jela), Ylang Ylang (ilang ilang).

Koja eterična ulja nikada se ne smeju koristiti interno?

Arborvitae (drvo života), Cypress (čempres), Eucalyptus (Eucaliptus radiata), Wintergreen (zimzelen), Ceedarwood (kedrovina), Douglas Fir (duglasova jela), Spikenard (nard).

Koja je preporučena doza za eterična ulja kada se uzimaju interno?

U zavisnosti od specifičnog ulja ili mešavina, preporučena doza za unutrašnju upotrebu kreće se od 1-5 kapi. Nakon ove tačke povećanje doze više neće imati koristi, a uzimanje previše može biti potencijalno štetno za telo. Bolje je da korisnik uzima manje doze i ponavlja dozu na svakih 4-6 sati po potrebi. Dnevna doza: Ne treba konzumirati više od 20 kapi eteričnog ulja u periodu od 24 sata, ali ovaj maksimum može biti veći ili manji u zavisnosti od ulja koje se koristi. Ako se korisnik približi maksimumu, bilo koju dozu treba prekinuti na duži vremenski period. Preporučuju se niže dnevne doze kada se eterično ulje koristi interno tokom dužeg vremenskog perioda.


SUPLEMENTI

doTERRA PB Assist+

doTERRA PB Assist+ je formula prebiotičkih vlakana i šest sojeva probiotskih mikroorganizama u jedinstvenoj dvoslojnoj biljnoj kapsuli. Isporučuje 6 milijardi CFU aktivnih probiotičkih kultura i rastvorljivih prebiotičkih FOS (fruktooligosaharida) koji podstiču prijateljski rast bakterija.

Koja je razlika između probiotika i prebiotika?

Prebiotici su neprobavljiva vlakna koja se nalaze u voću i povrću i imaju sposobnost da selektivno promovišu rast prijateljskih bakterija dok obeshrabruju rast manje prijateljskih crevnih mikroba. Probiotici su mikroorganizmi koji podržavaju zdrave kolonije prijateljske mikroflore u crevima.

Zašto probiotici i prebiotici moraju biti razdvojeni unutrašnjom i spoljašnjom kapsulom?

Ovaj jedinstveni sistem za isporuku je dizajniran da osigura da se žive aktivne kulture oslobađaju u tankom crevu. Spoljna kapsula se mora rastvoriti, FOS prebiotičko vlakna moraju se rastvoriti u digestivnoj tečnosti, a zatim se unutrašnja kapsula mora rastvoriti.

Da li zelena unutrašnja kapsula ima sintetičke boje?

Zelena boja u PB Assist+ unutrašnjoj kapsuli potiče od hlorofila, potpuno prirodnog zelenog pigmenta koji se nalazi u svim biljkama.

Da li treba da uzimam PB Assist+ u isto vreme kada uzimam i GX Assist?

Preporučujemo upotrebu GX Assist-a deset dana (tri kapsule dnevno uz obrok), zatim PB Assist+ deset dana (tri kapsule), zatim PB Assist+ (jedna kapsula dnevno) nakon toga.

doTERRA Bone Nutrient Essential Complex

doTERRA Women Bone Nutrient Essential Complex je mešavina vitamina i minerala koji su neophodni za zdravlje kostiju kod žena počevši od adolescencije i nastavljajući se tokom menopauze.

U kojoj dobi žena treba da počne da koristi Bone Nutrient za zdravlje kostiju?

Kompleks esencijalnih nutrijenata kostiju je bezbedan za upotrebu od strane žena svih uzrasta koje žele da povećaju ishranu esencijalnih hranljivih materija za kosti. Može pomoći mladim odraslim osobama da dostignu maksimalnu maksimalnu koštanu masu i sprečiti gubitak koštane mase tokom odraslog doba, posebno nakon menopauze.

Mogu li i muškarci da koriste suplement za kosti?

Esencijalni kompleks nutrijenata kostiju može biti bezbedan i efikasno ga koriste muškarci. Prodaje se ženama jer su žene pod većim rizikom od gubitka koštane mase, posebno nakon menopauze. Međutim, gubitak koštane mase se javlja i kod muškaraca.

Zašto su mi potrebni i vitamini D2 i D3?

Vitamin D2 (ergokalciferol) i vitamin D3 (holekalciferol) su uključeni u naš suplement za kosti kako bi vam pomogli da dobijete oba oblika vitamina D. Oba oblika efikasno podižu nivoe vitamina D u krvi i doprinose optimalnom zdravlju kostiju.

Zašto su cink, bakar, mangan i bor navedeni kao kvasac? Da li treba da budem zabrinut ako patim od posledica Candide?

Minerali iz esencijalnog kompleksa nutrijenata kostiju se dodaju u bezopasnu kulturu kvasca, omogućavajući kvascu da modifikuje i ugradi mineral u svoju biološku matricu. Kvasac, koji nije povezan sa kandidom i nije zarazan, postaje neaktivan na kraju procesa i ne izaziva nikakve probleme sa kandidom ili nakupljanje kvasca u telu.

Može li se ovaj proizvod smatrati bez GMO i glutena?

Esencijalni kompleks nutrijenata kostiju ne sadrži genetski modifikovani materijal ili gluten.


Metabolizam

Šta su metaboliti?

Metaboliti su različite molekule koje nastaju kao posledica metaboličkih procesa u organizmima. Metabolički procesi obuhvataju hemijske reakcije koje se odvijaju u organizmima, a koje su potrebne za održavanje vitalnih funkcija, kao što su rast, razmnožavanje i proizvodnja energije.
Metaboliti mogu biti proizvodi metabolizma, intermediarni produkti koji se koriste u procesima metabolizma ili produktni metaboliti koji nastaju kao posledica razgradnje ili transformacije drugih molekula. Primeri metabolita uključuju aminokiseline, nukleotide, šećere, masne kiseline i vitamine.
Metaboliti igraju važnu ulogu u dijagnostici i lečenju bolesti, jer promene u njihovim nivoima u telu mogu ukazivati na prisustvo bolesti ili abnormalnosti u metabolizmu. Takođe se mogu koristiti kao biomarkeri u različitim studijama, uključujući istraživanja raka, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i neurodegenerativnih poremećaja.