Zdravlje žena

ŽENE se suočavaju sa mnogim izazovima specifičnim za žene, uključujući probleme sa njihovim reproduktivnim sistemom, mozgom, srcem, koštanim sistemom i hormonskim sistemom. Mnoge žene pate od visokog nivoa kortizola, što dovodi do umora, promene težine, depresije, anksioznosti i problema sa varenjem. Većina žena tokom života pokušava da održi unutrašnju ravnotežu svog tela što je više moguće, a istovremeno obavlja i mnoge druge zadatke. Fizički i emocionalni stres su uzroci i simptomi mnogih problema specifičnih za žene.

Ženski reproduktivni sistem blisko sarađuje sa drugim sistemima organa, posebno sa endokrinim sistemom. Njegovi delovi su jajnici, jajovodi, materica, grlić materice, spoljašnje genitalije i dojke. Jajnici su takođe odgovorni za proizvodnju jajnih ćelija i oslobađanje hormona zvanih estrogen i progesteron. Ovi hormoni su vitalni sa stanovišta plodnosti, ali takođe igraju ulogu u održavanju ravnoteže emocionalnog i fizičkog zdravlja žene. Oni utiču na druga tkiva, čak i na koštanu masu. Hidratacija i snabdevanje hranljivim materijama mogu direktno uticati na proizvodnju ovih hormona. Žene sa nižim nivoom telesne masti ponekad ne proizvode dovoljno polnih hormona i mogu čak doživeti amenoreju (nenormalan nedostatak menstruacije) ili smanjenje gustine kostiju.

Otprilike 40 godina žene imaju menstrualni ciklus. Ovaj mesečni ciklus (26-35 dana) uključuje ovulaciju, oslobađanje jajne ćelije iz jajnika, pripremu materice da primi oplođeno jaje i odvajanje unutrašnjih slojeva materice ako jajna ćelija nije oplođena. Mnoge žene osećaju poteškoće u drugoj polovini ciklusa, što se može manifestovati u predmenstrualnom sindromu i menstrualnim bolovima.

Razdražljivost, nervoza, nadimanje, glavobolja ili čak migrena mogu biti uobičajeni tokom ovog perioda. Ciklus se održava oslobađanjem polnih hormona. Poremećaj ravnoteže polnih hormona može dovesti do poremećaja menstruacije ili nepravilnog i/ili produženog krvarenja. Ovo može biti povezano sa sindromom policističnih jajnika ili endometriozom.

Kako žena stari, nivo polnih hormona počinje da se smanjuje. Menopauza je period kada menstruacija više ne dolazi zbog pada polnih hormona, posebno nakon 12 perioda odsustva. Ova promena dovodi do periodične nestabilnosti telesnih funkcija, a mogu se pojaviti i neželjeni efekti kao što su talasi vrućine, promene raspoloženja, suvoća vagine, fluktuacije seksualne želje, iscrpljenost, zaboravnost i problemi sa zadržavanjem urina.