Početna / Mikrobiom

Vreme čitanja: 23 minuta

Mikrobiomi se mogu naći u različitim delovima tela koji su u kontaktu sa spoljnim svetom, kao što su koža, usta, oči, uši, nos, pluća, bubrezi, urinarni trakt i reproduktivni sistem. Svaka mikrobna zajednica podržava i komunicira sa vašim ćelijama i vitalnim organima, formirajući osnovu za sistemsko zdravlje.

Međutim, poremećaji u mikrobiomu mogu uticati na vaše zdravlje. Faktori životnog stila kao što su ishrana, stres, san, nivo aktivnosti i uticaji iz okoline svi utiču na vaše mikrobne zajednice.

U ovoj e-knjizi ćemo istražiti nedavne napretke u nauci o mikrobiomu i diskutovati o kompleksnom ekosistemu mikroorganizama unutar ljudskog tela i njihovom dubokom uticaju na digestivno, imunološko, metaboličko i mentalno zdravlje.

Najvažnije, razgovaraćemo o tome šta možete učiniti da podstaknete zdrav, uspešan i raznovrstan mikrobiom u vašem crevu i šire. Razumevanjem kako funkcioniše, usvajanjem prijateljskih navika i korišćenjem ProBiome proizvoda, možete otključati potencijal za poboljšano celokupno zdravlje i vitalnost.

Velike promene počinju sa vašim mikrobiomom.

Vaš mikrobiom je sličan živopisnoj bašti ispunjenoj raznovrsnim biljkama, cvećem i insektima. Bakterije, virusi i gljivice unutar njega igraju uloge slične različitim stanovnicima bašte. Kao što cvetajuća bašta zahteva uravnoteženu mešavinu biljaka i insekata, tako i vaše telo treba raznovrstan i uravnotežen mikrobiom za optimalno zdravlje.

Crevni mikrobiom, ključni deo vašeg zdravlja, pomaže u varenju hrane i apsorpciji hranljivih materija, slično mikrobima u bašti koji razgrađuju uvelo lišće za ishranu biljaka. Pored toga, crevni mikrobiom deluje kao zaštitna barijera, na isti način kao što ograda bašte štiti od neželjenih štetočina.

Međutim, neravnoteže mogu nastati u vašem mikrobiomu, kao što bašta može imati previše jedne biljke ili insekta. Loša ishrana, stres i određeni lekovi mogu poremetiti ovu ravnotežu, što dovodi do zdravstvenih problema. Da biste se brinuli o svom mikrobiomu, važno je održavati raznovrsnu i zdravu ishranu, dovoljno spavati i upravljati stresom. Pravilna briga o mikrobiomu promoviše celokupno zdravlje, slično kao dobro negovana, procvetala bašta.

Mikrobiomi su njihovi ekosistemi; osetljivi su na temperaturu, pH, hranljive materije i okolinu.

Zdravi mikrobiomi – ponekad nazvani flora – imaju više korisnih mikroba od drugih, naglašavajući važnost raznolikosti. Raznovrsni mikrobiomi se bolje nose sa stresorima i prilagođavaju promenama. Raznovrsni mikrobi su ključni za metabolizam hrane, proizvodnju signalnih poruka, podršku imunološkom sistemu i drugim vitalnim funkcijama.

Briga o vašem mikrobiomu je kao negovanje bašte – pomaže dobrim organizmima da napreduju i drži loše pod kontrolom. Kada dobre bakterije napreduju, štetni patogeni se teško kolonizuju, smanjujući rizik od infekcija.

Ovo je samo jedan od načina na koji dobro održavan mikrobiom podržava vaše zdravlje, doprinoseći osnovnim funkcijama kao što su imunitet, varenje, metabolizam energije, san, zdravlje mozga i srca, i održavanje težine. Poremećaji mikrobioma su povezani sa problemima u metabolizmu.

PB Restore za zdrav Mikrobiom

Mikrobiom je bio spor i složen predmet istraživanja. Vaš mikrobiom je jedinstven i složen, sa značajnim uticajem na vaše blagostanje uprkos tome što je nevidljiv golim okom. Iako je potrebno još istraživanja, nedavna napredna istraživanja su pružila dragocene uvide u njegov uticaj na zdravlje i blagostanje.

Dok čekamo na nova otkrića, važno je primeniti ono što već znamo o mikrobiomu, jer je njegov uticaj na celokupno zdravlje i blagostanje dubok.

Prirodno je biti oprezan prema bakterijama i virusima, ali oni su ključni za vaše zdravlje. Kada održavate zdrav mikrobiom, vaše telo je sposobno da prepozna koje bakterije i virusi su dobri, a koji loši, i čak sadrži više bakterijskih i gljivičnih ćelija nego ljudskih ćelija.

Kao i različita prirodna staništa, vaše telo ima razne oblasti gde mikrobi obitavaju, uključujući kožu, usta, creva i druge sluzokože. Ove zajednice sićušnih organizama žive unutar vas, gde zdrave gljivice, bakterije i virusi koegzistiraju.

Organizmi u vašem mikrobiomu napreduju zajedno kao zajednica, a ne nezavisno; oni se oslanjaju jedni na druge za preživljavanje. Ravnoteža koju ove vrste stvaraju unutar i izvan mikrobnih zajednica je veoma korisna, a istraživanja pokazuju da je raznovrstan mikrobiom zdrav.

Zamislite da u svojoj bašti uzgajate samo jednu vrstu hrane – ne biste napredovali zbog nedostatka raznovrsnosti.

U današnjem svetu, nedostatak raznovrsnosti hrane je realnost.

75% svetske hrane se proizvodi od samo dvanaest biljaka i pet vrsta životinja. Moderni prehrambeni sistemi praktično izgladnjuju vaš mikrobiom od raznovrsnosti koja mu je potrebna da bi napredovao!

Istraživanja su pokazala da raznovrstan spektar mikroba u vašim crevima može učiniti vaš mikrobiom sposobnijim i otpornijim. Ako jedan mikrob nije u stanju da obavlja svoju funkciju, drugi može preuzeti njegovo mesto.

Hajde da prođemo kroz različite organe vašeg tela, počevši od vrha glave, i sumiramo kako mikrobiom utiče na te organe i kako su oni pod uticajem mikrobioma.

Mozak

Mozak je centralna procesorska jedinica koja upravlja svime što doživljavate, organizuje to u obrasce, a zatim prenosi signale ostatku vašeg tela. Veza kratkolančanih masnih kiselina povezuje vaš mozak i creva, a naučnici su utvrdili da ekosistem mikroba koji žive i komuniciraju duž ovog lanca utiče na zdravlje vaših creva, raspoloženje, kogniciju, mentalno zdravlje, pa čak i osetljivost na bol. Kada osećate stres, vaša creva to prepoznaju i reaguju u skladu s tim.

Koža

Vaša koža je fizička barijera koja vas štiti od stranih patogena. Međutim, teško bi obavljala svoju funkciju bez tima raznovrsnih mikroba koji kolonizuju vašu kožu, oči, uši, i kod žena reproduktivni trakt. Slično mikrobioti u vašim crevima, ovi esencijalni mikroorganizmi pomažu u podršci celokupnog tela.

Nos, sinusi, pluća

Nakon toga, pričajmo o vašem nosu, sinusima i plućima. Dok dišete 10 do 20 puta u minuti, svaki udah unosi nove bakterije, gljivice, kvasce i protozoe unutra. Vaš imunološki sistem se svakodnevno suočava sa milionima interakcija, od kojih su mnoge sa mikroorganizmima, a nisu svi štetni.

Usta

Vaš zubar vas je možda obavestio o štetnim bakterijama prisutnim u vašim ustima. Pošto usta pružaju idealno okruženje za rast mikroorganizama, oralni mikrobiom se razlikuje od mikrobioma vaših creva i kože. Da biste održali zdrav oralni mikrobiom, trebali biste piti dovoljno vode, unositi esencijalne hranljive materije i održavati umerenu temperaturu. Obratite pažnju na proizvode za oralnu higijenu; istraživanja su pokazala da redovna upotreba vodica za ispiranje usta na bazi alkohola može poremetiti oralni mikrobiom i izazvati probleme sa metabolizmom šećera, sa 4.5 puta većim povećanjem problema sa metabolizmom šećera kod ljudi koji redovno koriste ovaj proizvod. Ova povezanost pokazuje vrstu istraživanja koju možemo očekivati u budućnosti, koja će potvrditi međupovezanost između našeg mikrobioma i zdravlja.

Creva

Sada, hajde da pričamo o vašim crevima. Mikrobne zajednice u vašem želucu, tankom i debelom crevu, jetri i debelom crevu igraju ključne uloge u telesnom zdravlju i moraju pravilno funkcionisati za svakodnevno blagostanje. Vaš crevni mikrobiom odlučuje koje hranljive materije da zadrži, a koje da odbaci, i može čak odrediti kako vaša hrana utiče na vaše gene.

Vaš mikrobiom služi kao senzor za vašu spoljnu sredinu i komunikaciona mreža unutar vašeg tela. Slično načinu na koji vaš crevni mikrobiom komunicira sa mozgom u dvostranoj osi, postoji i veza između vašeg oralnog mikrobioma i mozga. Kroz celo vaše telo, vaš mikrobiom komunicira sa vašim tkivima i organima i prima informacije od drugih mikrobnih zajednica.

Važno je napomenuti da se vaš mikrobiom menja kako starite. Vaš mikrobiom prolazi kroz brzi razvoj kao beba i mališan. Kolonizacija mikroflore gastrointestinalnog trakta počinje pri rođenju. U roku od nekoliko dana, uspostavlja se složen mikrobni ekosistem. U roku od mesec dana, mikroflora novorođenčeta je pretežno sastavljena od Lactobacilli i Bifidobacteria. U roku od jedne do dve godine, mikroflora nalikuje onoj kod mladog odraslog čoveka. Ova brzina kolonizacije je velika.

Ovaj rani period brzog rasta i razvoja prati relativna stabilnost kroz veći deo ranog odraslog doba. Ali vaš mikrobiom nikada nije statičan.

Kako starite, vaš crevni mikrobiom se menja. Mikrobne zajednice postaju manje raznovrsne, a korisni mikrobi – kao što su Lactobacillus i Bifidobacterium – se smanjuju. Umesto toga, dolazi do povećanja populacija enterobakterija, oportunističkih bakterija koje mogu izazvati infekciju ukoliko se ukaže prilika. Mnogi istraživači proučavaju ulogu mikrobioma u procesu starenja.

Zdrave životne navike promovišu zdrav mikrobiom, koji zauzvrat podržava zdravo starenje. Naučnici su otkrili da su obrasci crevnog mikrobioma različiti kod starijih osoba koje vežbaju i zdravo se hrane. Oni sa zdravim mikrobiomom obično žive duže i zdravije živote. Ako se brinete o svom mikrobiomu dok starite, on će se brinuti o vama.

Koje navike možete usvojiti da biste promovisali zdrav mikrobiom? Iste one životne navike koje promovišu optimalno blagostanje: uravnotežena i hranljiva ishrana, vežbanje i dovoljno kvalitetnog sna.

doTERRA Piramida zdravlja
Ishrana i varenje su osnova doTERRA Wellness grafikona, a takođe i podrška mikrobiomu.

Uravnotežena ishrana sa raznovrsnim celovitim namirnicama, svežim voćem i povrćem i fermentisanom hranom poput kimčija, kiselog kupusa i kefira, podržava zdrav mikrobiom. Istraživanja pokazuju da prerađena hrana, uključujući brzu hranu, može smanjiti broj i raznovrsnost bakterija u vašim crevima, što može dovesti do problema sa težinom.

Sledeći je pokret i metabolizam. Dovoljno vežbanja i briga o vašem metaboličkom zdravlju donose koristi vašim mikrobnim zajednicama. Studije sugerišu da vežbanje poboljšava i podstiče raznovrsnost mikrobioma, a zauzvrat, vaš crevni mikrobiom igra važnu ulogu u metaboličkom zdravlju.

Takođe vam je potreban adekvatan odmor i upravljanje stresom da podržite zdravu floru. Iako se san lako može zanemariti, on utiče na gotovo svaki aspekt vašeg zdravlja, baš kao i vaš mikrobiom!

Prioritetno postavljanje sna i upravljanje stresom dok radite na zdravlju svog mikrobioma donosi korist u oba područja.

Kada praktikujete informisanu samopomoć, važno je razmotriti druge svakodnevne metode koje možete usvojiti kako biste podržali i održavali razne mikrobiome. Na primer, iako sredstva za dezinfekciju mogu zaštititi od patogena, ona takođe mogu obeshrabriti prijateljske mikrobe. Ponekad je najbolje koristiti jednostavne sapune i vodu za pranje ruku umesto redovne upotrebe sredstava za dezinfekciju.

Dok završavamo ovo poglavlje, prepoznajemo složenu ravnotežu mikrobioma i njihovu važnost za ukupno zdravlje, te postaje jasno da skromne promene u svakodnevnim navikama mogu imati značajan uticaj na ove mikrobne zajednice. Jedna od najjednostavnijih navika za implementaciju je proaktivno uzimanje suplemenata. U sledećem poglavlju, istražićemo kvalitetne suplemente za mikrobiom i prednosti doTERRA ProBiome proizvoda za vas i vašu porodicu.

Prebiotici

Prebiotici su različiti od probiotika. Prebiotici su dijetetske supstance koje favorizuju rast probiotika, odnosno korisnih bakterija. Oni su hrana/gorivo za probiotike. Prebiotici se selektivno fermentišu od strane komensalnih probiotskih bakterija da bi proizveli kratkolančane masne kiseline kao što su acetat, propionat i butirat.

Probiotici

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pružaju korist domaćinu kada se uzimaju u dovoljnim količinama. Oni se takmiče sa patogenim bakterijama za vezivanje za epitelne ćelije, što pomaže u održavanju zdravog crevnog barijera. Da bi probiotici bili efikasni, moraju preživeti i odupreti se želučanim, žučnim i pankreasnim sekrecijama, te biti sposobni da se vežu za epitelne ćelije i kolonizuju creva. Ljudi konzumiraju probiotske kulture hiljadama godina kroz fermentisanu hranu kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus i soja. Nedavno se sve više ceni dnevno uzimanje visokokvalitetnih probiotika za podršku mikrobiomu.

Probiotske bakterije funkcionišu u vašem telu kako bi proizvele korisne hranljive materije, kao što su folat; vitamini B1, B2 i B12; i još mnogo toga. Zamislite ih kao male superjunake koji vam mogu pomoći na razne načine.

Na primer:

 • Koriste timski rad ili direktnu kombinaciju, radeći zajedno i kombinujući svoje napore kako bi bili efikasniji.
 • Mogu vas zaštititi putem konkurentnog isključivanja, takmičeći se sa lošim bakterijama i istiskujući ih kako ne bi preuzele i izazvale probleme.
 • Mogu lučiti antimikrobne supstance, koje su poput oružja za borbu protiv klica koje vas održavaju zdravim.
 • Interaguju sa domaćinom, prijateljski se odnoseći prema mikrobnim zajednicama koje su već prisutne u vašem mikrobiomu.
 • Povećavaju epitelnu barijeru, jačajući zidove vaših creva kako bi osigurali integritet crevnog barijera.
 • Podržavaju vaš prirodni odbrambeni sistem, modulišući imunološki sistem kako bi ojačali vašu prirodnu imunost.
 • Pomažu vašem telu u apsorpciji važnih elektrolita i hranljivih materija iz hrane koju jedete.
 • Korisni su za modulaciju crevne pokretljivosti, pomažući u glatkim pokretima creva i sprečavanju problema kao što je zatvor.
  Probiotici su takođe pokazali efikasnost u promeni senzacija bola, što može pomoći u smanjenju osećaja bola uzrokovanog nelagodnostima u stomaku ili sličnim bolestima.

Postbiotici

Postbiotici su korisne supstance koje stvaraju probiotici i zdrave crevne bakterije nakon što konzumiraju prebiotska vlakna. Ove supstance, poznate i kao metaboliti, pružaju dugotrajne koristi čak i nakon što probiotici prođu kroz probavni trakt. Krajnji cilj uzimanja prebiotika ili probiotika je proizvodnja postbiotika!

Neki primeri postbiotika uključuju kratkolančane masne kiseline, biološki dostupne vitamine i amino kiseline, peptide, enzime, molekule za kvorum-senzing, indol, GABA, dopamin i druge neurotransmitere.

Postbiotici imaju pet mehanizama koji podržavaju vaše zdravlje:

 1. Modulacija rezidentne mikrobiote
 2. Poboljšanje funkcije epitelne barijere
 3. Modulacija sistemskih i lokalizovanih imunoloških odgovora
 4. Modulacija sistemskih metaboličkih odgovora
 5. Sistemsko signaliziranje putem nervnog sistema

Kao što možete videti, postbiotici su tihi heroji priče o mikrobiomu!

Svest o važnosti crevnog mikrobioma sve više raste u poslednjih nekoliko godina, i možda već uzimate probiotičke suplemente. Međutim, svi suplementi nisu isti, sa velikim razlikama u standardima i kvalitetu među različitim proizvodima. Izbor visokokvalitetnog suplementa za vaš mikrobiom zahteva više od visokog broja CFU (jedinica koje formiraju kolonije). Evo pet faktora koji vam mogu pomoći da procenite kvalitet bilo kog proizvoda za mikrobiom, uključujući one od dōTERRA-e.

1. Sojevi i vrste

Da li ste ikada postavili pitanje o značenju imena i brojeva na probiotičkom suplementu? Imena se odnose na vrste bakterija, dok se brojevi pored imena odnose na specifične sojeve unutar vrste.

Mikrobna raznovrsnost je važna, pa želite suplement za mikrobiom sa više sojeva i vrsta. Takođe želite prebiotike kao hranu za probiotike, kako bi se omogućio njihov rast i preživljavanje, a konačno i stvaranje metabolita.

Na kraju, uverite se da je vaš suplement bez glutena i šećera kako biste izbegli hranjenje nezdravih bakterija.

PB Assist Suppleement Facts
Ova tabela se odnosi na PB Assist+

2. Poreklo

Prilikom izbora probiotičkog suplementa, važno je razmotriti odakle potiču sojevi korišćeni u suplementu. U dōTERRA-i, namerno biramo razne prirodne izvore i sojeve ljudskog porekla prilikom kreiranja naših proizvoda za mikrobiom. Možda ste čuli za sojeve ljudskog porekla u drugim proizvodima za mikrobiom, i važno je napomenuti da ti sojevi nisu prikupljeni iz ili sadrže bilo koje ljudske nusproizvode.

Sojevi ljudskog porekla su sojevi bakterija koje mogu rasti unutar vašeg tela i široko su priznati kao najbolji izvor za suplemente za mikrobiom. Ovi sojevi su evoluirali zajedno sa ljudima i pružaju nam zdravstvene koristi. Sojevi koje koristimo u doTERRA-i izolovani su iz ljudskih kultura i pažljivo kultivisani da bi proizveli najbolje moguće proizvode.

3. Potencija

Probiotički suplementi moraju sadržati aktivne, žive bakterijske kulture i životni vek sojeva treba da bude garantovan u trenutku korišćenja, a ne u trenutku proizvodnje.

Šta znači CFU ?

Broj jedinica koje formiraju kolonije (CFU) u suplementima ukazuje na broj živih bakterijskih ćelija. Međutim, neke kompanije reklamiraju svoj CFU ‘u trenutku proizvodnje’ umesto da daju garanciju trajanja. Ovaj način označavanja marketira proizvode sa većim brojem CFU nego što dobijate u trenutku korišćenja, pa proverite svoje proizvode i izbegavajte zavaravajuće CFU brojeve.

Šta su aktivne fluorescentne jedinice (AFU) ?

Druga metoda merenja su aktivne fluorescentne jedinice (AFU). Ovo merenje dolazi iz moderne, sofisticirane metode testa protočne citometrije za precizno prebrojavanje živih ćelija. AFU se smatra najnaprednijom i najpreciznijom metodom za prebrojavanje svih održivih ćelija.

4. Preživljavanje i održivost

Važno je razmotriti preživljavanje i održivost probiotika u vašem suplementu za mikrobiom. Želudac ima kiselu sredinu koja može biti neprijateljska za ove mikrobe. Stoga je najbolje odabrati probiotički kompleks koji ima enkapsulaciju, enterički premaz ili slično rešenje kako bi se mikrobi održali u želucu i dospeli do creva gde su potrebni.

5. Testiranje i nauka

Postoji stotine mikrobnih sojeva i rodova prisutnih u ljudskom mikrobiomu, ali samo mali deo ovih je dostupan u probiotičkim suplementima. Još manje njih je klinički testirano da bi se dokazale bilo kakve značajne zdravstvene koristi kada su uključeni u suplemente.

Dakle, prilikom istraživanja suplemenata za mikrobiom, neophodno je pregledati da li su sojevi odabrani u bilo kojem proizvodu dobro istraženi ili klinički testirani. Takođe bi trebalo da proverite da li su tvrdnje proizvođača potvrđene naukom.

Svi sojevi odabrani za doTERRA PB Restore kapsule i PB Assist+ su izabrani na osnovu naučnih dokaza i medicinskih publikacija o sojevima. Naš tim istraživača i naučnih i medicinskih stručnjaka pažljivo je pregledao sve istraživačke radove dok smo stvarali formule za ove vodeće proizvode na tržištu.

PB u doTERRA PB Restore i doTERRA PB Assist+ označava ProBiome. To naglašava našu nameru da uvek pružamo najbolju proaktivnu podršku za vaš mikrobiom kako biste mogli da doživite makro koristi.

Vaš mikrobiom se prostire po celom telu, a ne samo u crevima. doTERRA PB Restore je dizajniran imajući na umu mikrobiom celog tela. Formulisan je kao osnovni, holistički suplement koji koristi vašem sistemskom zdravlju na nekoliko načina.

Crevni mikrobiom je moćna sila u našem telu, a doTERRA PB Assist+ ima za cilj da ga podrži svojom jedinstvenom formulacijom. Ovaj suplement pruža dodatne sojeve koji specifično ciljaju na crevni mikrobiom, i dovoljno je bezbedan i za odrasle i za decu.

doTERRA PB Restore je revolucionarni suplement za mikrobiom. Dolazi u kapsuli sa dve komore i sadrži 30 bioaktivnih komponenti prebiotika, probiotika i postbiotika. Ovo je tri puta više sojeva u poređenju sa prethodnom formulom. Ova formulacija čini doTERRA PB Restore liderom na tržištu po raznolikosti sojeva i vrsta unutar suplementa za mikrobiom!

Svaka kapsula doTERRA PB Restore nudi 18 milijardi aktivnih, živih ćelija u trenutku upotrebe, što je tri puta veća potentnost u poređenju sa prethodnim kapsulama.

Da bi se osigurala preživljavanje i održivost bioaktivnih kultura, doTERRA PB Restore koristi patentiranu tehnologiju enkapsulacije sa unutrašnjom i spoljašnjom kapsulom. Spoljašnja kapsula sadrži prebiotik FOS i postbiotik, dok unutrašnja kapsula sa vremenskim oslobađanjem sadrži 28 sojeva probiotika. Ova jedinstvena tehnologija dvoslojne kapsule štiti bioaktivne kulture od surove sredine želuca, dostavljajući njihove aktivne koristi na mesto adhezije u crevnom traktu.

Istražite 30 naučno podržanih bioaktivnih komponenti u formulaciji. Jedna ključna komponenta je esencijalni prebiotik fruktooligosaharid (FOS), prirodni ugljeni hidrat koji se nalazi u raznim voćem i povrćem. FOS, neprobavljivo vlakno, prisutno je u namirnicama kao što su artičoke, banane, ječam, beli luk, med, luk, pšenica i paradajz. Selektivno podstiče rast korisnih bakterija. doTERRA PB Restore uključuje 28 pažljivo odabranih probiotskih sojeva, svaki sa dokazanim koristima u brojnim kliničkim studijama.

Synbio L. rhamnosus IMC501 + L. paracasei IMC502

 • Povećava broj korisnih bakterija, dok inhibira uticaj neželjenih bakterija.
 • Poboljšava procese oporavka tela i osećaj umora nakon treninga smanjujući oksidativni stres izazvan vežbanjem.
 • Podržava gastrointestinalne funkcije.
 • Smanjuje reaktivne kisikove metabolite nakon napora.
 • Održava snagu i efikasnost gastrointestinalnog trakta.

B. animalis ssp. lactis BLC 1

 • Podstiče varenje laktoze kako bi se suzbilo povremeno nadimanje ili nelagodnost u probavnom sistemu.
 • Održava zdrave navike creva i probavno zdravlje te pomaže u upravljanju povremenim zatvorom.

L. acidophilus LA1

 • Pruža opštu podršku za probavno zdravlje.
 • Stimuliše prirodni sistem inhibirajući neželjene bakterije.
 • Može poboljšati metabolizam lipida, što koristi ukupnom zdravlju.
 • Proizvodi enzime koji su povezani s podrškom za kardiovaskularno zdravlje.

L. rhamnosus SP1

 • Održava zdravlje zuba i održavanje oralne sluznice, koja deluje kao barijera protiv štetnih mikroba, kada se redovno uzima.
 • Podstiče zdravlje kože i vidljivo poboljšanje kod povremenih nepravilnosti ili suvoće.
 • Podržava održavanje oralnog zdravlja.

L. brevis SP48

 • Podržava prirodno povećanje nivoa GABA—a, glavnog neurotransmitera centralnog nervnog sistema.

L. rhamnosus LB21

 • Održava oralno zdravlje i podržava zdrave zube.

B. breve BBr8

 • Pomaže u održavanju zdrave mikrobiote za poboljšano zdravlje probavnog sistema.
 • Može doprineti zdravoj težini.

Enterococcus faecium SF68

 • Ima antimikrobna svojstva koja podržavaju funkciju creva i inhibiraju širenje neželjene flore u crevima.

L. fermentum CS57

 • Može poboljšati metabolizam lipida, što koristi celokupnom zdravlju.
 • Može poboljšati dugoročni kvalitet života i opšte zdravlje.
 • Podržava funkciju creva oslobađanjem specifičnih zdravih mikrobnih molekula.

L. paracasei BGP2

 • Pozitivno utiče na crevne puteve za biološke zdravstvene koristi.
 • Može poboljšati metabolizam lipida, što koristi celokupnom zdravlju.
 • Poboljšava zdravlje creva.

L. plantarum 14D

 • Pomaže u održavanju zdrave mikrobiote za poboljšano zdravlje probavnog sistema.
 • Održava bifidobakterije, korisne bakterije.

S. thermophilus SP4

 • Podržava održavanje ravnoteže zdrave mikrobiote i može poboljšati varenje laktoze.

L. crispatus SP28

 • Održava dominaciju laktobacila.

L. delbrueckii ssp. bulgaricus LB2

 • Pomaže u varenju.
 • Pomaže u održavanju zdrave mikrobiote za poboljšano zdravlje probavnog sistema.

B. longum ssp. longum SP54

 • Podržava crevnu barijeru kako bi inhibirao rast neželjenih mikroba.

L. gasseri SP33

 • Održava dominaciju laktobacila.

U doTERRA PB Restore nalazi se jedan postbiotički soj, L. rhamnosus CRL 1505 HI, koji funkcioniše kao probiotski “duh”. Iako nije živ, prepoznaju ga vaše epitelne i druge ćelije. I prebiotik FOS i postbiotički soj zatvoreni su u spoljašnji deo dvokomorne kapsule, spremni da deluju pre oslobađanja probiotika unutar tamnozelene unutrašnje kapsule.

Podržite raznolikost mikrobioma vašeg tela uzimanjem jedne dvokomorne kapsule dnevno uz obrok.

Ukratko, klinička i eksperimentalna istraživanja o 30 bioaktivnih komponenti u doTERRA PB Restore sugerišu da ova formulacija:

 • Pruža koristi za celokupno zdravlje probavnog sistema i može doneti udobnost probavi.
 • Promoviše zaštitni i pročišćavajući efekat te zdravu mikrofloru.
 • Može doprineti zdravom izgledu kože.
 • Promoviše zdrav metabolizam lipida.

Upoznajte doTERRA PB Assist+

Dok je doTERRA PB Restore namenjen za mikrobiom celog tela, doTERRA PB Assist+ pruža ciljane sojeve za podršku zdravlju creva i probavnog sistema.

Šta je doTERRA PB Assist+

doTERRA PB Assist+ je probiotička mešavina pogodna za celu porodicu, koja sadrži 13 sojeva i jedan prebiotik, nudeći dvostruko više sojeva u poređenju sa našim prethodnim proizvodom. Ovaj proizvod upotpunjuje doTERRA PB Restore za maksimalnu raznolikost mikrobioma creva.
doTERRA PB Assist+ isporučuje sedam milijardi AFU u trenutku korišćenja (AFU označava aktivne fluorescentne jedinice), što predstavlja žive kulture u sofisticiranoj metodi brojanja probiotika.

Slično kao doTERRA PB Restore, doTERRA PB Assist+ sadrži prebiotički FOS inulin, za koji klinička i eksperimentalna istraživanja sugerišu da može promovirati zdrav probavni sistem, udobnost probave i zdrav metabolizam lipida.

Deca i odrasli vole ukus jagode i dinje, čineći ga zabavnim, snažnim dodatkom koji je bezbedan za sve.

Jedinstveni prah doTERRA PB Assist+ eliminira potrebu za tehnologijom dvokomorne kapsule, kao kod doTERRA PB Restore. Umesto toga, koristi mikroenkapsulaciju kako bi se osiguralo da probiotici prežive želučanu kiselinu i stignu do vaših creva. Iako se proizvod čini kao da se rastvara u ustima, imajte na umu da su to mikroskopski, korisni mikroorganizmi. Probiotički sojevi su mikroenkapsulisani zaštitnom školjkom, omogućavajući efikasnu isporuku do donjeg dela gastrointestinalnog trakta, gde mogu cvetati i početi sa delovanjem.

Pogledajte svaki od 13 naučno potkrepljenih probiotskih sojeva u doTERRA PB Assist+:

 • L. rhamnosus LGG
 • L. plantarum LP01
 • L. plantarum LP02
 • B. breve BR03
 • B. lactis BS01
 • L. rhamnosus LR04
 • L. rhamnosus LR06
 • B. longum 04
 • B. breve B632
 • B. lactis BS05
 • Streptococcus thermophilus FP4
 • L. reuteri LRE02
 • L. salivarius ssp. salivarius CRL 1328

Ukratko, klinička i eksperimentalna istraživanja o 13 bioaktivnih komponenti u doTERRA PB Assist+ sugerišu da ova formulacija:

 • Poboljšava celokupno zdravlje digestivnog sistema i može pružiti udobnost u varenju.
 • Promoviše zdravu crevnu mikrofloru.
 • Promoviše zdrava usta kod dece.
 • Može promovisati zdrav izgled kože kod mališana i dece.
 • Podržava zdravlje dece.

Ovih 13 sojeva razlikuju se od 28 probiotskih sojeva pronađenih u doTERRA PB Restore. Kombinovanje doTERRA PB Assist+ i doTERRA PB Restore daje vam ukupno 41 probiotski soj, zajedno sa pre- i postbioticima, čineći to izvanrednim sa 43 bioaktivne komponente! Za optimalnu raznovrsnost i podršku zdravlju, odrasli mogu koristiti oba ProBiome suplementa svakodnevno.

Kako koristiti doTERRA ProBiome suplemente

Sada kada smo pokrili kako identifikovati kvalitetan suplement za mikrobiom i pogledali doTERRA PB Restore i PB Assist+, hajde da pričamo o tome kako koristiti ova dva suplementa za mikrobiom.

Korišćenje doTERRA ProBiome suplemenata je jednostavno. Možete uzimati jedan doTERRA PB Restore ProBiome Complex dnevno, neposredno pre obroka. Možete sipati PB Assist+ prah direktno u usta ili ga pomešati sa hladnom vodom i odmah popiti. Takođe se može mešati sa hladnom hranom poput smutija ili jogurta.

Da li se probiotik uzima pre, posle ili uz obrok?

Preporučujemo uzimanje ovih suplemenata uz obrok. To je trenutak kada je vaš digestivni sistem najaktivniji i kada će probiotici prolaziti kroz surovu sredinu želuca brzinom potrebnom da tehnologija kapsuliranja obavi svoj posao. Ako ih uzmete u neko drugo vreme – na primer pre spavanja – vaš suplement je verovatnije da će predugo stajati u želudačnoj kiselini jer se varenje usporava dok spavate.

Preporučujemo uzimanje probiotika uz obrok, ali ne sa hranom koja je iznad telesne temperature ili sa toplim napicima, jer će oni oštetiti bioaktivne komponente.

Budite sigurni da uzimate svoje nove suplemente za mikrobiom svakodnevno! Možda će vas iznenaditi, ali kada pričamo o tome kako probiotici kolonizuju, to zapravo ne znači da se naseljavaju i ostaju u vašem telu dugoročno.

Nemojte se zbuniti terminologijom enumeracije. CFU znači jedinice koje formiraju kolonije, ali probiotici su prolazni mikroorganizmi. Oni prolaze kroz vaš digestivni trakt i aktiviraju sistemske koristi kroz interakcije sa vašim crevima, dijetetskim hranljivim materijama i crevnom mikrobiotom koja je već prisutna u vašim crevima pre nego što napuste vaše telo.

Pošto su probiotici u vašim suplementima prolazni, njihove koristi zavise od dnevne upotrebe. Kao što vam je potrebna voda da hidrirate vaše ćelije svaki dan ili uzimate doTERRA Lifelong Vitality Pack dnevno za dovoljan unos mikronutrijenata, doTERRA PB Restore i PB Assist+ se preporučuju kao osnovni dnevni suplementi.